Innovatieve flexwerkplek: “Het Privascreen maakt speciale toetslokalen overbodig”

E-mailadres Afdrukken

Wat begon als een studentenproject bleek een gat in de markt. Peter Nijhuis en Erik Weenink bedachten voor hun minor Ondernemerschap aan de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN) het Privascreen: een flexibele werkplekafscheiding waarmee in een handomdraai een privéwerkplek wordt gecreëerd. Niet alleen onderwijsinstellingen zijn enthousiast. Het ondernemende jonge tweetal heeft met hun bedrijf Nyink inmiddels ook contact met kantoren in verschillende branches.

Van februari tot juni 2011 werkten de studenten voor hun minor aan een manier om toetslokalen op de hogeschool eenvoudig te voorzien van flexibele tussenschotten. Het was de docent praktijkonderwijs René Sempel die het balletje opgooide. "En handig als we zijn, hebben we toen het Privascreen bedacht", legt Peter Nijhuis uit. "Toen we met het studentenbedrijfje begonnen, had ik nooit verwacht dat het zo'n succes zou worden. Maar al tijdens het project braken we alle records qua omzet. We kregen zelfs een prijs voor het meest innovatieve product op een marktdag van Jong Ondernemen." Uiteindelijk besloten Peter en Erik om door te gaan met het Privascreen en op 11-11-'11 richtten ze hun bedrijf Nyink op.

Oplossing voor flexwerkplekken

Het idee is in feite vrij simpel - een tussenschot dat wanneer het niet gebruikt wordt tussen twee tafels verdwijnt - maar toch bestond het nog niet. Daar sprongen de jongens handig op in. Nu zijn er onder andere lokalen van de HAN in Arnhem en Nijmegen met het Privascreen ingericht en is het bedrijf Nyink in gesprek met verschillende grote kantoren. "In eerste instantie richtten we ons op onderwijsinstellingen", vertelt Nijhuis.

Een opkomend fenomeen in het onderwijs is de digitale toetsing, waarbij speciale toetslokalen worden ingericht. Deze lokalen zijn vaak voorzien van werkplekafscheidingen om afkijken te voorkomen. Niet handig om op een ander moment klassikaal les te geven of wanneer scholieren gezamenlijk werken op projectmatige basis. "Met het Privascreen is dit probleem makkelijk op te lossen en zijn speciale toetslokalen niet meer nodig," aldus Nijhuis. "Maar ook vanuit de kantoorbranche bleek er interesse te zijn. Voornamelijk voor flexwerkplekken is het Privascreen een oplossing. Wanneer je bijvoorbeeld een e-mail leest, die niet voor anderen bestemd is, kun je de afscheiding omhoog zetten en kan niemand meelezen."

Op proef proberen

Het Privascreen is op vrijwel alle werk- en studieplekken te implementeren. De enige vereiste is dat het scherm tussen twee tafels geplaatst moet worden. Doordat het afscheidingsschot in hetzelfde decor kan worden gekozen als de tafel, past het in elke ruimte. "Doorgaans als we ons product demonstreren, zijn mensen bij het zien ervan al overtuigd", vertelt Nijhuis. "Maar bij twijfel, kunnen ze het Privascreen op proef proberen. Dat is zeker gunstig om te doen, omdat uiteindelijk ook de eindgebruiker tevreden moet zijn. Tot nu toe is iedereen dat ook, we horen alleen maar positieve geluiden. Het Privascreen is gewoon ideaal."

Zelf doen

Voorlopig kunnen Erik Weenink en Peter Nijhuis de werkzaamheden van Nyink nog zelf behappen. "Ik vind het leuk om te doen, om zelf alles mee te maken", zegt Nijhuis. "Erik en ik doen alles met z'n tweeën. We kopen zelf in, installeren de tussenschotten en eventueel onderhoud verzorgen we ook, hoewel het Privascreen in principe onderhoudsvrij is." Ook de verkoop van de Privascreens regelen de jonge ondernemers vooralsnog zelf, zonder tussenschakel. "We hebben er wel over nagedacht om een distributeur in te schakelen, maar onze winstmarge zou dan echt naar beneden gaan. We wachten ermee tot we groter zijn."

Dromerijen

In juni studeren de Achterhoekse jongens af. "Daarna willen we ons volledig op Nyink richten", zegt Weenink. Het tweetal heeft dan ook grote ambities. Zo zijn Nijhuis en Weenink met verschillende innovaties bezig als aanvulling op het Privascreen en er zijn ook gesprekken gaande om de Europese en met name de Duitse markt te veroveren. "We zien nu al dat de website veel Duitse bezoeken krijgt, dus we denken dat we daar ook wel voet aan de grond kunnen krijgen. We overwegen om een marktonderzoek in Duitsland te laten uitvoeren." Nijhuis denkt de komende jaren nog veel te doen te hebben, maar waar hij aan denkt wil hij niet onthullen. "We hebben heel wat ideeën, maar dat zijn nog maar dromerijen."

Meer informatie?

Voor informatie kunt u contact opnemen met Nyink - flexibele werkplekafscheidingen. Erik Weenink, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien. , (06 - 618 102 181), www.nyink.nl.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave