Het Energieloket van de gemeente Utrecht helpt onderwijs- en sportorganisaties vooruit bij het verduurzamen van hun gebouw en dat is bijzonder.
De meeste Energieloketten richten zich primair op burgers en bedrijven, maar in Utrecht ook op maatschappelijk vastgoed. Ruben van Brenk, projectleider, vertelt hoe het werkt.
Stel je vragen
Alle partijen met zakelijk of maatschappelijk vastgoed kunnen hun vragen indienen bij het loket. De vragen die binnenkomen, zijn heel divers en komen uit verschillende hoeken. Van kantoorgebouw tot museum. “Hoe gaat dat dan vervolgens in zijn werk? Even simpel gezegd: stel je wilt zonnepanelen op het dak, dan geven wij je advies over de mogelijkheden en koppelen we je aan de juiste persoon of afdeling binnen de gemeente. Steeds meer partijen weten ons te vinden. Begin dit jaar zijn we gestart en hebben nu zo’n 30 tot 40 vragen in behandeling”, vertelt Ruben.
Externe experts
Ook bij ingewikkelde of specialistische vragen kan je het loket raadplegen. Ruben: “Het komt natuurlijk ook wel eens voor dat we een specifieke vraag binnen krijgen, waar de gemeente ook niet genoeg expertise over heeft. Dan kan er iemand extern worden ingehuurd door de aanvragende partij. Deze expert wordt dan voor de helft betaald door het loket, vanuit een subsidieregeling.”
Groter en breder
Het Energieloket is nog in de startfase en bestaat nu uit een team van 5 personen. Het doel is dat het loket groter en breder inzetbaar wordt. “Een grote publiciteitscampagne moet ervoor gaan zorgen dat we meer vragen binnen krijgen. Ook zal de dienstverlening van het energieloket worden verbreed naar circulaire economie, klimaatadaptatie en groene daken.”
Ontzorgingsprogramma
Vanuit het Ministerie loopt er een ontzorgingsprogramma voor kleine maatschappelijk vastgoed organisaties waarin de provincie een centrale rol heeft gekregen. Die zijn nu op zoek hoe ze het lokaal aan de praat krijgen. Aansluiten bij bestaande energieloketten is een goede optie. Daar zit veel kennis.
Meer informatie
- Informatie Energieloket - gemeente Utrecht
- Praktijkverhalen; Wat doet de gemeente zelf? - gemeente Utrecht
- Ontzorgingsprogramma Maatschappelijk Vastgoed - RVO
- Artikel over Inspraak op dit ontzorgingsprogramma - Bouwstenen, 2020
- Login om te reageren