Jan Kroon: “Door de uitstraling en kwaliteit van het bewegende meubilair halen wij meer rendement uit het onderwijs”

E-mailadres Afdrukken

Het meubilair van Stalad heeft een positieve invloed op het onderwijs. Dat zegt Jan Kroon, directeur van TalentStad, de gebundelde vmbo-bovenbouw van Landstede in Zwolle. De bewegende stoelen zorgen ervoor dat de leerlingen beter geconcentreerd zijn. Maar ook de kwaliteit en de uitstraling van het meubilair zijn bijzonder. “Het is vrolijk, fris, kwalitatief hoogstaand, goed combineerbaar en gemakkelijk te verplaatsen. Alles wat je in het onderwijs wilt doen op het gebied van zorg, leerlingbegeleiding, aandacht geven aan leerlingen gaat makkelijker met Stalad.”

TalentStad is de gezamenlijke bovenbouw vmbo van het Thomas a Kempis College, Carolus Clusius College, Meander College en Agnieten College. Alle leerlingen van die scholen gaan na het tweede leerjaar naar TalentStad. Door de beroepsgerichte opleidingen te clusteren kunnen die vakken blijvend worden aangeboden, ook in de toekomst en wordt voorkomen dat kleine noodlijdende afdelingen op twee plekken worden georganiseerd. TalentStad is gevestigd in twee vlakbij elkaar gelegen locaties.

Jan Kroon heeft zijn best gedaan om TalentStad een energieke, frisse, vrolijke en eigentijdse uitstraling te geven.

In de toekomst worden die samengevoegd in één nieuwe school voor 900-1000 leerlingen bij de sportboulevard van Landstede bij het voetbalstadion van FC Zwolle.

De kracht van de gemeenschappelijke onderwijsvisie op al die beroepsopleidingen komt tot uiting in uitstraling binnen in de gebouwen: energiek, fris, vrolijk en eigentijds. Om dat te bereiken wordt door Landstede voor de inrichting samengewerkt met een binnenhuisarchitect. “De gebouwen stammen uit 1966. Omdat we op termijn naar een nieuw pand gaan steken we in de gebouwen zelf geen energie meer. Maar we willen wel een prettige sfeer een een eenheid in het gebouw realiseren. Dat is geen desinvestering, want de inrichting nemen we straks mee naar het nieuwe gebouw.”

Bewegend leren

TalentStad heeft een frisse, vrolijke uitstraling, zowel in de gangen als in de lesruimtes. Opvallend zijn de leerlingsetjes van Stalad, die sterk verschillen van het traditionele schoolmeubilair. Jan Kroon kwam er jaren geleden, toen hij nog op een andere school werkte, voor het eerst in aanraking en was meteen enthousiast. “Ik zag meubilair dat me visueel raakte. Er zit veel kleur in, de kleuren kunnen met elkaar worden gecombineerd. En het heeft verrassende elementen, zoals statafels op een zware poot, waarin aan de bovenkant een prullenbak verzonken is.”

Pas later maakte hij kennis met de bewegende stoelen. “Ik werkte op dat moment in het speciaal onderwijs en ben opgegroeid met kinderen die hyperactief zijn, willen bewegen en moeite hebben om stil te zitten. Plotseling konden ze die energie kwijt in de stoel. Dat was geweldig. Door het enthousiasme van de leerlingen en de medewerkers ben ik me toen meer gaan verdiepen in dat meubilair. Want door de uitstraling en het bewegen levert dat op allerlei manieren meer rendement op voor het onderwijs.”

Rendement

Voor de OLC's zijn grote balies gemaakt, die helemaal aansluiten bij de rest van de ruimte.

Toen hij directeur werd bij TalentStad stond er net nieuw meubilair. Dat was drie jaar oud, maar maar kon meteen worden afgeschreven, want het was kapot. “Rendement wordt altijd gekoppeld aan kwaliteit en het geld dat je kwijt bent aan reparaties of vervanging. Maar er is ook een andere vorm van rendement, die schromelijk wordt onderschat, en dat is wat het meubilair visueel doet met de leerlingen. Als de inrichting er goed, modern en kwalitatief hoogstaand uitziet gaan leerlingen op een hele andere manier met het materiaal om. Geef ze iets wat mooi is en ze maken het niet stuk. Als je ze iets geeft wat visueel minder waarde voor hen heeft is de uitdaging om daarmee iets vervelends te doen veel groter.”

Het bewegend leren is bij Landstede een succes, met name in de VIP-klassen voor leerlingen die in het kader van passend onderwijs extra aandacht nodig hebben. “Die ruimtes staan helemaal vol met bewegend meubilair. Je ziet dat daar op een andere, rustiger manier wordt gewerkt dan in de lokalen waar nog het traditionele meubilair staat. Dat heeft niet alleen te maken met het bewegen – de energie kwijt kunnen in de stoel – maar ook met die uitstraling, en het feit dat je het gemakkelijk kunt optillen om in groepen te gaan zitten werken.”

Maatwerk

De op maat geleverde tafels in het schilderlokaal worden gecombineerd met in hoogte verstelbare stoelen, waar ook het bewegende weer in zit.

Het standaardmeubilair wordt bij TalentStad gecombineerd met een stuk maatwerk van Stalad uit de fabriek in Aduard. In samenwerking met de binnenhuisarchitect van Landstede zijn in de OLC's grote werkbalies op maat gemaakt. In de technieklokalen zijn speciale werkplekken gemaakt waar praktijklessen elektromonteur worden gegeven. En eind 2010 is het schilderlokaal opnieuw ingericht volgens een nieuwe visie op creatieve talentontwikkeling. “In het voortraject hebben we gevraagd 'we hebben een nieuwe inrichting gemaakt voor dat lokaal, die echt afwijkt van datgene wat traditioneel in zo'n lokaal staat. Willen jullie dat maken?' Dat hebben ze gedaan, volledig op maat. IJzeren tafels met houten bladen, voorzien van verhoogde stoelen. Maar die stoelen hebben ze zo aangeleverd dat daar weer dat bewegende element in zit, zodat de leerlingen toch hun energie kwijt kunnen. Bij dat soort dingen komt de meerwaarde van Stalad op een geweldige manier tot uiting.”

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Stalad Projectinrichting

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave