Eigen schoonmaakbedrijf

E-mailadres Afdrukken

Om meer grip te krijgen op het schoonmaakwerk richtte Stichting Fluenta in 2011 een eigen facilitair bedrijf op. En dat bevalt goed, zeggen betrokkenen.


Aanleiding voor de oprichting van Fluenta Facilitair B.V. was de fusie van vier schoolbesturen waardoor de fusieschool ineens met zes schoonmaakbedrijven zaken moest doen. Toen werd er gekozen om de regie in eigen handen te houden en een eigen facilitair bedrijf op te richten voor het schoonmaken van de 18 basisscholen in Nieuwegein, IJsselstein, Vianen, Houten en Leersum.

Continue kwaliteit
Beleidsmedewerker Huisvesting Jan van Tongeren legt die keuze uit: “In 2010 attendeerde onze accountant ons op de aanbestedingsplicht bij het schoonmaakwerk. Gezien de regels en de ervaring bij andere onderwijsorganisaties trokken wij de conclusie dat een Europese aanbesteding niet wenselijk was. Dat heeft ook te maken met de aard van de contracten en de relatie met de schoonmaakbedrijven. Hierdoor bestaat het risico dat de gewenste kwaliteit niet altijd geleverd wordt.”

Vak apart
Daarnaast blijft het schoonmaken van scholen een vak apart volgens Marcel Beisiegel, die is ingehuurd voor het management van Fluenta Facilitair B.V.: “Scholen worden intensief gebruikt en raken daardoor snel vervuild. Dat vraagt iets extra’s van de schoonmakers op scholen. Daar komt bij dat scholen over een beperkt budget beschikken. En er is een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de schoonmaak, waarin ook leraren een rol vervullen. Door de lokalen netjes te houden en te zorgen dat de stoelen aan het eind van de dag op de tafels staan, kan er met een beperkt budget toch heel goed schoongemaakt worden.”

Lees hier het hele artikel.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Laatste uitgave