Thuisbasis voetbalclub FC Groningen is tevens klaslokaal

E-mailadres Afdrukken

Sinds de start van het nieuwe schooljaar in september 2006 is ook de nieuwe locatie van het Noorderpoortcollege: ‘de Euroborg’ operationeel. Deze toplocatie die ook de thuisbasis is van FC Groningen, is een zeer inspirerende omgeving voor 1200 leerlingen in de sector: horeca, toerisme & voeding.

Nieuwbouw of verbouw

De verschillende opleidingen waren op 4 locaties gehuisvest in de stad Groningen. De locaties voldeden niet meer aan de normen omtrent hygiëne, de sector stond voor de keus: verbouwen of nieuwbouw. De communicatie tussen vier gebouwen is niet practisch, laat staan de kosten qua gebouwbeheer, vandaar dat gekozen is voor het laatste. “Nieuwbouw was in ons geval veel efficiënter”, aldus Dirk Talens, Horeca Coördinator sector Horeca, Toerisme & Voeding.

De sector, afdeling inkoop, huisvesting en PCT hebben een plan van eisen samengesteld. Door middel van een niet-openbare Europese aanbesteding is een selectie van aanbieders tot stand gekomen. De inschrijving is afgesloten met een veiling. Voor wat betreft de complete inrichting van de keukens had Metos de meest gunstige voorwaarden.

Bijzondere keukens

In totaal zijn er vier verschillende keukens ingericht, waarvan één workshop-keuken. Ook een complete bakkerij maakt onderdeel uit van de praktijkruimtes. Tevens leverde Metos het buffet in de kantine. Bijzonder zijn de in hoogte verstelbare kookeilanden, die werden gemaakt in de eigen productie van Metos in Ruurlo. De bovenbladen van de eilanden zijn uit één stuk en hebben een formaat van 4600 x 1600 mm. Gezien deze grootte moesten de eilanden via het dak naar binnen, een hele operatie! In totaal zijn er 12 kookeilanden geleverd.

Daarnaast is het Noorderpoortcollege de enige school in Nederland waar voor 100% op inductie gekookt wordt. Inductie heeft vele voordelen: het is snel, hygiënisch, het rendement van de energiebron is beter, er is minder afzuigcapaciteit nodig en het zorgt voor een plezierige werkomgeving. Dit neemt niet weg dat de leerlingen geen kennis kunnen maken met andere warmtebronnen. In de workshop-keuken zijn alle verschillende verwarmingsbronnen aanwezig.

De praktijk

Het Noorderpoortcollege legt de nadruk op praktijkgericht onderwijs, in de school bevinden zich een Grand Café, hotelreceptie, reisbureau, brood- en banketwinkel, twee restaurants, met uitzicht op het voetbalveld (150 zitplaatsen), vergaderruimtes, een kantine (250 zitplaatsen) en een themahotel met negen kamers. Deze kleine bedrijfjes worden compleet gerund door de leerlingen.

Het eindresultaat mag er zijn, zowel de leerlingen als de docenten zijn erg tevreden over de mooie locatie én wel zo belangrijk, ook de gasten zijn erg enthousiast!

Betrokken partijen naast Metos waren o.a.:
Poelstra Cuisine Totale (advies)
Significant (begeleiding Europese aanbesteding)
Comerce Hub (begeleiding veiling)
IBL-leek (bar/hotelreceptie)
Klein architecten (school, verschillende restaurants)
Interieur exclusief (hotel inrichting)

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave