Gabi Prechtl: "Laten ontwerpen levert een bijzonder resultaat op en is vaak nog goedkoper ook"

E-mailadres Afdrukken

De meeste mensen zijn net iets vrolijker en energieker wanneer de zon schijnt. Wat Kunst en Bedrijf op scholen doet, is die zon toevoegen. Zij brengen scholen in contact met een kunstenaar, die een kunstwerk aan het gebouw kan toevoegen waar iedereen plezier aan beleeft. Elke dag weer.

“Je moet het gewoon zien”, antwoordt Gabi Prechtl, directeur van Kunst en Bedrijf, op de vraag wat er allemaal mogelijk is. Hangbanken in allerlei vormen, een fantasieboom als kroonluchter, het is maar net wat het beste bij de plek en de gebruikers past. Ze neemt de nieuwbouw van ROC van Twente locatie Almelo als voorbeeld. Midden in de school moest een tribune komen die zou uitkijken op een groot grijs vloeroppervlak. Kunst en Bedrijf luisterde naar de gebruikswensen van het ROC en stelde voor de vloer als drager voor een kunstwerk te gebruiken. De geselecteerd kunstenaar transformeerde de vloer daarna in een uitbundig kunstwerk dat het hart van de school een compleet andere sfeer geeft.

Terug van weggeweest

De kunstwerken op school zijn geen nieuwe trend. Al in de jaren ’70 werd in onderwijshuisvesting 1% van de bouwsom gereserveerd voor kunst, de zogenaamde percentageregeling. Met de decentralisatie van onderwijshuisvesting verviel de regeling, maar in samenwerking met Kunst en Bedrijf kwam er een alternatief waarbij niet de overheid, maar school of gemeente zelf een deel van de bouwsom voor kunst moest reserveren. Wanneer ze een kunstwerk wilden realiseren konden ze in aanmerking komen voor subsidie. Totdat de regeling in 2008 stopte, hebben veel opdrachtgevers in het onderwijs er gebruik van gemaakt. Nu is er sinds februari 2010 een nieuwe vergelijkbare regeling, die inhoudt dat bij een eigen startkapitaal maximaal 60% van een kunstwerk gefinancierd kan worden.

Hoe het werkt

Bij de nieuwe locatie in Almelo van het ROC van Twente is inplaats van de oorspronkelijke grijze vloer een kunstwerk van mozaïek gelegd.
Bij een basisschool in Veenendaal hebben ze een duikboot. Door de raampjes kunnen de leerlingen waterplanten en vissen bekijken.

Kunst en Bedrijf helpt om een kunstwerk gerealiseerd te krijgen dat past bij de plek en de gebruikers waarbij uiteraard rekening wordt gehouden met de subsidie-eisen. Gabi Prechtl vertelt hoe een en ander in zijn werk gaat: “Eerst gaan we met de opdrachtgever in gesprek. Bij nieuwbouwplannen zit de architect daar meestal ook bij. Wanneer er overeenstemming is over de opdrachtomschrijving, dragen wij kunstenaars aan. Dit begint met een longlist van zo’n 8 à 10 kunstenaars. In samenspraak met de opdrachtgever brengen we de lijst terug tot een shortlist van meestal drie kunstenaars. Die nodigen we uit voor een kennismakingsgesprek en tot slot maken we een keuze voor één van de kunstenaars die het beste in de situatie past. Deze kunstenaar krijgt de opdracht om een ontwerp te maken. Kunst en Bedrijf volgt als adviseur dit proces tot en met de oplevering van het kunstwerk.”

Kunst in het water

Een basisschool in Veenendaal wilde een kunstwerk met het thema ‘kijken’, ontdekten ze met Kunst en Bedrijf. Dit resulteerde in een duikboot in het water en verrekijkers in de spijlen van het schoolhek. Door raampjes in de wand van de onderzeeër zien leerlingen waterplanten en vissen. Door een periscoop die ze zelf kunnen besturen kunnen leerlingen de omgeving, de mensen en de dingen meer geconcentreerd en ingekaderd door de lens onderzoeken.

Verder dan het schoolplein

“Kunstwerken bij scholen krijgen steeds vaker een wijkfunctie”, vertelt Prechtl. “In Veenendaal herkent iedereen ‘de school met de onderzeeër’, een markante plek in de buurt. Kunstprojecten moeten verankerd zijn in de omgeving. Ik ben tevreden wanneer ik weet dat het resultaat een toegevoegde waarde heeft in of bij de school.”

Nieuwe subsidieregeling

Kunstenaars en School is een nieuwe subsidieregeling van het Fonds BKVB waarbij maximaal 60% van een te realiseren kunstwerk gefinancierd wordt. Op voorwaarde dat de betrokken onderwijsinstelling een eigen startkapitaal levert van 40%. Voor deze nieuwe tijdelijke regeling stelt het Fonds BKVB € 500.000 per jaar beschikbaar.

Kunst en Bedrijf brengt binnen de regeling Kunstenaars en School matches tot stand waarbij zij als professioneel adviseur zal optreden. Voor informatie kunt u bellen met Kunst en Bedrijf 020-6230271.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave