Miriam Bouwens van Food2Smile: “Snoepen en snacken hoort nu eenmaal bij kinderen”

E-mailadres Afdrukken


 

Miriam Bouwens is de oprichtster van Afvallen Junior (AJ), een speelse en pedagogisch verantwoorde methode om kinderen met overgewicht te coachen naar een gezond gewicht én hun zelfvertrouwen te verstevigen. Daarvoor brengt zij verantwoorde snoepjes en snacks via Food2Smile (F2S) op de markt. Vanuit haar onderwijsachtergrond geeft ze ook voorlichting over beter snoepen en een gezonde levensstijl in het algemeen. Wat maakt dat een leverancier van snoep het belangrijk vindt om in te zetten op een gezonde levensstijl? “Omdat F2S voortkomt uit Lifestyle Junior en ze een missie hebben.”

Miriam Bouwens: “We leren kinderen die lijden aan overgewicht, én hun ouders, een eet-, drink- en beweegmodus aan die een blijvend gezond gewicht zeker stelt. Dat doen we met een team van zelfstandig opererende gewichtsconsulenten met de specialisatie Kind & Voeding en een interne AJ training. Naast interventie zetten we, onder de naam Lifestyle Junior, in op preventie. Dat gaat van gastlessen op scholen, kookworkshops via voorlichtingsavonden tot supermarktsafari’s. En altijd wordt de vraag gesteld: ‘Wat kan ik ze nou een beetje verantwoord laten snoepen?’ Die vraag heeft geleid tot het oprichten van Food2Smile.”

Snoepen hoort bij het leven  
Volgens de AJ methode is er niets verboden. Bouwens: “Ook een te zwaar kind moet af en toe kunnen snoepen, dat hoort gewoon bij het leven. Op een snoepmoment mag je van ons in principe alles kiezen. Iets verbieden heeft zo wie zo een tegengesteld effect dus nemen we snoepen op in het weekritme en leren we ze over portiecontrole en wat extra beweging. Maar te zwaar of niet, al dat foute snoep dat bol staat van de suiker, chemische kleur- en smaakstoffen, vulmiddelen en verzadigde vetten, het zijn allemaal producten die je goede voornemens en geleerde principes weer volledig de goot in helpen.”

Vorig voorjaar is zij op zoek gegaan naar lekkers dat bij de criteria van Afvallen Junior aansloot. Dat betekent: geen toegevoegde geraffineerde suiker, geen rood geclassificeerde E-nummers, alleen natuurlijke kleurstoffen en zo min mogelijk vet. Liefst ook nog gluten- en/of lactosevrij. “Pfff, dat was een opgave! Ik surfte het internet af, bezocht internationale FreeFrom beurzen, vond geschikte fabrikanten en in maart dit jaar kwamen de eerste F2S producten aan in het magazijn in Amersfoort. Inmiddels was een heel team bezig met het ontwerpen van de verpakking, het bouwen van de webshop en de PR rondom het merk.”
   
Kidsproof
Miriam: “Ons verhaal is voor ouders en leerkrachten belangrijk maar voor kinderen gelden maar twee dingen: is het lekker en ziet het er cool uit. Daar hebben we research voor gedaan en beide zijn uitermate goed gelukt, al zeg ik het zelf. Onze Fruitfingers bijvoorbeeld die zitten in kleine uitdeelzakjes en voor de webshop hebben we omzakken met zes uitdeelzakjes. Handig. Kinderen willen nou eenmaal graag een eigen zakje en dit product kun je met een gerust hart geven want het is fruit en alleen maar fruit. En omdat onze producten eerlijk zijn, word je niet op de achterkant van de verpakking verrast door Aspartaam, Acesulfaam K of andere chemische zoetstoffen.”

Vignet De Gezonde Schoolkantine
Sinds kort staan de producten van Food2Smile op de Inspiratielijst van het Voedingscentrum. “Dat is een belangrijke stap voorwaarts, omdat de Inspiratielijst leidend is voor school- en sportkantines. Je mag pas op de lijst komen als je producten minder dan 110 calorieën hebben. Ons snoep komt vaak nog niet eens tot de helft of nog minder. Maar lang niet alles wat het Voedingscentrum zegt, vinden wij ver genoeg gaan. Zij staan veel meer zoetstoffen toe dan wij ooit zouden gebruiken.” Miriam kan haar oren en ogen vaak niet geloven. “Reclames voor tussendoortjes die zogenaamd gezond zouden zijn of er staat op de verpakking ‘glutenvrij’. In snoepgoed zitten nooit gluten, dus dit is echt onzin. Maar het is een modekreet, dus dat klinkt heel leuk. ‘Geen kunstmatige kleurstoffen’ klinkt ook heel goed. Maar kijk je dan op de achterkant dan zie je dat er gewoon nog wel heel veel suiker in zit.”

Niet alleen snoep ook chips
Het assortiment van Food2Smile bestaat niet alleen uit snoep, maar ook uit chips die gepoft is in plaats van gefrituurd, gezonde limonade, saladedressing, hazelnootpasta en jam, gezoet met stevia in plaats van suiker. “Stevia stuwt de bloedsuikerspiegel niet omhoog, zoals met gewone suiker gebeurt. We hebben deze extra producten toegevoegd, omdat in vergelijkbare producten in de supermarkt zoveel verborgen suiker zit. We noemen dat ‘verborgen’ omdat je daar heel vaak geen suiker in verwacht, zoals in dressing of ketchup.”

Ook zegt Miriam Bouwens voor ‘portion control’ te zorgen. In elke grote zak chips of snoep van Food2Smile zitten kleine zakjes, die je kunt uitdelen of mee kunt nemen naar school. “Je stopt veel makkelijker met snoepen of snacken als je zo’n klein zakje opeet dan wanneer je aan een grote zak begint. Die gaat namelijk ook vaak gewoon op. Met onze verpakkingen kunnen kinderen zich niet zo makkelijk overeten als ze aan het snacken zijn.”

Stap in de goede richting
Volgens Miriam Bouwens is de tijd nu echt rijp voor het aanbieden van verantwoord snoep. “Ouders proberen steeds beter op te letten wat ze hun kinderen aanbieden en zijn ook echt op zoek naar verantwoorde tussendoortjes. Ook schoolkantines doen steeds meer hun best om gezondere spullen aan te bieden. Via voorlichting op scholen proberen we jongeren er steeds bewuster van te maken wat ze eten en wat beter voor ze is. Alleen als ze de link leggen tussen wát ze eten en wat er wordt aangeboden, heb je de eerste goede stap gemaakt.”

www.food2smile.nl

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

maart uitgave

Partners