Gezamenlijke calamiteitentraining zet schoolhulpverleners op scherp

E-mailadres Afdrukken

Het Bindelmeer College heeft samen met het aangrenzende ondersteuningsbureau van stichting ZAAM een training over de ontruiming van de gebouwen gehad. Doel was de interne samenwerking te versterken bij calamiteiten, zoals brand of een bommelding. “Wij kunnen zaken onderling nog beter afstemmen,” zei preventiemedewerker Odulpha Klabbers van stichting ZAAM na afloop.


Veiligheid staat bij stichting ZAAM, een bestuur met 23 scholen voor voortgezet onderwijs in en rond Amsterdam, hoog op de agenda. ZAAM faciliteert onder anderen de Arbo-opleidingen in het kader van EHBO en schoolhulpverlening (SHV). De meeste scholen van de stichting maken daar gebruik van en de scholen oefenen enkele keren per jaar een ontruimingsoefening.

Dat is ook het geval bij het Bindelmeer College. De school grenst aan het pand van het ondersteuningsbureau van stichting ZAAM. De ontruimingsoefeningen werden tot op heden niet samen met het ondersteuningsbureau gehouden. “Daar willen we verandering in aanbrengen. Als er een calamiteit is in het ene gebouw kunnen de mensen in het naastgelegen gebouw ook gevaar lopen. Daarom willen we de procedures van de beide hulpverleningsorganisaties beter op elkaar afstemmen en hebben we een gezamenlijke training georganiseerd.”

Spiegel voorhouden
Docent Ferry Baars van het Nederlands Instituut voor Schoolhulpverlening en Veiligheid (NISHV) had de ontruimingsplannen, procedures en protocollen van de school en het ondersteuningsbureau vooraf bestudeerd. Daaruit bleek dat op gebieden als communicatie, samenwerking en de invulling van de rol als SHV’er het één en ander beter kan worden afgestemd.

De vraag wie de mensen in het naastgelegen gebouw moet waarschuwen leidde zelfs tot discussie. “Moet ik als Hoofd-SHV’er gaan bellen? We zijn aan het ontruimen, het alarm gaat af, het is enorm druk en er is veel lawaai. Ik denk niet dat er tijd is om het andere gebouw te bellen als 500 kinderen het gebouw moeten verlaten.” De anderen zijn het daar niet mee eens. “Als hoofd-SHV kun jij andere hulpverleners opdrachten geven. Jij hebt een helicopterview, je kent de actuele situatie, en daarom kun jij het beste communiceren met het andere gebouw.”

Lees hier het hele artikel.

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van FiAC 

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

december uitgave

Partners