Robert Toet, RSG Enkhuizen: “Met de Clip hebben wij de primeur van een goede stalling voor bakfietsen”

E-mailadres Afdrukken

De Clip is een nieuw ontworpen fietsenstalling voor de tegenwoordig onder scholieren zeer populaire bakfietsen met voordrager en krat. Deze fietsen zijn te breed voor gewone stallingen en worden overal tussen- en neergegooid. Dat veroorzaakt veel overlast en zorgt voor een slordige aanblik. Robert Toet, afdelingshoofd Facilitaire Zaken bij RSG Enkhuizen, heeft op zijn school dagelijks honderden van die fietsen staan. “Wij zaten hier op school een beetje met de handen in het haar, want het past gewoon niet in de stallingen. Dus ik heb voor de zomervakantie contact opgenomen met Bike-Safe met de vraag, of zij een oplossing konden bedenken.”

RSG Enkhuizen is een scholengemeenschap met een kleine 1.600 leerlingen. Op vergelijkbare scholen in het land neemt het aantal bakfietsen met voordrager onder leerlingen weliswaar gestaag toe, maar op RSG Enkhuizen komen er nu al honderden leerlingen met een bakfiets. Robert Toet: “Wij hebben hier het 'geluk' gehad dat de Postcodeloterij in april van dit jaar ruim 2.000 van die fietsen in Enkhuizen kwam afleveren. Het gevolg is dat er hier dagelijks honderden staan. We hebben laatst een steekproef gedaan en toen kwamen we op 300 bakfietsen. Dat geeft de nodige overlast.”

Nieuw ontwikkeld

Toet heeft de ervaring dat een groot deel van de leerlingen zijn fiets wel ergens netjes op de standaard neerzet. Maar een ander deel gebruikt het rek voorop de fiets als bumper. Ze komen aanfietsen met het idee 'mijn fiets past daar wel tussen', nemen een aanloopje, de fiets krijgt een zet en wordt er als het ware tussen geragd. Op zoek naar een oplossing speurde Robert Toet het internet af en nam contact op met collega's, maar nergens was een stalling voor dit soort fietsen te vinden. Daarom werd contact opgenomen met Wim de Bakker van Bike- Safe, die ook het stuurdraagsysteem voor gewone fietsen bij RSG Enkhuizen heeft geleverd. “Die fietsen zijn eigenlijk alleen te stallen met het voorwiel in een klem. In de stuurdrager passen ze niet want ze zijn te breed en te zwaar en in een beugel aan de voorvork kunnen ze niet vanwege die bagagedrager aan de voorkant. Zij zijn ermee aan de slag gegaan en daar is dit product uit gekomen, dat we nu een aantal weken gaan testen.”

De Clip

De Clip is gebaseerd op de ouderwetse wielklem die vroeger aan de muur werd bevestigd of met een betonblok in de grond. Bij de gekozen oplossing zitten er over lengte van 240 cm drie paar ringen met onderlinge afstand van 80 cm enkel – of dubbelzijdig aan een buis gelast Deze buis kan aan de muur, of met staanders in de grond bevestigd worden, identiek aan de stuurdragers. Dat heeft als voordeel dat het aantal clips op een later moment eenvoudig kan worden uitgebreid. Wim de Bakker: “De afstand tussen de clips is 80 centimeter, waardoor die fietsen met brede sturen (75cm) er goed in passen. Angst voor kromme wielen hoef je niet te hebben, want door de extra hart op hart maat worden de fietsen niet opzij gedrukt en de contactpunten van het voorwiel tussen de clips zijn gunstig. De bevestiging met staanders in de grond heeft – net als bij de stuurdragers – het voordeel dat er geen zwerfvuil achter blijft hangen. Dit nieuwe product heeft dus alle voordelen van onze gangbare systemen voor fietsenstallingen.”

Bij RSG Enkhuizen staat nu één dubbelzijdig rek met zes clips. Dat wordt gebruikt om te testen of het systeem voldoet. Robert Toet is daar optimistisch over. Het nieuwe systeem werd meteen vanaf het begin gebruikt door de leerlingen. Toet verwacht binnen enkele weken duidelijk te hebben of het systeem goed werkt. “Leerlingen pikken het wel goed op. Ik stel me voor – als dit straks de oplossing is – dat we in het begin een beetje streng moeten zijn dat de clips alleen worden gebruikt voor bakfietsen. Maar uiteindelijk gaat de situatie hier zeker door verbeteren.”

Angel uit het probleem

Overigens zullen niet alle bakfietsen op school in de Clips gestald kunnen worden. Er is op het terrein eenvoudig geen plaats voor 300 extra stallingen. Toet is van plan om de 1.600 stuurdraagsystemen uit te breiden met 150 Clips. “Op basis van leerlingprognoses zal ons leerlingenaantal eerst nog iets groeien om een paar jaren later weer iets te dalen. Dus als we nu de scherpe kantjes er een beetje af kunnen halen en we bieden ruimte voor 150 van die fietsen, dan hebben we een aardig deel van het probleem opgelost. Dan ontstaat er in ieder geval meer ruimte waar leerlingen de fiets op de standaard kunnen en moeten neerzetten. Dat is dan helaas niet anders.”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave