Stille lessen, stille gymzaal

E-mailadres Afdrukken

De gymzaal is vaak een van de plekken op een school die bekend staat als een ‘galmbak’, ofwel een akoestische ramp. Door het enthousiaste getetter, geschreeuw en gegil van de sportende scholieren is de herrie er vaak niet te harden. Dat is bij de sportlessen van docente Maaike Ferf Jentink wel anders. Zij geeft ‘stille gym’, waarbij zowel zijzelf als de scholieren niet mogen praten. Met als resultaat: een oase van rust.


Het is wel even wennen voor de leerlingen van de vrijeschool in Zutphen. Vandaag moeten ze twee uur lang hun lippen stijf op elkaar houden. Niks geen geklets en gelach deze middag in de gymzaal; nee, communicatie mag alleen met gebarentaal. En dat is best lastig. “Sssst,” klinkt het in het begin dan ook menigmaal als de kinderen toch hun klep niet kunnen houden. Of in de lach schieten, omdat het allemaal wat spannend is. Want alleen mogen communiceren met gebarentaal; ga er maar aan staan! Toch is dat precies de bedoeling van de les.

Zonder geluid
De stille gymles is een initiatief van de doof geboren Maaike Ferf Jentink. “Nadat ik was afgestudeerd als sportleraar aan het CIOS heb ik het concept in eerste instantie bedacht om gymnastiek bereikbaar te maken voor kinderen die doof of slechthorend zijn. Maar al gaandeweg kwam ik erachter dat de methodiek juist ook veel te bieden heeft aan niet-dove mensen. Daarom geef ik de lessen inmiddels ook in het reguliere basis- en voortgezet onderwijs. Ik laat kinderen ervaren hoe je zonder geluid te produceren toch contact kunt maken en plezier kunt hebben met elkaar. Dat kan iedereen meenemen in de dagelijkse communicatie.”

Lees hier het hele artikel.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

maart uitgave

Partners