Akoestiek in sporthal vaak aanleiding voor gehoorschade van leraren lichamelijke opvoeding

E-mailadres Afdrukken

Eind 2008 verschenen er artikelen in de landelijke pers waarin te lezen was dat leraren lichamelijke opvoeding hun werkgevers met succes aanklaagden in verband met opgelopen gehoorschade als gevolg van het werken in een akoestisch slechte omgeving. Gehoorschade is niet het enige probleem. Hoofdpijn, chronische vermoeidheid, slaapproblemen en stemproblemen zijn andere regelmatig voorkomende klachten. De afgelopen maanden is er in de diverse vakbladen aandacht besteed aan deze problematiek. Wat is de stand van zaken?

Ecophon, een van dé toonaangevende leveranciers van geluidabsorberende plafond- en wandpanelen, is niet zomaar een leverancier. De innoverende onderneming wil vooral ook een kennispartner zijn voor de markt. Een van de manieren om een kennisplatform te creëren, is het jaarlijks organiseren van een seminar over een belangrijk maatschappelijk thema. Ook organiseert het bedrijf regelmatig Building Studies waarbij het bouwproces van het betreffende project geëvalueerd wordt aan de hand van een aantal presentaties van betrokkenen.

Bovenstaande problematiek was voor Ecophon reden te over om de Building study met als thema ‘Akoestiek in sporthallen, van probleem tot oplossing’, te organiseren. Guus Klamerek, Concept Developer Education, geeft aan dat het grote aantal aanmeldingen (bijna 100) laat zien dat het onderwerp een hot item is. De deelnemers waren onder andere architecten, gemeenten, scholen, akoestisch adviseurs etc.

Wat is het probleem?

Met name het gebruik van harde, gladde materialen in combinatie met het relatief grote volume van de ruimte veroorzaakt (te) veel galm. De docent of instructeur kan zichzelf hierdoor, op grotere afstand, moeilijk verstaanbaar maken. Hij zal zijn stem vaak flink moeten verheffen. Daarnaast gaat sporten in de regel nu eenmaal gepaard met een hoge geluidsproductie, waardoor lawaaiige situaties ontstaan. In drukke zalen is het dan nog lastiger om instructies te geven. “Een bijkomend nadelig effect voor de akoestiek zijn de hinderlijke flutterecho’s. Dit is het geluid dat heen en weer kaatst tussen twee harde evenwijdige begrenzingen van een zaal, zoals tussen parallelle wanden of tussen vloer en plafond, en voor de gebruiker snel opeenvolgende echo’s produceert”, vertelt Guus Klamerek. “De akoestiek in sportaccommodaties wordt bepaald door het samenspel tussen galm, spraakverstaanbaarheid en achtergrondgeluidniveau. Aangezien deze parameters sterk gerelateerd zijn aan de nagalmtijd, is het noodzakelijk dat voldoende geluidsabsorberende materialen worden toegepast.”

In bestaande sporthallen komt het vaak voor dat de akoestiek niet in orde is. Vaak kun je door het aanbrengen van slag- en stootvaste akoestische plafond- of wandpanelen de situatie voor de docent een stuk aangenamer maken. In nieuwbouwhallen kan er makkelijk rekening gehouden worden met de akoestiek. Helaas gebeurt dit in de praktijk nog te weinig. Vanaf 1 januari 2010 is de NOC*NSF norm ook opgenomen in de ARBOcatalogus VO. Dit is weer een stap in de goede richting. De ARBOdiensten hebben dan meer houvast en kunnen beter controleren.

Building Study “Akoestiek in sporthallen, van probleem tot oplossing”

Tijdens de bijeenkomst op 15 december kwamen een aantal specialisten aan het woord. Zo geeft Jeroen Neggers van ISA (Sport - Instituut voor Sportaccommodaties) een toelichting over het advies, onderzoek en de keuringen van multidisciplinaire sportaccommodaties, verzorgt Theo Appeldoorn van Acour een lezing over de problematiek en mogelijke oplossingen en vertelt Guus Klamerek van Saint-Gobain Ecophon over geluid in de leeromgeving. De rol van de KVLO komt uiteraard eveneens aan bod; Len van Rijn van de KVLO geeft voorbeelden uit de praktijkervaring van een sportleraar met gehoorbeschadiging en legt de rol van de KVLO uit. Na afloop was er mogelijkheid om de sporthal in Vleuten te bekijken. Ecophon heeft hier in opdracht van Lichtveld Buijs en Partners stootvaste akoestische wandpanelen (Wallpanel C Super G plus in de kleur grijs) aangebracht. De nagalmtijd is teruggebracht van 2,9 seconden in de oude situatie tot 1,8 seconden in de nieuwe situatie. Een verbetering van meer dan een seconde! Hiermee voldoet de hal aan de normering van NOC-NSF.

Guus Klamerek: “Ecophon heeft als missie een bijdrage te leveren aan een goede werkomgeving voor het oog, het oor en de geest”. Ik merk dat naar aanleiding van deze middag en de diverse publicaties er meer en meer aandacht komt voor de werkplek van docenten lichamelijke opvoeding. Ook de docenten zelf geven steeds vaker aan wanneer de situatie op hun werkplek niet voldoet. Verder zijn diverse toonaangevende akoestisch adviseurs zijn bezig met het onderwerp. Een van de belangrijkste vragen hierbij is of de nagalmtijd (formule van Sabine) de juiste parameter is voor het beoordelen van de akoestische situatie in sporthallen. Er spelen immers meer factoren een rol. De discussie wordt vervolgd.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave