Met VOIPZeker klaar voor de digitale toekomst

E-mailadres Afdrukken

Steeds meer scholen stappen over op digitaal lesgeven. De iPads en digitale schoolborden zijn al niet meer weg te denken uit het klaslokaal en online colleges doen steeds vaker hun intrede. Toch zijn onderwijsinstellingen bij innovaties vooral gericht op digitalisering van de kennisoverdracht. Daarbij wordt vergeten dat digitalisering ook kan bijdragen aan beter documentbeheer en verbetering van interne processen. Veel onzichtbare informatiestromen vragen immers om zorgvuldig en betrouwbaar beheer.

Slim informatiebeheer versterkt het onderwijs
Tegenwoordig zijn we niet meer op vaste tijden met vaste dingen bezig; we zijn gewend, altijd en overal, alles online te kunnen doen. Zo vindt het onderwijs niet alleen plaats binnen schooltijden, maar ook daarbuiten. Leerlingen en leraren verwachten, ten allen tijde, snelle beschikbaarheid te hebben tot informatie. Hiervoor is onder andere een veilige digitale leeromgeving nodig, waarbij de school de veiligheid van leerlingen en gegevens waarborgt. Digitalisering biedt het onderwijs nieuwe mogelijkheden. Het onderwijs moet op deze digitale trends inspelen om mee te gaan met de continu veranderende maatschappij.

Steeds meer leraren maken gebruik van ICT in de klas. Een goede en betrouwbare infrastructuur is daarbij van essentieel belang. De infrastructuur ondersteunt immers het digitale onderwijs en zorgt ervoor dat gevoelige informatie zoals diploma’s, cijferlijsten, certificaten, examen- en praktijkovereenkomsten en identiteitsdocumenten goed wordt beheerd. De infrastructuur ondersteunt daarnaast het digitaal onderwijs met bijbehorende digitale middelen en fungeert zodoende als een stevig fundament voor de toekomst. Hiervoor is een adaptieve, maar vooral betrouwbare infrastructuur vereist, die voor de school geen zware beheerlast vormt.

Beveiliging en privacy
In deze tijd van steeds verder gaande digitalisering is het belangrijk dat de school beschikt over een goede draadloze netwerk verbinding (WiFi), die beschikbaar is in de hele school. Hierbij moeten uiteraard hoge eisen worden gesteld aan de beveiliging en privacy van data en informatie. Scholen horen een beveiligde leer- en werkomgeving voor alle leerlingen, leraren en overige medewerkers te creëren. Met een glasvezel internet verbinding en managed WiFi heb je niet alleen een snelle verbinding maar krijg je ook meer controle en inzichten in het gebruik van je draadloze internet verbinding. Zodoende worden niet alleen de kosten maar ook het onderhoud beter beheersbaar.

Hosted VoIP
Hosted VoIP van VOIPZeker is een telefooncentrale in de Cloud. Steeds meer onderwijsinstellingen stappen hierop over vanwege de vele voordelen van IP-dienstverlening: geen dure investeringen in apparatuur en onderhoud, extra mogelijkheden van een eigen telefooncentrale, enorme flexibiliteit en natuurlijk flinke kostenbesparingen tot wel 40 procent. Kortom de school is beter bereikbaar voor een betere prijs. Een VoIP centrale biedt daarnaast uitstekende kwaliteit die te vergelijken is met de ouderwetse fysieke telefooncentrale. Met een VoIP telefooncentrale voorkom je bovendien hoge investeringen in aanschaf en onderhoud. En de onderwijsinstelling bespaart vanaf dag één op abonnement en gesprekskosten. Hosted VoIP biedt daarbij veel meer flexibiliteit. Je hebt immers overal en altijd toegang tot telefonie: op kantoor, thuis en onderweg. Met VoIP telefonie ben je bovendien verzekerd van een toekomstbestendige telecomoplossing.

Beter, sneller en veiliger
Steeds meer onderwijsinstellingen zijn bezig met de transformatie naar digitale dossiers. Die overgang verloopt niet overal vlekkeloos. Nog te vaak gaat er veel tijd verloren met dubbele, meestal handmatige handelingen en het corrigeren van fouten. Medewerkers en leerlingen rekenen echter op een up-to-date digitaal persoonlijk leerlingendossier. Een dossier waaruit ze, op het moment dat zij dat nodig hebben, de juiste gegevens kunnen halen. Bijvoorbeeld voor een stage of vervolgopleiding. Een storing waarbij de internetverbinding wegvalt en men geen toegang meer heeft tot deze dossiers is onvoorstelbaar. Met een back-up verbinding heb je altijd toegang tot deze gegevens. Een back-up verbinding maakt namelijk gebruik van twee verschillende internetverbindingen. Als de hoofdverbinding uitvalt neemt de back-up verbinding het direct over. Je merkt er vrijwel niets van en kunt gewoon doorgaan met werken zoals je gewend bent.

De digitale toekomst vraagt dus niet alleen om innovatie van het onderwijs zelf, maar ook om een digitalisering van de ondersteunende processen. Een onderwijsinstelling die de administratieve zaken goed op orde heeft scoort beter bij de achterban. Bij leerlingen, ouders en medewerkers ontstaat vertrouwen. Bovendien is goed informatiebeheer van belang voor de financiering van de onderwijsinstelling, alleen met een correcte leerlingenregistratie kun je bij het ministerie de maximale financiële vergoedingen claimen. En daar profiteert uiteindelijk de hele onderwijsorganisatie van.

Ingrijpende verandering
Digitalisering blijkt een ingrijpende verandering te zijn voor veel scholen. Uit onderzoek blijkt dat meer dan dertig procent van de scholen geen volledig beeld heeft van de ontwikkeling en mogelijkheden die digitalisering met zich mee brengt. In de praktijk zijn scholen nog erg afwachtend als het gaat om innovatie. Ze wachten tot dat ‘best practices’ uit de sector bekend zijn, zodat ze geen (in hun ogen) onnodige kosten maken of risico’s hoeven te nemen. Hierdoor missen ze echter goede mogelijkheden om de noodzakelijke digitaliseringsslag te maken richting het onderwijs van de toekomst. Deze digitalisering hoeft niet eng te zijn, zolang je maar een goede betrouwbare partij hebt die je wegwijs maakt in de digitale wereld.

Dit artikel wordt u aangeboden door:
VOIPZeker | Tel. 0800 - 0845 | www.voipzeker.nl | Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Laatste uitgave