Schoolomgeving

Buitenmeubilair

Spelen is leren

Spelen is leren

Door: Jeroen Hoyng en Dayenne L’abée

 

Kinderen zijn niet gemaakt om de hele dag op school te zitten. Teveel en te lang zitten is ongezond en daarom dienen schoolomgevingen de jeugd meer te verleiden tot lichamelijke activiteit. Het is niet meer voldoende om een zandbak en een rekstok te plaatsen voor gebruik in de pauze. Er kan veel meer: in het leslokaal, het gebouw, op het schoolplein en in de schoolzone. 

 
Buitenmeubilair

FalcoBox berging; ideaal om groot speelgoed op te ruimen

Wat u ook zoekt voor het buitenterrein rondom uw basisschool, middelbare school of hoger onderwijs, Falco heeft het.

Speeltoestellen

Mobieltjes thuis

Mobieltjes thuis

Franse kinderen die dit najaar weer naar school gaan, moeten hun mobieltjes thuis laten. Meerdere onderzoeken tonen aan dat het gebruik van smartphones afleidend werkt en de leerprestaties van leerlingen vermindert.

Bereikbaarheid

Proef met e-bikes op middelbare scholen pakt in verschillende provincies succesvol uit

 

In krimpgebieden moeten leerlingen een langere weg van huis naar school en vice versa afleggen. Ook rijden steeds meer bussen kilometerslang zonder passagiers. Het rijden volgens een dienstregeling is volgens de provincies Groningen, Overijssel en Gelderland eigenlijk ouderwets en onbetaalbaar. Toch moeten stad en platteland goed bereikbaar zijn. Voor scholieren wordt nu met succes gekoerst op de elektrische fiets als alternatief.

Fietsparkeren

Clip de ideale oplossing voor groeiend aantal transport- en bakfietsen

Het groeiend aantal transportfietsen met mand of krat voorop zorgt bij steeds meer scholen voor problemen in de fietsenstalling. Fietsen worden niet meer netjes in de rekken geplaatst waardoor de stalling een rommeltje wordt en fietsen beschadigd raken. Dat was ook het geval bij het Trias VMBO in Krommenie. Het stallingsprobleem was de facilitaire dienst een doorn in het oog en dus werd er gezocht naar een passende oplossing. Die werd gevonden in de Clip van Bike Safe, een simpel, eenvoudig en duurzaam systeem dat ruimte biedt aan transport- en bakfietsen.

Groenvoorziening

Kees van der Velden, directeur IKC De Kubus in Druten: “Een speelplaats met natuurlijke elementen stimuleert het speelgedrag”

Bij het Integraal KindCentrum De Kubus in het centrum van Druten is een grote avontuurlijke speelplaats aangelegd, met veel groen, een bank van wilgentakken, een vijver, klimrekken, een dierenverblijf, een slootje, een waterpomp, veldjes voor hockey en voetbal. De droom van directeur Kees van der Velden kwam daarmee uit. “Kijk naar het speelgedrag van kinderen. Ze spelen bijvoorbeeld graag verstoppertje, zelfs al zitten ze in groep 8. Dit speelgedrag is “natuurlijk” en daarop wilden wij anticiperen.”

Groenvoorziening

“Leerlingen voelen zich het best op een schoolplein dat tot uniek spel uitnodigt”

Een groen schoolplein (met natuurlijke elementen zoals gras, struiken, moestuin en boomstammen) wordt zowel door leerlingen, leerkrachten als door ouders beter gewaardeerd dan een betegeld 'grijs' schoolplein. Deze conclusie volgt uit de pilot-studie Groene Schoolpleinen die is uitgevoerd op vijf scholen in Helmond, waar 350 leerlingen van groep 4, 5 en 6, hun leerkrachten en ouders naar hun mening over het schoolplein is gevraagd. Met dit onderzoek is een start gemaakt met het beschrijven en meten van de voor- en nadelen van natuurlijke elementen op schoolpleinen en een verdeling tussen groene, betegelde (grijze) en een combinatie van beide (grijs-groene) schoolpleinen.

Fietsparkeren

Robert Toet, RSG Enkhuizen: “Met de Clip hebben wij de primeur van een goede stalling voor bakfietsen”

De Clip is een nieuw ontworpen fietsenstalling voor de tegenwoordig onder scholieren zeer populaire bakfietsen met voordrager en krat. Deze fietsen zijn te breed voor gewone stallingen en worden overal tussen- en neergegooid. Dat veroorzaakt veel overlast en zorgt voor een slordige aanblik. Robert Toet, afdelingshoofd Facilitaire Zaken bij RSG Enkhuizen, heeft op zijn school dagelijks honderden van die fietsen staan. “Wij zaten hier op school een beetje met de handen in het haar, want het past gewoon niet in de stallingen. Dus ik heb voor de zomervakantie contact opgenomen met Bike-Safe met de vraag, of zij een oplossing konden bedenken.”

Buitenmeubilair

Henk Langerak, CHE: "Goed leefklimaat is samenspel van facilitaire dienst, onderwijs en studenten"

De Christelijke Hogeschool Ede (CHE) staat bekend vanwege de goede voorzieningen in het gebouw. De visie is dat het gebouw behalve een plek om te studeren vooral ook een prettige leefomgeving moet zijn met uitstekende facilitaire voorzieningen. Volgens Henk Langerak, hoofd Huisvesting & Beheer, is de mening van de studenten en medewerkers daarbij belangrijk. “Ik kijk door de ogen van een student. Wat zou ik zelf willen als ik hier zou studeren? Dan kijken we of die ideeën haalbaar, betaalbaar en beheersbaar zijn en op een zeker moment kom je tot een oplossing. Dat gaat soms om hele kleine dingen, zoals een fietspomp of een peukenbak, en een andere keer moet je plafonds openhalen en een klimaatinstallatie installeren.”

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave