Schoonmaakadvies

Schoonmaak - Schoonmaakadvies

Haal de toiletten uit de taboe sfeer

Haal de toiletten uit de taboe sfeer

Van kleine kleutertoiletjes tot rijen met hokjes op de hogeschool, veel leerlingen vinden schoolwc’s vies. Waarom is het zo moeilijk de toiletten schoon te houden en wat is eraan te doen? Toiletprof Johan Molenbroek van de TU Delft en industrieel ontwerper Renate de Bruin vinden het tijd om het taboe te doorbreken.  

 
Schoonmaak - Schoonmaakadvies

Vera Kramer, directeur RKBS De Hoeksteen: “Probiotische schoonmaakmiddelen zijn een veilige oplossing voor onze toiletgroepen”

Stichting Agora voert het bevoegd gezag over 25 basisscholen in de Zaanstreek, waar bijzonder onderwijs wordt gegeven, gevoed vanuit de levensbeschouwing die de scholen hebben. Ook de omgeving waarin de kinderen les krijgen krijgt alle prioriteit. Vera Kramer, directeur van De Hoeksteen in Krommenie, één van de basisscholen vallend onder Stichting Agora: “Een penetrante urinelucht in de toiletgroepen in openbare ruimten, waarvan kinderen, ouders en personeel gebruik maken, is niet meer van deze tijd.”

Schoonmaak - Schoonmaakadvies

Schoonmaak inbesteden of toch uitbesteden?

“Hoe zorg je ervoor dat het schoolgebouw wordt schoongemaakt zoals is afgesproken?”
Schoonmaken op scholen is een vak apart, om over het aanbesteden van de schoonmaak nog maar te zwijgen. Steeds meer scholen worstelen met de vraag hoe dit het beste geregeld kan worden. In een ronde tafelgesprek discussiëren schoolbesturen over welke contractvormen het meest ideaal zijn en wie verantwoordelijk moet zijn voor toezicht en controle. De verschillen van mening hierover maakten de discussie alleen maar interessant.

Schoonmaak - Schoonmaakadvies

Marjan Hamerling, S-Line Products: “Met ons 'groene' serviceconcept kunnen wij scholen ontzorgen bij de inkoop”

Advies, begeleiding, scholing en training plus een goede monitoring van de gang van zaken. Niet direct activiteiten die je zou verwachten bij een groothandel in schoonmaakartikelen en disposables. Maar het past in de duurzame visie volgens Marjan Hamerling van S-Line Products. Wij zijn een service gerichte groothandel op het gebied van 'groene' schoonmaak-artikelen en disposables.

Schoonmaak - Schoonmaakadvies

Jos Iskes: "Schoonmaakonderhoud kan beter én goedkoper door integraal kwaliteitsmanagement"

Uit recente berichten over stakend schoonmaakpersoneel blijkt dat schoonmakers meer tijd willen voor hun werkzaamheden. In aanbestedingtrajecten kijken facilitair managers echter vooral naar de aanbieding die in economisch opzicht zo gunstig mogelijk is. Twee begrijpelijke, maar op het oog onoverbrugbare standpunten. Toch zijn er wel degelijk mogelijkheden om aan de wensen van beide partijen tegemoet te komen.

Schoonmaak - Schoonmaakadvies

Jos Iskes, Facilitair consultant BLMC: “Essentie schoonmaakonderhoud is beheersen vervuilingproces”

Het tweede artikel uit de koker van BLMC gaat over anders kijken naar een belangrijk onderdeel van facilitaire zaken: het onderhoud. Of zoals we in Amsterdam zeggen: de schoonmaak. In recente artikelen lezen we dat de kosten voor schoonmaak dit jaar stijgen. De schoonmakerstaking van vorig jaar ligt ons nog vers in het geheugen. Welke bril zet u op als het gaat over het schoonhouden van uw school? Jos Iskes, voormalig Facility Manager van TU Delft en ervaren facilitair consultant, geeft een oplossingsrichting aan met tips voor de aanpak van bedrijfsmatig denken.

Schoonmaak - Schoonmaakadvies

Conclusie rondetafelgesprek: Delen van kennis voorwaarde voor schonere schoolgebouwen

Schoonmaak in scholen is al jaren een delicaat onderwerp. Schoonmaakbedrijven worden gedwongen zeer scherp op opdrachten in te schrijven, maar kunnen daardoor niet altijd goede schoonmaakkwaliteit leveren. Het is dus niet verwonderlijk dat scholen wantrouwend staan tegenover de schoonmaakbranche. Is dat terecht? En welke rol spelen de scholen zelf in dat proces? Om de meningen van de diverse betrokkenen te peilen organiseerde Schoolfacilities een rondetafelgesprek, waaraan schoonmaakbedrijven, leveranciers, scholen en adviesbureaus deelnamen.

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave