OSG Piter Jelles vervangt cv-ketels door warmtepomp

E-mailadres Afdrukken

Door het vervangen van de cv-ketels door een warmtepomp wordt per jaar 50.000 m3 aardgas bespaard. Dit komt neer op een CO2 reductie van 91.250 kg per jaar, vergelijkbaar met 650.000 autokilometers. Op 29 juli 2016 werd de nieuwe luchtgekoelde warmtepomp op het dak gehesen bij OSG Piter Jelles locatie De Brêge De Dyk te Leeuwarden. Voorheen werd de verwarming verzorgd door twee gasgestookte HR cv-ketels.

Op verzoek van Piter Jelles is door HIJ5 Regiepartners een energieonderzoek gedaan. Bij OSG Piter Jelles wordt al langere tijd energiemonitoring toegepast. Men heeft daardoor een goed beeld van het actuele energiegebruik van de verschillende locaties. Op basis van benchmarking is geconcludeerd dat het energieverbruik van de genoemde locatie voor verbetering vatbaar is. Uit een uitgevoerde haalbaarheidsstudie bleek dat warmtevoorziening door een warmtepomp op dit moment de beste oplossing is. De totale investering wordt daarbij in 5,3 jaar terugverdiend.

Sjoerd IJpma van HIJ5: “Het is redelijk uniek dat Piter Jelles voor een warmtepomp kiest in plaats van een centrale verwarmingsinstallatie.” De bestaande cv-ketels zijn nog niet afgeschreven en technisch nog in goede staat. Deze cv-ketel wordt hergebruikt op een andere locatie van OSG Piter Jelles, waar de cv-ketel aan het einde van de technische levensduur is. Het geeft aan dat ook binnen het onderwijs oog is voor het nut van dergelijke veranderingen. De luchtgekoelde warmtepomp heeft Energieklasse A en biedt een uitstekende uitkomst voor de vervangingsvraag van de traditionele cv-ketel. Heijmans Utiliteit Drachten tekende voor de plaatsing en het onderhoud.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

december uitgave

Partners