Het stroomnetwerk in Nederland zit vol. Daardoor lopen projecten vertraging op. In sommige delen van het land moeten organisaties 5 tot 10 jaar wachten voor een project op het net kan worden aangesloten. Met alle gevolgen van dien. Wat te doen?
Minder energie gebruiken
Een deel van de elektriciteitsvraag komt voort uit de energietransitie zelf; meer warmtepompen, meer elektrische auto’s en meer zonne-energie. Oplossing is minder stroom te gebruiken en de eigen opgewekte energie zelf te gebruiken. Een combi van low en high tech oplossingen. Daar kan iedereen aan bijdragen.
Oplossing in de buurt
Volgende optie om naar te kijken is opslag in de buurt. Inmiddels is daar op verschillende plekken ervaring mee opgedaan. Onderling energie uitruilen en zo de pieken en dalen opvangen is ook een optie.
Voorrang voor onderwijs?
De Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft criteria opgesteld voor de volgorde waarop projecten kunnen worden aangesloten op het net. Voorgesteld wordt dat projecten die het net ontlasten en maatschappelijke projecten zoals woningbouw, zorg en onderwijs, voorrang krijgen. Inspreken kan tot 5 oktober 2023.
Andere oplossingen
Deze en nog meer (ruimtelijke) oplossingen met verwijzingen naar tips en suggesties van onder andere de netbeheerders zijn te vinden op de website van Bouwstenen voor Sociaal.
Praktische tips en meer ervaringsverhalen vanuit het onderwijs zijn welkom..
- Login om te reageren