Optimaal beheer van technische installaties

E-mailadres Afdrukken

Een ongezond binnenmilieu kan zowel de gezondheid als de leerprestaties van kinderen beïnvloeden. Het toepassen van regeltechniek t.b.v. de technische installaties, in combinatie met een beheersysteem, draagt bij tot een gezond binnenmilieu, een hoger comfort en continuïteit. Dankzij beheer heeft men altijd inzicht in de luchtkwaliteit en kan de klimaatinstallatie ingezet worden wanneer nodig, hetgeen een gunstig effect heeft op de energieprestaties. Een goed voorbeeld zijn diverse basisscholen van SKPO in Eindhoven, waar het gebouwbeheer en energiemanagementsysteem Qanteon van Kieback&Peter is ingezet.
 

Jan Bergmans van de Wilakkers beheert
klimaat vanachter zijn pc.
Jan Bergmans van de Wilakkers beheert
klimaat mobiel met tablet.

De regeltechnische installatie zorgt voor het effectief regelen en bewaken van de klimaatinstallaties. Voor het gewenste klimaat in elke ruimte of klaslokaal, wordt de luchtkwaliteit gemeten met een CO2- en een temperatuursensor. CO2 wordt gebruikt als indicator van de luchtkwaliteit en de mate van ventilatie. Wanneer de concentratie te hoog is, zorgt de klimaatinstallatie dat de lucht wordt ververst.

Beheer geeft inzicht
“Het eerste doel was om de schooldirecteur zelf de mogelijkheid te bieden om het binnenklimaat aan te passen”, zegt Arno de Vlaming, adviseur huisvesting. “Zoals bij vakantieperioden, vrije dagen, etc. Door de eenvoudige en intuïtieve structuur was het niet moeilijk om het beheersysteem te leren en de installaties aan te passen. Dit kan overigens op de school zelf gebeuren, maar ook thuis op een pc, tablet of smartphone. Omdat het beheersysteem continu alle waarden registreert kunnen op elk tijdstip de gegevens over het binnenklimaat worden uitgelezen. Zo heeft men ook inzicht in de gemeten CO2-concentraties, zodat men is gerustgesteld in belang van de gezondheid van de kinderen en leerkrachten.”

Ervaring van basisschool De Wilakkers
De directeur van basisschool de Wilakkers ervaart de mogelijkheden om schakeltijden van de c.v.-installatie in het schoolgebouw zelf te veranderen als gebruiksvriendelijk.

Energiemanagement en proactief storingenbeleid
Arno de Vlaming vertelt verder: “de volgende stap is energiemanagement en proactief storingenbeleid. Het is de opzet dat de installateur op afstand de parameters controleert en indien nodig aanpast. Zo zullen de installaties effectiever functioneren, hetgeen een gunstig effect heeft op de energieprestaties. Bovendien wordt de continuïteit gewaarborgd. Daarnaast is ons doel een proactief storingenbeleid te realiseren. De installateur logt bijvoorbeeld 2x per week in en controleert of er storingen zijn. Zo kan men direct actie ondernemen en de storing oplossen. Ook wat dit aspect betreft wordt de school ontzorgt. Het beheersysteem Qanteon biedt de installateur dus ook veel toegevoegde waarde.”

Voorbeeld beheersysteem Qanteon


Informatie:
Rolf Hendrikx, technisch adviseur van Kieback&Peter Nederland: 06 10 44 70 65 ( Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. ).

www.kieback-peter.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners