Schoonmaak

Afvalbeheer

CTRL-P(lastic) in 3D: Hago plaatst EcoZuil bij UvA om plastic in te zamelen

CTRL-P(lastic) in 3D: Hago plaatst EcoZuil bij UvA om plastic in te zamelen

UvA en Hago verlengden hun samenwerking onlangs met acht jaar. Duurzaamheid speelt een belangrijke rol in dat partnerschap en Hago draagt bij aan de doelen van UvA op dat vlak. Zo plaatsten we een fraaie innovatie, de EcoZuil 3D-printer, in de Roeterseilandcampus, om het bewustzijn van studenten over de hoeveelheid weggegooid plastic te verhogen en circulariteit van grondstoffen nog prominenter op hun agenda te zetten. Het project is nu al een groot succes.

 
Schoonmaakbedrijven

In gesprek tot grote hoogte reiken

In gesprek tot grote hoogte reiken

Na iedere aanbesteding kunnen schoonmakers een nieuwe werkgever krijgen en toch op dezelfde plek werken. In die nieuwe arbeidsrelatie moeten zowel schoonmaakmedewerkers, hun nieuwe werkgever én de opdrachtgever investeren. Bij UvA heeft deze samenwerking door gesprekken, geduld, duidelijkheid en een open houding geleid tot een aansprekend succes waarin schoonmakers en hun werkgever nader tot elkaar kwamen.

Schoonmaakbedrijven

Vervuiling op school te lijf met psychologie

“Eerst effe afvalshoppen in de kantine!” 
 

Zwerfvuil is een probleem in veel kantines van onderwijsinstellingen. Studenten op mbo’s, hogescholen en universiteiten nemen het niet altijd nauw met netheid en hygiëne. Frustrerend voor facilitair managers en schoonmaakbedrijven. Als ook de zoveelste postercampagne en extra opruimrondes geen effect sorteren, geven veel scholen de strijd op. Maar misschien komt de oplossing wel uit een onverwachte hoek: de psychologie. Schoonmaakbedrijf Gom neemt op de hoofdlocatie van mbo-onderwijsinstelling Zadkine de proef op de som.
Schoonmaakbedrijven

Eigen schoonmaakbedrijf

Om meer grip te krijgen op het schoonmaakwerk richtte Stichting Fluenta in 2011 een eigen facilitair bedrijf op. En dat bevalt goed, zeggen betrokkenen.

Schoonmaakadvies

Haal de toiletten uit de taboe sfeer

Van kleine kleutertoiletjes tot rijen met hokjes op de hogeschool, veel leerlingen vinden schoolwc’s vies. Waarom is het zo moeilijk de toiletten schoon te houden en wat is eraan te doen? Toiletprof Johan Molenbroek van de TU Delft en industrieel ontwerper Renate de Bruin vinden het tijd om het taboe te doorbreken.  

Afvalbeheer

Willem de Vos, bestuurder Christelijk Lyceum Veenendaal: "We stimuleren het bewust scheiden van afval"

Het Christelijk Lyceum Veenendaal (CLV) is een open en serieuze christelijke scholengemeenschap waar ruimte is voor alle leerlingen, ongeacht hun levensbeschouwelijke achtergrond. Willem de Vos: “Dit uitgangspunt geeft ons de inspiratie om een school te zijn voor een pluriforme doelgroep van 2152 scholieren, verspreid over vmbo, havo en vwo/gymnasium. Wij vragen respect voor onze uitgangspunten en de omgang met elkaar. 'Burgerschap en integratie' is niet voor niets een belangrijk maatschappelijk thema. Daar hoort milieubewustzijn ook bij.”

Schoonmaakadvies

Vera Kramer, directeur RKBS De Hoeksteen: “Probiotische schoonmaakmiddelen zijn een veilige oplossing voor onze toiletgroepen”

Stichting Agora voert het bevoegd gezag over 25 basisscholen in de Zaanstreek, waar bijzonder onderwijs wordt gegeven, gevoed vanuit de levensbeschouwing die de scholen hebben. Ook de omgeving waarin de kinderen les krijgen krijgt alle prioriteit. Vera Kramer, directeur van De Hoeksteen in Krommenie, één van de basisscholen vallend onder Stichting Agora: “Een penetrante urinelucht in de toiletgroepen in openbare ruimten, waarvan kinderen, ouders en personeel gebruik maken, is niet meer van deze tijd.”

Schoonmaakadvies

Schoonmaak inbesteden of toch uitbesteden?

“Hoe zorg je ervoor dat het schoolgebouw wordt schoongemaakt zoals is afgesproken?”
Schoonmaken op scholen is een vak apart, om over het aanbesteden van de schoonmaak nog maar te zwijgen. Steeds meer scholen worstelen met de vraag hoe dit het beste geregeld kan worden. In een ronde tafelgesprek discussiëren schoolbesturen over welke contractvormen het meest ideaal zijn en wie verantwoordelijk moet zijn voor toezicht en controle. De verschillen van mening hierover maakten de discussie alleen maar interessant.

Schoonmaakbedrijven

PCO Gelderse Vallei heeft frisse, schone en hygiënische scholen dankzij eigen facilitair schoonmaakbedrijf

Meer controle, meer regie en daardoor meer kwaliteit. Sinds stichting PCO Gelderse Vallei de schoonmaak heeft ondergebracht in een speciaal hiervoor opgericht facilitair bedrijf is de kwaliteit met sprongen vooruit gegaan. “Het is een zeer goede beslissing geweest dat we een eigen facilitair bedrijf hebben gestart voor de schoonmaak”, zegt Martin van den Brink, directeur van de Gelderse stichting. “We zouden niet anders meer willen.”

Trefwoorden

laatste uitgave