Schoolvoorbeeld: laadpalen voor iedereen

Image
Laadpaal

De Aloysius Stichting was op zoek naar een oplossing voor het plaatsen van elektrische laadpalen bij hun schoolgebouwen, zonder een grote investering te doen.

Bijtanken op school

De stichting is er voor kinderen en jongeren van 4 tot 27 jaar die speciaal onderwijs, begeleiding en ondersteuning nodig hebben. Hans van Berlo, medewerker huisvesting bij de Aloysius Stichting legt uit waar de behoefte aan laadpalen vandaan komt. 

Hans: “Bij ons is het lang een twistpunt geweest. Het begon met een directeur die een elektrische auto had aangeschaft en zich afvroeg waarom we geen laadpaal hebben. Om het simpele feit, antwoordde de financieel directeur toen, dat we ook geen benzinepompstation op onze parkeerplaats hebben staan. Daarmee leek de kous af. Maar er bleven vragen komen. We merkten dat steeds meer personeelsleden elektrisch rijden en dat hun aantal in de toekomst alleen maar zal toenemen.”

Laadpalen kopen te duur

Grote investeringen in laadpalen moeten echter verantwoord worden. Hans: “Als we dadelijk 42 scholen van laadpalen moeten voorzien, zou daar een enorm bedrag mee zijn gemoeid. Doordat we over overheidsgeld praten, valt zo’n investering niet uit te leggen.” Pluq bood hier een oplossing voor. Zij plaatsen kosteloos de benodigde infrastructuur, installeren software en verzorgen het onderhoud van de laadpalen.  Vervolgens pakt Pluq een marge op de prijs per kilowattuur. Hans: “Ons personeel laadt misschien iets duurder dan wanneer ze thuis laden, maar het tarief is meer dan redelijk. Onze directeur financiën & bedrijfsvoering is blij dat we onze collega’s deze optie kunnen bieden.”

Netwerkstabiliteit behouden

Software voorkomt dat de laadpalen de stroomvoorziening van schoolgebouwen onder druk zetten.  De laadsnelheden worden bijvoorbeeld afgestemd op de beschikbare stroom en verdeeld over de laadpunten. Door integratie met het energiemanagementsysteem van een gebouw wordt het beschikbare vermogen ook dynamisch verdeeld. 

Uitbreiding infrastructuur

Op dit moment onderzoekt de stichting in samenwerking met Pluq de mogelijkheden om op meer parkeerplekken laadpalen te plaatsen. 

Meer informatie

  • Vakblad Schoolfacilities en oktobereditie van Schoolfacilities 2024
  • Artikel: Gratis laadpalen; een duurzame quick win voor scholen (Schoolfacilities, maart 2022)
  • Artikel: Laadpalen zonder investering (Bouwstenen, mei 2022)
  • Webpagina: Netcongestie (Bouwstenen, 2024)