Afwegingskader, eerste stap naar juiste beslissing

E-mailadres Afdrukken

Renovatie of vervangende nieuwbouw of misschien wel een combinatie hiervan. Als de houdbaarheidsdatum van een schoolgebouw is verstreken, dient die keuze zich aan. En omdat een simpel rekensommetje aangeeft dat veel scholen hiermee binnen nu en een paar jaar te maken krijgen, is het handig een instrument in handen te hebben op basis waarvan de juiste discussie tussen schoolbesturen en gemeenten kan worden gevoerd.

De complexiteit zit hem natuurlijk ook in de beweeglijkheid van het onderwijs en wat er voor nodig is om een schoolgebouw bestendigheid en duurzaamheid te geven. Ook kan de wegingsfactor per situatie verschillen.

Een ontwikkelgroep met ervaringsdeskundigen op het terrein van huisvesting heeft zich gedurende een aantal sessies met de materie beziggehouden. Inventariseren, vragen stellen, schrappen, schuiven, toetsen ieder vanuit een eigen achtergrond, bijschaven, weer testen. Er zijn nu eenmaal demografische verschillen en situaties en je wilt dat elk schoolbestuur en elke gemeente ermee uit de voeten kan. Uiteindelijk ligt er nu een afwegingskader dat zo sluitend mogelijk en objectief is.

Tijdens de Najaarsbijeenkomst van Bouwstenen voor sociaal op 30 november in Veenendaal presenteert de ontwikkelgroep samen met HEVO het resultaat. Zorg deze sessie bij te wonen want het voorkomt dat ieder bestuur het wiel opnieuw moet uitvinden. Het afwegingskader kan gezien worden als een mal, waarin gegevens die eigenlijk voor iedereen gelden, worden gegoten. Invullen neemt pakweg een uurtje en daarna vertelt de score in welke richting de juiste beslissing wijst. Dan ligt er input voor verder onderzoek en finetunen en dat is natuurlijk altijd maatwerk.
 
De ontwikkelgroep is een initiatief van Bouwstenen voor sociaal in samenwerking met de PO-raad, waarbij HEVO zijn know-how heeft ingebracht. In totaal zijn er vier sessies geweest.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

december uitgave

Partners