Henk Langerak, CHE: "Goed leefklimaat is samenspel van facilitaire dienst, onderwijs en studenten"

E-mailadres Afdrukken

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) staat bekend vanwege de goede voorzieningen in het gebouw. De visie is dat het gebouw behalve een plek om te studeren vooral ook een prettige leefomgeving moet zijn met uitstekende facilitaire voorzieningen. Volgens Henk Langerak, hoofd Huisvesting & Beheer, is de mening van de studenten en medewerkers daarbij belangrijk. “Ik kijk door de ogen van een student. Wat zou ik zelf willen als ik hier zou studeren? Dan kijken we of die ideeën haalbaar, betaalbaar en beheersbaar zijn en op een zeker moment kom je tot een oplossing. Dat gaat soms om hele kleine dingen, zoals een fietspomp of een peukenbak, en een andere keer moet je plafonds openhalen en een klimaatinstallatie installeren.”

Veel van de oplossingen in de CHE vallen op doordat ze vernieuwend zijn. Jaren geleden was de hogeschool de eerste die ging werken met een inzamelsysteem voor blikjes en bekertjes. Henk Langerak vindt die bijzondere oplossingen door rond te kijken bij collegascholen, vakbladen bij te houden en te snuffelen op internet. En soms wordt heel doelgericht naar een oplossing gezocht. “We staan open voor nieuwe dingen en op die manier blijf je betrokken. Onderwijs heeft weleens de neiging om zich terug te trekken op zijn eigen eiland, maar je staat midden in de samenleving en daar moet je op allerlei manieren in proberen te participeren, dus niet alleen onderwijskundig. Met name vanuit de ondersteunende diensten kun je een belangrijke rol spelen in de leefwereld van de school.”

Rokers faciliteren

Een grote groep medewerkers en studenten op de CHE rookt, maar dat is in het gebouw niet toegestaan. Als gevolg daarvan gingen de meeste rokers vlakbij de achteringang van het gebouw staan. Voor de niet-rokende bezoekers was dat niet prettig, dus er werd gezocht naar een oplossing. “We hebben nagedacht hoe we de rokers op een klantvriendelijke manier konden faciliteren, maar wel op een dusdanige manier dat we het gehang rond de deur kwijt waren en ook de overlast die dat geeft met peuken die men laat vallen.”

Op zoek naar een oplossing passeerden allerlei alternatieven de revue, maar die vielen allemaal af. “We zochten een aardige oplossing zonder dat we de mensen in een hoek wilden stoppen. Een rookcabine of peukenpalen was het dus nét niet. Uiteindelijk zijn we uitgekomen bij een in de grond verzonken peukenasbak. Dat is ook niet dé oplossing, maar die faciliteert wel het idee dat je het een beetje opgeruimd wilt inrichten.”

Samen regels afspreken

De peukenasbakken zijn in de grond verzonken, op een tiental meters vanaf de ingang van het gebouw. Er zit een roostertje op waar overheen kan worden gelopen. De bakken zijn van roestvrij staal, dus weersonafhankelijk. Als de asbak vol zit kan hij eenvoudig worden geleegd. Het blijkt voor de rokers wel een uitdaging te zijn om de peuk precies in de bak te deponeren. “Toen de bakken waren ingegraven hebben we er een bankje bij gezet en de rokers vriendelijk gevraagd of ze hun rokertje in het vervolg op die plek wilden nemen. Dat is ook gelukt. Er wordt nu vooral op die plek gerookt, al komen niet alle peuken in de bakken terecht.”

Vooraf is aan een aantal notoire rokers gevraagd wat zij ervan vonden dat de school ze graag bij de ingang weg wilde hebben. Er werd duidelijk uitgelegd dat het niet de bedoeling is om ze naar de rand van de schoolsamenleving te verbannen, maar dat bezoekers geen last mogen hebben van hun rookgedrag. “Daar hadden ze wel begrip voor. Wat ook goed gewerkt heeft toen de asbakken geplaatst waren is dat een medewerker van onze afdeling, zelf een roker, onze studenten op sleeptouw heeft genomen om op de daarvoor bedoelde plek te roken. Dat ligt minder gevoelig dan dat ik hen er als niet-roker op aanspreek als ze op de verkeerde plek staan.”

Durven handhaven

Een nieuwe afspraak wordt niet altijd zonder slag of stoot nageleefd. Maar vanuit de visie dat gedrag op school een voorbeeld is voor de maatschappij moet de schoolleiding daarbij de nek durven uitsteken. “Het is belangrijk om consequent te zijn. Je kunt beter één regel invoeren waar iedereen zich aan houdt, dan tien regels waar niemand zich aan houdt. Dat betekent dat we hier niet alleen zeggen wat we doen, maar ook doen wat we zeggen.” Als voorbeeld noemt Langerak het plaatsen van de fiets in de fietsenstalling. Om alle fietsen te kunnen herbergen zijn extra fietsenrekken geplaatst. Alle fietsen, die daarna niet in de rekken werden gezet, werden aan de ketting gelegd en konden pas 's avonds worden opgehaald. “Dat heeft in het begin veel protest opgeleverd, maar na drie weken werden alle fietsen in de rekken gezet. Dat spel – enerzijds geven en nemen en anderzijds afspraken handhaven – is mooi om te spelen. Als ondersteunende diensten, onderwijs en studenten kun je elkaar daarin versterken. Ik vind in het onderwijs te weinig terug dat we op die manier met elkaar om tafel zitten.”

Onverwoestbare fietspomp

Op een school waar verreweg de meeste medewerkers en studenten op de fiets komen is een goede fietspomp onmisbaar. Als service aan de studenten heeft de CHE een speciaal type fietspomp aangeschaft dat onverwoestbaar is en het altijd doet. De pomp is van roestvrij staal en staat op een vaste plek verzonken in het trottoir. “Er zitten geen onderdelen in die kunnen slijten en hij is ongevoelig voor weersinvloeden, dus hij is altijd bedrijfsklaar. Doordat hij vastzit aan het trottoir kan niemand hem meenemen en is hij dus altijd beschikbaar.”

Deze luxe fietspomp is geen goedkope oplossing, maar de CHE is er wel blij mee. Gewone fietspompen veroorzaken veel overlast. Ze zijn vaak kapot, kwijt of worden gestolen. “Wij versleten zes of zeven gewone fietspompen per jaar. Deze pomp kost 800 euro, dus het zal niet snel een goeie businesscase opleveren, maar in gebruiksvriendelijk en betrouwbaarheid is het dat wel waard. Het is een stukje service aan de student, een stukje bedrijfszekerheid wat we willen bieden. En zelf zijn we van een hoop gezeur af.”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners