2.000 slechte scholen

Image
Scholen niet op orde

Door het hoge aantal besmettingen onder leerlingen sluiten steeds meer scholen tijdelijk hun deuren. Dat komt omdat veel schoolgebouwen nog niet gezond zijn.

Meer dan een kwart van gebouwen voor primair en voortgezet onderwijs heeft de ventilatie niet op orde. In totaal gaat het om 2.000 scholen meldt BNR op basis van cijfers van RVO. Er wordt veel geld uitgetrokken om dat te verbeteren, maar dat is nog lang niet genoeg om alle scholen goed aan te pakken...

Regeling niet toereikend

In totaal trekt de overheid € 360 miljoen uit voor het verbeteren van ventilatie in schoolgebouwen. Dat is niet genoeg om alle verouderde schoolgebouwen aan te pakken. Daarnaast zit de regeling ingewikkeld in elkaar en moeten scholen of gemeenten ook geld bijleggen. Er heerst veel onvrede over de regeling.

Meer dan ventileren

Met alleen ventilatie zijn we er nog niet volgens Petra van Haren, voorzitter AVS. “Veel scholen dateren van voor de oorlog of uit de tijd van de wederopbouw. Er is minimaal € 1,6 miljard nodig om deze scholen naar een beter plan te krijgen want het gaat niet alleen over de luchtkwaliteit, maar ook over de functionaliteit en de duurzaamheid. Dit loskoppelen en alleen op ventilatie inzoomen, dat is gewoon niet genoeg om het hele gebouwenbestand op een goed niveau te krijgen”, vertelt zij tijdens een interview op BNR nieuwsradio.

Betere programma’s van Eisen

Eerder pleitte Sonja Pool al voor gezondere en betere scholen. In de video (6 minuten) legt ze uit wat er in haar optiek anders moet in de Programma’s van Eisen voor nieuwe scholen. Daarover gaan we bij de Maatschappelijk Vastgoeddag in gesprek.

 


Meer informatie