Geronseld op school

E-mailadres Afdrukken

Het ronselen van kinderen op scholen door criminelen wordt een steeds groter probleem. Vaak heeft een school niet eens door dat een kind is geronseld en wordt het vanwege gedragsproblemen van school gestuurd.

Simone Kennedy, gemeenteraadslid in Amersfoort, sprak hierover met jongeren, docenten en schoolleiders. “De manier waarop het ronselen gebeurt verschilt per gemeente. In sommige steden is er één drugsbaas, in andere steden zijn de straten verdeeld. In de ene gemeente worden koeriers geworven ‘binnen de familie’ en in andere steden is het ‘ieder voor zich’ en ‘overal’; dus ook op scholen.”

Jongeren lokken

"Ronselaars weten precies welke jongeren gevoelig zijn voor hun tactieken. Deze jongeren worden gepaaid met gratis pillen, sieraden of mogen snel geld verdienen met een klein klusje. Zo lokken ze deze jongeren hun wereld binnen. Als ze eenmaal binnen zijn, leren ze wat ze moeten zeggen tegen politie en hulpverleners om daar geen ‘last’ van te hebben. Ze krijgen meer eer en bewondering als ze wapens dragen. Ze leren elkaar hoe je kunt inbreken en afpersen. Maar gehoorzamen en zwijgen is een plicht en uitstappen is niet zonder gevolg.”

Lastig gedrag

Simone Kennedy

En zo kan het dus gebeuren dat docenten niet achter het echte probleem van de jongeren komen. Kennedy: “Veel van hen worden bestempeld als lastige of moeilijke leerlingen, die soms door school worden geschorst, niet vanwege de drugs, maar vanwege lastig gedrag. Niet elke schorsing mondt direct uit in een hulpverleningstraject of zinvolle dagbesteding. Tegen de tijd dat er een vervolgtraject is gevonden, zit de leerling er soms al zo dik in dat een volgende school ook geen succes meer wordt en de leerling nauwelijks meer bereikbaar is voor hulpverlening.”

Drugscriminelen

Uit een recente peiling van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel (CKM) onder 277 scholen, blijkt dat de helft van de middelbare scholen en MBO’s zich zorgen maakt dat leerlingen op hun school worden ingezet door criminelen. Volgens deskundigen gebeurt dat op scholen van alle onderwijsniveaus. Simone Kennedy: “Scholen doen al veel om dit te voorkomen, maar als de drugscriminelen de druk opvoeren om jongeren te ronselen, zullen ook ouders en scholen meer tegenwicht moeten bieden om te voorkomen dat de jongeren in de drugscriminaliteit belanden.”  

Meer informatie

In Schoolfacilities, maart 2020 doet Simone Kennedy uitgebreider verslag van haar gesprekken met jongeren, docenten en schoolleiders. Daarin wordt ook ingegaan wat scholen kunnen doen om het ronselen tegen te gaan.

Schoolfacilities is een onafhankelijk vakblad over alles in het onderwijs wat niet onderwijsinhoudelijk is. Scholen en gemeenten kunnen zich hierop gratis abonneren.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners