Han Dubbeld, hoofdconciërge: "Activiteiten in kantine voorkomen overlast in en rond school"

E-mailadres Afdrukken

In de kantine van het Albeda College, locatie Buys Ballotlaan in Vlaardingen, zijn op bijna elk moment van de dag leerlingen te vinden. Dat is niet zo vreemd, want er heerst een gezelligheid, die eerder doet denken aan een huiskamer of een bruin café dan aan een schoolkantine. Die sfeer is grotendeels te danken aan hoofdconciërge Han Dubbeld. Nadat de kantine een aantal jaren geleden is verbouwd zorgde hij ervoor dat er een tafelvoetbalspel, een poolbiljart, plasmaschermen met MTV, en een goede geluidsinstallatie kwamen. “Wij nemen de leerlingen serieus en we zorgen voor een goede sfeer. Natuurlijk houden we het wel in de gaten en als ze iets doen wat niet mag zeggen we het gewoon. Maar dat kan ook zonder de sfeer te verpesten.”

Han Dubbeld is acht jaar geleden begonnen als conciërge bij het Albeda College in de Buys Ballotlaan in Vlaardingen, dat plaats biedt aan een kleine duizend MBO-ers. De leerlingen waren destijds in de pauzes en tijdens vrije uren veel buiten de school te vinden. Dat gaf de nodige overlast, want regelmatig belandden er lege blikjes in tuinen van buurtbewoners of werden er dingen vernield. Om de leerlingen ertoe te bewegen in het schoolgebouw te blijven kwam er in de school een fitnessruimte en werd de kantine verbouwd. Han Dubbeld: “De kantine was toen nogal oubollig. We hebben er een binnenhuisarchitect bijgehaald om het op te frissen en zelf allerlei dingen bedacht die leuk zijn voor de leerlingen. We hebben een bankstel, een hoek met een caféachtige inrichting, TV's, een voetbalspel, een poolbiljart, een videospel. En we zorgen ervoor dat we met de snacks af en toe wat bijzonders hebben. Achter de balie staan gezellige mensen. En het werkt. Al die dingen zorgen ervoor dat de leerlingen meer binnen blijven.”

Op tijd bij de les

Han Dubbeld, hoofdconciërge Albeda College (foto links), en Daniël Broekzitter, directeur Tom Meijer Soccergames, in de kantine van de locatie Buys Ballotlaan van het Albeda in Vlaardingen.

Dat de leerlingen minder vaak buiten de school te vinden zijn is ook prettig voor de docenten. Volgens Han Dubbeld zijn ze daardoor ook op tijd in het lokaal. “Je kent dat wel. 's Morgens hebben ze een kwartier pauze en dan komen ze na twintig minuten terug. En tussen de middag lopen ze naar de buurtsuper en zijn ze een kwartier te laat in het lokaal. Dus de docenten zijn er wel blij mee dat we het de leerlingen naar de zin maken in de kantine.”

De grootste trekkers in de kantine zijn de voetbaltafels en het poolbiljart. Een spelletje met tien ballen kost vijftig eurocent. Volgens Han Dubbeld worden de tafels veel gebruikt, zowel door de jongens als de meisjes. “De vrouwen winnen regelmatig van de mannen en dan gaat het er best fanatiek aan toe. Maar dat kunnen die tafels wel hebben. Ze zijn hufterproof en door het preventieve onderhoud hebben we een minimum aan storingen. Mocht er toch wat aan mankeren wordt dat binnen no time gerepareerd. Dankzij nieuwe ontwikkelingen accepteert het spel nu alle euro munten waardoor wisselen bij de balie of conciërge niet meer nodig is.”

Tom Meijer Soccergames

De voetbaltafels en het poolbiljart zijn afkomstig van Tom Meijer Soccergames. Dat bedrijf plaatst, onderhoudt en exploiteert de spellen. Ze zijn al op meer dan 250 locaties in Nederland te vinden. Directeur Daniël Broekzitter legt uit dat er verschillende concepten zijn waar de voetbaltafels in passen. “Wij kijken naar het type school, de leeftijd van de leerling en overleggen met de school wat de doelstelling is van het spel. Afhankelijk daarvan geven wij advies over de plaats en inrichting en bepalen we de prijs van een spelletje. Meestal raden we een tafelvoetbalspel aan omdat deze tafel heel wat leerlingen kan weerstaan.”

Hij merkt dat vooral jongere leerlingen de laatste jaren minder geld overhouden. Dat komt door de kosten van brommers, mobieltjes, ringtones, catering in de scholen, etc. “De leerlingen hebben minder geld voor het voetbalspel. Dus ze wíllen wel graag spelen, maar als het geld op is ... Wij houden daar rekening mee. Als scholen leerlingen tot vijftien jaar hebben bieden wij de mogelijkheid de inworp aan te passen van 50 cent naar 20 cent voor een spelletje met 10 ballen. Oudere leerlingen, zoals hier bij Albeda, hebben vaak wel een baantje, dus die zitten niet zo krap bij kas. Op die scholen is het niet nodig de prijs aan te passen.”

De interesse van scholen om leerlingen amusement te bieden in de kantines neemt toe. Niet alleen omdat de scholen kunnen profiteren van een deel van de omzet, maar ook doordat het aantal tussenuren de laatste jaren flink is toegenomen. Daniël Broekzitter: “Je moet als school voorkomen dat de leerlingen zich gaan vervelen in de tussenuren. Want dan hangen ze rond in of rond de school. En dat geeft een hoop ergernis.”

Aula en conciërge bepalen de sfeer

Het plaatsen van voetbaltafels en poolbiljarts kan weliswaar een rol spelen, maar om de leerlingen met succes binnen te kunnen houden is meer nodig. Volgens Broekzitter bepalen de conciërge en de inrichting van de aula samen de sfeer in de school. “De conciërge moet een heel sociaal karakter hebben en de leerling centraal stellen. Ik kan vaak bij het binnengaan van een school al zien hoe de sfeer is en of er op school veel of weinig gebruik van de tafels gemaakt zal worden. Het gaat er om hoe de facilitaire mensen met de leerling omgaan. Hier in Vlaardingen bijvoorbeeld hoeft niets achter slot en grendel te worden gezet. Dus dat sociale gebeuren is ongelofelijk belangrijk, maar veel scholen zien dat niet. De laatste jaren zien we daarin overigens wel verbeteringen. Leerlingen zijn best gevoelig voor een school die een leuke locatie heeft waar het gezellig is. Dat kan zelfs een reden zijn om voor een school te kiezen. Je moet later toch ook kunnen terugdenken aan een plezierige schooltijd?”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave