Clip de ideale oplossing voor groeiend aantal transport- en bakfietsen

E-mailadres Afdrukken

Het groeiend aantal transportfietsen met mand of krat voorop zorgt bij steeds meer scholen voor problemen in de fietsenstalling. Fietsen worden niet meer netjes in de rekken geplaatst waardoor de stalling een rommeltje wordt en fietsen beschadigd raken. Dat was ook het geval bij het Trias VMBO in Krommenie. Het stallingsprobleem was de facilitaire dienst een doorn in het oog en dus werd er gezocht naar een passende oplossing. Die werd gevonden in de Clip van Bike Safe, een simpel, eenvoudig en duurzaam systeem dat ruimte biedt aan transport- en bakfietsen.


Gerold Bloemers, facilitair coördinator van het OVO Zaanstad, de bovenschoolse organisatie waar het Trias VMBO in Krommenie onder valt, is zeer te spreken over het nieuwe stallingssysteem. "De clips zijn ideaal. Het zijn eenvoudige en simpele rekken. Er zitten weinig toeters en bellen aan en er kan dus ook weinig kapot gaan. Echt een duurzaam systeem. We spelen hiermee goed in op de groeiende populariteit van de transportfietsen."

De Clips van Bike Safe werden direct na de zomervakantie geplaatst en dus heeft de school al enkele maanden ervaring met het stallingssysteem. "Het bevalt goed", stelt Astrid Ploeger van de facilitaire dienst van de VMBO school. "Ons schoolplein is er echt van opgeknapt. De fietsen worden netter gestald en we hebben genoeg ruimte om ook de transportfietsen te stallen. Dat scheelt een hoop."

Ploeger en Bloemers werkten samen in het project voor de nieuwe fietsenstalling. Vorig schooljaar gingen ze daarom bij een andere school langs om het systeem te bekijken. "Een andere school van het OVO Zaanstad had al enkele rekken met clips staan", vertelt Bloemers. "We zijn daar een kijkje gaan nemen om te zien hoe het systeem werkte. Daarna hebben we een oriënterend gesprek gehad met Bike Safe om te kijken of onze wensen gerealiseerd konden worden."

Door het groeiende aantal leerlingen (momenteel 1725) en de toenemende populariteit van de transportfietsen boden de extra stallingen al snel geen afdoende oplossing meer. Vandaar dat de school in overleg met het OVO Zaanstad koos voor een meer structurele oplossing: de Clip. "In juli zijn ze geplaatst", vertelt Bloemers. "472 in totaal. Ze vormen een mooie aanvulling op de rekken die we al hadden. Hiermee kunnen we voorlopig weer vooruit."

De Clip
De Clip is een nieuw ontworpen fietsenstalling voor de tegenwoordig onder scholieren zeer populaire transportfietsen met voordrager en mand of krat. Deze fietsen zijn te breed voor gewone stallingen en worden daardoor vaak slordig gestald. Dat veroorzaakt veel overlast. De Clip kan hierbij uitkomst bieden. Het systeem is gebaseerd op de ouderwetse wielklem die vroeger aan de muur werd bevestigd of met een betonblok in de grond. Angst voor kromme wielen is niet nodig, want door de extra hart op hart maat worden de fietsen niet opzij gedrukt en de aangrijpingspunten van het voorwiel tussen de clips zijn zodanig gekozen dat er geen slag in het wiel komt. Bij de clips zijn ringen aan een buis gelast met telkens een afstand van 60 of 80 cm ertussen. Deze buis kan aan de muur, of met staanders in de grond bevestigd worden, identiek aan de stuurdragers. Het voordeel is dat zwerfvuil geen kans heeft en dat het aantal clips op een later moment eenvoudig kan worden uitgebreid.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.bike-safe.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Laatste uitgave