Energiebesparing en gezond binnenklimaat dankzij effectief beheer gebouw

E-mailadres Afdrukken

Een slecht binnenklimaat in een gebouw heeft een negatieve invloed op de gezondheid en prestaties van de gebruikers. Regeltechniek met gebouwbeheer zorgt voor een gezond binnenklimaat en een hoog comfort voor mensen die van het gebouw gebruik maken. Het bespaart bovendien energie. De basisscholen van SKPO in Eindhoven zijn uitstekend voorbeeld hiervan.

Het toepassen van regeltechniek op technische installaties geeft je op elk moment van de dag inzicht in de luchtkwaliteit in het gebouw. Indien nodig kun je de klimaatinstallatie inzetten om de luchtkwaliteit aan te passen. Dat laatste heeft een gunstig effect op de energieprestaties in het gebouw.

Jan Bergmans van de Wilakkers beheert klimaat vanachter zijn pcZelf het gewenste binnenklimaat creëren

De basisscholen van SKPO in Eindhoven gebruiken Qanteon van Kieback&Peter, een systeem voor gebouw- en energiemanagement. Met Quanteon kun je zelf per lokaal en ruimte het gewenste binnenklimaat creëren. Het systeem geeft op elk moment van de dag inzicht in de luchtkwaliteit in een bepaalde ruimte met behulp van sensoren voor CO2 en temperatuur. CO2 wordt gebruikt als indicator van de luchtkwaliteit en de mate van ventilatie. Bij een te hoge concentratie CO2 ververst Quanteon de lucht automatisch.

Klimaatbeheer met tablet op De WielakkersBeheer op school en thuis

“Het eerste doel was om de schooldirecteur zelf de mogelijkheid te bieden het binnenklimaat aan te passen. Zoals bij vakantieperioden en vrije dagen", zegt Arno de Vlaming, adviseur huisvesting van KIeback&Peter. "Door de eenvoudige en intuïtieve structuur was het niet moeilijk om het beheersysteem te leren en de installaties aan te passen. Dit kun je op de school regelen, maar ook thuis op een pc, tablet of smartphone. Omdat het beheersysteem continu alle waarden registreert, kun je op elk tijdstip de gegevens over het binnenklimaat uitlezen. Zo heb je inzicht in de gemeten CO2-concentraties, zodat je meteen gerustgesteld bent wat betreft de gezondheid van de kinderen en leerkrachten.”

Voorbeeld beheersysteem Qanteon op De WilakkersErvaring van basisschool De Wilakkers

De directeur van basisschool de Wilakkers ervaart de mogelijkheden om zelf de schakeltijden van de cv-installatie in het schoolgebouw te veranderen als gebruiksvriendelijk. De Vlaming: "De volgende stap is energiemanagement en proactief storingenbeleid. Het is de opzet dat de installateur op afstand de parameters controleert en indien nodig aanpast. Zo zullen de installaties effectiever functioneren, wat een gunstig effect heeft op de energieprestaties. Bovendien wordt de continuïteit gewaarborgd."

Nog een voorbeeld beheersysteem Qanteon op De Wilakkers"Daarnaast is ons doel een proactief storingenbeleid te realiseren. De installateur logt bijvoorbeeld twee keer per week in en controleert of er storingen zijn. Zo kan men direct actie ondernemen en de storing oplossen. Ook wat dit aspect betreft wordt de school ontzorgd. Het beheersysteem Qanteon biedt de installateur dus ook veel toegevoegde waarde.”

 

 

 

Meer weten?

Voor nadere informatie over Qanteon kun je contact opnemen met Rolf Hendrikx, technisch adviseur van Kieback&Peter Nederland via 06-10447065 of Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. . Of neem een kijkje op www.kieback-peter.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners