Jan-Maarten de Bruin, lid CvB Willem van Oranje College: “Qua afwerking, degelijkheid en flexibiliteit is er geen betere computerwerkplek verkrijgbaar”

E-mailadres Afdrukken

Bij het Willem van Oranje College, locatie Wijk en Aalburg, wordt al zes jaar gewerkt met de flexibele computerwerkplekken van Van den Brink Werkplektechniek. Destijds was dat een flinke investering, maar CvB-lid Jan Maarten de Bruin heeft daar nog geen moment spijt van gehad, want investeren in kwaliteit verdient zich uiteindelijk terug. “Hier zijn nooit problemen, maar op plekken waar we voor goedkoper meubilair hebben gekozen gaat dat nu, na vijf jaar, al kapot. Dat betekent dat je vervroegd nieuw meubilair moet gaan kopen en ben je uiteindelijk toch duurder uit. Nog afgezien van de irritatie en de reparatiekosten.”

De computerwerkplekken van Van den Brink Werkplektechniek blinken uit in flexibiliteit en degelijkheid. De computers hangen onder de tafels en staan niet in de weg, snoeren zijn netjes weggewerkt, het werkblad is afgewerkt met een rand die er vriendelijk uitziet en prettig is voor de armen. Doordat de werkplekken op maat zijn gemaakt wordt de ruimte in de lokalen optimaal benut. “Het gebouw in Wijk en Aalburg is in 2005 geopend. Wij kenden Wim van den Brink al van de levering en het onderhoud van de tekentafels in de techniekafdeling. Door zijn enthousiasme over de flexibiliteit en de mogelijkheden van zijn systeem voor computerwerkplekken hebben we eigenlijk nooit over andere oplossingen nagedacht.”

Jan Maarten de Bruin is verantwoordelijk voor de bouw van twee locaties van het Willem van Oranje College. In 2005 werd de multifunctionele locatie in Wijk en Aalburg geopend en een jaar later opende de vestiging in Waalwijk zijn deuren. Daar werd gebruik gemaakt van bestaand meubilair. “Grote inrichters leveren met standaardmeubilair, geen echte duurzame oplossingen. Als je meubilair bij hen koopt krijg je vierkante tafels waar een paar PC's op kunnen staan. Ook in de locatie Waalwijk heeft Van den Brink een stukje maatwerk geleverd. In alle lokalen werd de standaard werkplek (docentenbureau) van de leerkracht uitgebreid met een passende smalle tafel uitsluitend bestemd voor de PC. Wim van den Brink heeft daar met zijn systeem een goede duurzame oplossing voor bedacht.”

Investeren in de relatie

Aanbestedingsregels maken het voor scholen lastiger om met de leveranciers van hun keuze, vaak de kleinere bedrijven, in zee te gaan. Het vraagt creativiteit en inspanning om opdrachten op een goede manier in stukjes te knippen, zodat de school zelf kan bepalen aan wie men de opdracht wil gunnen. Zodra er Europees aanbesteed moet worden is de school overgeleverd aan de partijen die intekenen en aan de gunningscriteria. Invloed op de keuze van de leverancier is er niet. Een slechte zaak, volgens De Bruin. “Er wordt ingestoken op economische criteria, inplaats van op de relatie met de leverancier. Ik vind dat een bezwaar. Míjn overtuiging is – en in heb heel veel zaken gedaan de afgelopen jaren – dat zélf het gesprek voeren en niet tot het uiterste gaan tot zowel financieel als kwalitatief veel betere oplossingen leidt.”

Die goede relatie wordt gekoesterd en is de voornaamste reden dat Van den Brink Werkplektechniek de opdracht kreeg in Wijk en Aalburg. Bij de inrichting van die locatie lag de focus op degelijkheid. Hufterproofheid van de computerwerkplekken was dus belangrijk. “Hoe hangt die computer in de beugel, hoe scherm je het zo af dat de ict-mensen er wel bij kunnen komen en de leerlingen niet? In dat opzicht steekt het systeem van Wim van den Brink er met kop en schouders boven uit. En hij houdt de spullen ook bij. Eén keer per jaar komt hij langs en controleert of alles nog in orde is. Dan blijft het netjes en kun je er probleemloos jaren mee vooruit.”

Nieuw ICT-beleid met hetzelfde meubilair

Jan-Maarten de Bruin en Wim van den Brink (rechts). Doordat de werkplekken op maat zijn gemaakt wordt de ruimte in de lokalen optimaal benut.

Computers gaan bij het Willem van Oranje College ongeveer zes jaar mee. Het komend schooljaar wordt de hardware voor de docenten vervangen. De leerlingen maken steeds meer gebruik van mobiele oplossingen, zoals laptops en netbooks. Om dat te faciliteren worden de locaties in de komende jaren geschikt gemaakt voor draadloze toegang. De Bruin verwacht dat alle leerlingen over vijf jaar met hun eigen tablets of smartphone- achtige apparaten naar school zullen komen en dat scholen dan minder hoeven te investeren in werkstations. Ze moeten inplaats daarvan zorgen voor een veilige en snelle toegang tot het netwerk, ofwel investeren in een draadloze omgeving. En ook het meubilair zal op een andere manier worden gebruikt. “Vanwege die ontwikkelingen naar steeds meer mobiele apparaten zijn wij heel blij met onze keuze voor behoorlijk strakke meubels, zonder gaten er in waar perse een computer in moet. Want daardoor kunnen we die meubels straks ook gebruiken om er met een laptop of tablet op te werken. We kunnen er zelfs een gewone werkplek van maken. Voor ons is het dus flexibel genoeg om ook toekomstproof te zijn, en het einde van de computers is dus beslist niet het einde van het meubilair.”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

september uitgave

Partners