De Meerwegen Scholengroep van gesloten pas naar Chipknip met FacilityPro systeem

E-mailadres Afdrukken

Na 6 jaar gewerkt te hebben met een gesloten passysteem besloot de Meerwegen Scholengroep over te gaan tot het bancaire open betaalkaartsysteem, de Chipknip. Er is gekozen voor het FacilityPro systeem van Magna Carta Chipcard Solutions uit Amsterdam dat werkt met de Chipknip.

De Meerwegen scholengroep, gelegen in Amersfoort en omgeving, verzorgt voor 5.200 leerlingen christelijk onderwijs van gymnasium tot praktijkonderwijs. Deze brede school biedt “meer dan het gewone” en wil aansluiten bij de wensen en behoeften van de leerlingen.

Alle leerlingen vanaf 12 jaar betalen met de Chipknip. Al na één maand merkten we dat iedereen tevreden is over de Chipknip, de betaalautomaten en minikassa’s van Magna Carta Chipcard Solutions.

Van gesloten pas naar Chipknip

De heer Albert Marsman, Hoofd Centrale Administratie, legt uit dat in 4 van de 5 zelfstandige scholen die vallen onder de Meerwegen scholengroep sinds dit schooljaar gebruikmaken van de Chipknip. Na 6 jaar met een gesloten pas te hebben gewerkt, die storingsgevoelig bleek, heeft deze scholengroep bewust gekozen voor het open systeem. Men wilde meer grip hebben op de geldstroom en het contante geld verbannen van de school. Bovendien wilde men af van de zakken met geld en het geldtransport naar de bank.

Keuze voor Magna Carta

“We hebben alles op een rij gezet en hebben toen besloten voor het open systeem. Na een half jaar inventariseren en overleg met de bank is besloten om in zee te gaan met Magna Carta en te kiezen voor het FacilityPro systeem dat werkt met de Chipknip. We hebben nu 40 verkoopautomaten en diverse minikassa’s die werken met de Chipknip. Ook zijn er een aantal opwaardeerstations bij de 4 vestigingen geplaatst. Uiteindelijk is alles heel snel gegaan, mede dankzij de projectleider, Anton van de Berg, van Magna Carta en de hulp bij de communicatie van de Rabobank.”

Snelle acceptatie van leerlingen

Alleen bij het praktijkonderwijs betaalt men (uit educatieve overwegingen) nog met contant geld, de andere 4.900 leerlingen zijn nu volledig gewend aan de Chipknip. Voor 10- en 11-jarige leerlingen gebruiken we, als uitzondering, een Mifare pas, die uiterlijk tot 3 weken na hun 12e geboortedag gebruikt kan worden. Alle andere leerlingen hebben een Chipknip en betalen daarmee voor frisdrank, snacks en verse producten in de kantine. Al na één maand merkten we dat iedereen zeer tevreden is over de Chipknip, de betaalautomaten en minikassa’s van Magna Carta. Een werkgroep vanuit de school, met daarin ouders, ICT-ers en een medewerker van de Rabobank voor de communicatie rondom de Chipknip heeft de introductie uitstekend voorbereid.

Zelfstandig beleid en afstorten

Het Corderius College, Corlaer College, Farel College en Prisma College voeren een zelfstandig beleid en bepalen zelf hun prijsstelling met het FacilityPro Systeem van Magna Carta. Het afstorten van de gelden van de Chipknip naar Equens regelt elke school zelf. “We hebben afgesproken dat we dat wekelijks doen, zodat we enigszins zicht hebben in het verloop van de inkomsten. Dat verloopt efficiënt en snel”.

Mediatheek en printen/kopiëren

“Op sommige locaties binnen de Scholengroep wordt voor printen en kopiëren het bedrag direct van de Chipknip afgeschreven. Op andere locaties wordt met behulp van de Chipknip een bedrag op het netwerk gestort. In de Mediatheek worden boetes betaald via de minikassa. In de toekomst, als er meerdere printers of multifunctionals gebruikt gaan worden, kan het systeem uitgebouwd worden naar een “Follow-me” printsysteem. Ook daar hebben ze bij Magna Carta al de mogelijkheden voor ontwikkeld. Voorlopig zijn we heel tevreden met onze keuze en met de samenwerking met Magna Carta”.

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Magna Carta Chipcard Solutions

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

maart uitgave