Chipkaart past in de onderwijsvisie van Niekée

E-mailadres Afdrukken

In Roermond staat het futuristische schoolgebouw van Niekée, facilitair onderwijs- en activiteitencentrum. Deze VMBO-school heeft een unieke visie op het leerproces van leerlingen. Zij biedt naast 60% regulier onderwijs (voorbereidend op examens) nog zo’n 40% uitdagende projecten en opdrachten aan.

Unieke visie

Niekée, de naam is afgeleid van de Griekse Godin van de overwinning, maar wordt fonetisch geschreven vanwege het bekende sportmerk, biedt leerlingen een inspirerende omgeving en leermaterialen. Transparantie (overal te vinden in het prachtige gebouw met het grote Atrium met zijn zwevende lokalen) en contact met de buitenwereld zijn onderdelen van deze visie. Doel is de leerlingen op te leiden tot leerenthousiaste, zelfverantwoordelijke, zelfverzekerde democratische burgers. Contacten met instellingen, bedrijven en personen zorgen voor maatschappelijke dynamiek en een realistische leercontext.

ICT-school en geavanceerde techniek

De school is een ICT-school en streeft ernaar om zoveel mogelijk geavanceerde techniek ter beschikking te stellen van de leerlingen. Naast draadloos internet via laptops kunnen de leerlingen binnenkort ook een Mifare-kaart gebruiken voor lockers, kopiëren/printen en voor de diverse verkoopautomaten voor broodjes gezond, melk, soep en frisdranken.

Keuze voor chipkaarten

Bert Sterken, locatiedirecteur verwoordt de keuze voor de chipkaart als volgt: “We kiezen voor de chipkaart omdat hij past in onze visie over het gebruik van geavanceerde techniek op school. Dat we daarmee ook de geldstroom beperken en wat efficiëntie behalen op facilitair gebied is mooi meegenomen. Hoofddoel is onze leerlingen kennis te laten maken met de chipkaart”.

Opwaardeerder en afrekenpunten

Sterken gaat verder:“In de centrale hal, het Atrium, kunnen onze 360 leerlingen hun chipkaart opwaarderen. Er is een aantal verkoopautomaten in de school. In een van deze automaten zitten voornamelijk gezonde producten: broodje gezond, fruit en melk. Daarnaast zijn er nog andere automaten voor soep en voor koffie en thee en voor snacks en frisdranken. We sturen met de prijsstelling zoveel mogelijk op het kopen van gezonde producten.”

Lockers en printers/kopieermachines

“De lockers werken ook met dezelfde multifunctionele kaart (een groot voordeel van de Mifare-kaart). En ook een multifunctional van Océ is uitgerust met een afrekenmodule van Magna Carta. De geldstroom blijft zo beperkt tot de opwaardeerder, wat ook weer rust geeft voor de conciërges. Die hoeven nu niet meer alle automaten leeg te halen en het geld op te slaan. Daarnaast maken onze leerlingen nu kennis met de chipkaart als betaalmiddel en dat past goed in onze visie over leren omgaan met techniek.”

Bekijk voor meer informatie de bedrijfspresentatie van Magna Carta Chipcard Solutions

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

september uitgave

Partners