(Bijna) afvalvrije school

E-mailadres Afdrukken

 

Aan het eind van de week nog maar 80 gram restafval overhouden: het lukte de klas van meester Edgar van Dijk van basisschool het Vogelnest in Bodegraven. ''Ik vroeg de kinderen: wat kunnen we bedenken om afval te verminderen?''

Meester Edgar stelde voor een challenge samen met zijn klas een plan op. “Ik vroeg de kinderen, wat zouden we kunnen doen om het afval te verminderen en hoe kunnen we het beste scheiden? Hier kwamen al gauw een aantal mooie ideeën uit naar voren: bakjes voor het groenafval, een zak voor het plastic, zo min mogelijk afval meenemen, flesjes water in plaats van pakjes. Elke week werd de hoeveelheid restafval die we over hadden gewogen. Uiteindelijk hadden we een week waar we met 22 leerlingen maar 80 gram restafval over hadden, een prachtig resultaat!”

 

De leerlingen waren meteen enthousiast om mee te doen aan de challenge. Edgar: “Er werden allerlei lessen over afvalscheiding gegeven, op zo’n manier dat de kinderen er zin in kregen. Natuurlijk vonden ze het ook leuk dat ze er iets mee konden winnen. Uiteindelijk heeft de hele school meegedaan.”


Ouders doen mee 

Ook de ouders van kinderen werden actief betrokken in de challenge. Edgar: “Kinderen maakten posters om aan ouders uit te leggen hoe ze het beste afval kunnen besparen. En tijdens onze maandafsluiting werden er stukjes opgevoerd. Zo werden niet alleen ouders maar ook de rest van de school bij het thema betrokken. Daarnaast schreven we regelmatig op Social Schools, een online platform voor de ouders, een stukje over de challenge.”


Lekker de klas uit 

Voor Edgar is het logisch dat hij zijn leerlingen inspireert om beter met het milieu om te gaan. “We leiden de nieuwe generatie op. Het is niet al te best met het milieu gesteld en het is belangrijk dat kinderen van jongs af aan leren wat ze kunnen bijdragen aan een beter milieu. Afval scheiden helpt daar een heleboel bij.”

Meer lezen?

In de november editie van het vakblad Schoolfacilities geeft meester Edgar tips voor scholen hoe het afval te beperken; handig voor facilitymanagers in het onderwijs, maar ook inspirerende voor docenten en management. Daarom fijn als het blad ook op docentenkamers ligt en breed wordt gelezen. 

 

Heeft uw school geen abonnement? Meld u dan hier aan.

 

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

september uitgave

Partners