Schoolveiligheidsdag 2020

E-mailadres Afdrukken

Vakevenement over Crisismanagement, Arbo, preventie, PSA en sociale veiligheid

Met de Schoolveiligheidsdag 2020 willen FiAC en NISHV een bijdrage leveren aan een veilige leer- en werkomgeving binnen onderwijsinstellingen. Dit gebeurt door middel van inleidingen, presentaties, workshops en een ondersteunende digitale leeromgeving. De dag is bedoeld voor alle leidinggevenden en (staf)functionarissen in het onderwijs, die op enige wijze te maken hebben met Arbo, preventie, PSA en (sociale) veiligheid. Centraal thema is dit jaar Crisismanagement bij calamiteiten.

Ondanks alle preventieve maatregelen kunnen op scholen zich altijd incidenten voordoen die de veiligheid, de continuïteit en het imago van de school ernstig bedreigen. Calamiteiten komen altijd onverwachts en ongelegen. Het verloop van iedere crisis is anders. Steeds zijn nieuwe, snelle afwegingen en beslissingen nodig. Binnen het crisisteam van een school vervullen de leden andere taken en rollen dan tijdens hun dagelijks werk.

Het is daarom van groot belang dat scholen op een georganiseerde en gestructureerde manier voorbereid zijn op calamiteiten. ‘Veel bijna-rampen kennen een goede afloop dankzij veelvuldig vooraf oefenen en duidelijke onderlinge en externe communicatie tijdens de ramp. Voor elke school is het aan te bevelen te beschikken over een crisisscenario en een geoefende crisisorganisatie die direct inzetbaar zijn bij verschillende soorten calamiteiten,’ aldus expert in crisismanagement Jacob van ’t Slot. Tijdens het ochtenddeel leidt hij u op interactieve wijze door het crisismanagementproces en geeft op een heldere wijze handvatten en tools om te komen tot een adequate crisisorganisatie binnen de school. 

In de middag zijn er zes workshops geprogrammeerd waaruit de deelnemers er twee kunnen kiezen. Keuzethema’s zijn:

  • Hoe maakt een school de statische RI&E dynamisch?
  • Van werkdruk naar werkgeluk in onderwijsteams
  • Een concreet en effectief calamiteitenplan
  • Veiligheidscultuur opbouwen vanuit betrokken leiderschap
  • Medewerkers mogen niet wakker liggen van agressie en geweld
  • First response: handelen als elke minuut telt

De brochure met het volledige programma kan hier gedownload worden. Aanmelden kan via de website van NISHV: aanmelden.

Deelname aan de Schoolveiligheidsdag kost € 295,00 voor de eerste deelnemer van een school. Komt u met meer personen, dan betalen de volgende bezoekers elk € 195,00. Deze prijzen zijn vrijgesteld van BTW. 

De Schoolveiligheidsdag wordt gehouden op woensdag 27 mei 2020 van 9.30 tot ca. 16.00 uur. Locatie is NDC Den Hommel, Kennedylaan 9, 3533 KH  Utrecht.

 


FiAC, SchoolZakelijk en NISHV verplaatsen alle cursusbijeenkomsten die gepland zijn tot en met 6 april naar latere datums. Wij volgen hiermee de op 15 maart bekend gemaakte maatregelen ter beteugeling van besmettingen met het Coronavirus. Op dit moment is nog niet duidelijk of deze maatregelen ook van invloed zijn op de Schoolveiligheidsdag.


Al onze deelnemers en de in-company contactpersonen krijgen individueel bericht over hun cursus. We blijven de situatie van dag tot dag volgen. Nieuwe datums gaan we in overleg met onze docenten inplannen. Wij houden u via de website en per e-mail op de hoogte.


Wij wensen de scholen en al hun personeelsleden veel sterkte met de uitdagingen die deze unieke situatie de komende weken gaat stellen.

 

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Laatste uitgave