Remko den Besten, ICT adviseur Spinoza Lyceum: "Google Apps geeft ons onderwijs meerwaarde"

E-mailadres Afdrukken

Verbetering van de ICT-faciliteiten betekent meer dan het aanschaffen van hardware, het inrichten van een netwerk en een snelle internetverbinding. Remko den Besten: "In het Spinoza Lyceum gaat het om de gebruikers en de functionaliteit. Met Google Apps Education Edition wordt de communicatie en samenwerking tussen docenten en leerlingen makkelijker en bovendien efficiënter. Tegelijkertijd nemen de beheerinspanningen af en besparen we op hardware en licentiekosten.”

Het Spinoza Lyceum in Amsterdam verzorgt Dalton-onderwijs voor mavo, atheneum en gymnasium. De school heeft een locatie waar 120 medewerkers het onderwijs voor zo’n 1.050 leerlingen ondersteunen. In het Dalton-systeem gaan zelfstandigheid en eigen verantwoordelijkheid hand in hand met samenwerken. Daarop is de hele structuur van het Spinoza Lyceum ingericht. Den Besten: “De oude ICT-omgeving sloot niet meer aan op onze huidige eisen en moest up to date gemaakt worden. De uitbreiding en renovatie van onze locatie was een goed moment om de technische basiseisen voor een moderne ICT- infrastructuur in te vullen. Voor een school van onze omvang is het echter lastig alle technische ontwikkelingen op de voet te volgen en toe te passen. Daarvoor missen we de capaciteit en kennis. We gebruiken dus een technische partner en online applicaties. Bovendien ligt het zwaartepunt van ICT in het onderwijs vaak bij de technologie zelf en systeembeheer. In mijn ogen zijn de applicaties en programma’s waar de leerlingen en docenten mee werken, veel belangrijker. Dus waarom bijvoorbeeld zelf een mailserver onderhouden als een partij als Google dat voor je kan doen?”

Kwestie van vertrouwen

De keuze voor Google Apps Education Edition sloot naadloos aan op die visie. “Als je kijkt naar de inrichting van een mailomgeving biedt Google Apps ons grote voordelen. In tegenstelling tot andere mailomgevingen hoeven we nu geen eigen mailserver aan te schaffen, te configureren en te beheren. Dat is nu allemaal afgedekt. Als specialist loopt Google voorop wat betreft de technologische ontwikkelingen. Zij houden het systeem draaiend en zorgen dat zaken als storage, backup en beveiliging volgens de hoogste standaarden geregeld zijn. We zouden dat niveau zelf slechts heel moeilijk en met grote inspanningen kunnen bereiken. Daarom gebruiken we puur de functionaliteit. Deze keuze vraagt wel om vertrouwen in leveranciers. Je geeft als organisatie bijvoorbeeld wel je data uit handen. De mail en andere data staan buiten de organisatie. Dan speelt vertrouwen een grote rol en gelukkig is Google niet de eerste de beste partij. Zij bieden hun diensten op wereldschaal aan en dat betekent dat ze bijvoorbeeld op het gebied van beveiliging voorop moeten lopen en moeten voldoen aan de strengste eisen en regelgeving.”

Voor de inrichting van de mailomgeving schakelde het Spinoza Lyceum de hulp van g-company in. “We moesten de omgeving efficiënt inrichten en zij hebben ook geholpen bij de migratie van de oude mail. De manier waarop Google Apps is opgezet en het open karakter zorgen ervoor dat dit project een kwestie van dagen was.” De kostenvoordelen van Google Apps Education gaan verder dan besparingen op inrichting, hardware, beheer en licenties. “Deze editie wordt kosteloos aangeboden aan onderwijsinstellingen. Dat maakt het natuurlijk zeer interessant voor ons, zeker gezien de beperkte budgetten waar we mee moeten werken.”

Inmiddels mailen de 120 personeelsleden van het lyceum met hun bestaande mailextensie via Google Mail. “Hoewel de omgeving er anders uitziet, was de overgang geen enkel probleem. De mailadressen blijven hetzelfde. Verder is de applicatie zeer gebruikersvriendelijk en intuïtief opgezet, dus gebruikers vonden snel hun weg. Binnenkort krijgen ook de leerlingen een eigen account. Ook daarbij verwachten we geen problemen. Leerlingen gaan zeer makkelijk om met online tools. Hun hele leven is doorspekt met internet en webtoepassingen.”

Flexibiliteit

De inzet van Google Apps binnen het Spinoza Lyceum gaat verder dan mail. “Het doel is om onze docenten en leerlingen een complete online werkplek aan te bieden. Mail is daarbinnen de basis, maar ook een Officeachtige suite is onmisbaar. Daarbij zoeken we naar een flexibele aanpak waarbij iedereen altijd en overal toegang heeft tot mail en documenten, en beschikt over tools om samen te werken. Met Gmail, Google Docs, Calender en Google Sites bieden we de functionaliteit die dat vereist. Bovendien is het een goede aanvulling op onze Elektronische Leeromgeving (ELO). Het is heel eenvoudig om documenten te delen. Ook samen werken aan een document is ontzettend gemakkelijk. Dat kan zelfs gelijktijdig. In dat geval is versiebeheer ontzettend belangrijk en ook dat is goed geregeld. Alle wijzigingen worden vastgelegd, zowel voor documenten, spreadsheets als presentaties. Het feit dat we leerlingen en docenten kunnen ondersteunen om zelfstandig en samen te werken, sluit helemaal aan op het Dalton-principe.” Een ander onderdeel van de suite die het Spinoza Lyceum docenten en leerlingen aanbiedt is Google Sites. Met deze gebruikersvriendelijke en eenvoudige tools kunnen leerlingen snel een mini-site bouwen als ze bijvoorbeeld een presentatie moeten geven. Maar ook de school zelf profiteert van deze applicatie. Den Besten: “We hebben ons intranet er inmiddels ook op gebaseerd en hebben nu speciale intranetsites voor leerlingen, ouders en personeel. Ook deze tool is weer gratis en bespaart ons veel geld aan servers, licenties en beheer. Google Apps vult ons palet van benodigde ICT-toepassingen goed aan.”

Planningstool

De openheid van Google Apps biedt uiteenlopende kansen voor nieuwe toepassingen. Samen met g-company werkt het Spinoza Lyceum momenteel aan de integratie tussen het roosterprogramma en Google Calender. “Op die manier vinden leerlingen hun roostergegevens direct terug in hun eigen agenda. Dat vergemakkelijkt het plannen van bijvoorbeeld huiswerk. Als we deze integratie gerealiseerd hebben, beschikken leerlingen over een sterke planningstool die ze ondersteunt bij hun zelfstandige functioneren. Op dat gebied zullen de mogelijkheden de komende tijd alleen maar toenemen. Daar kunnen we als school zeker van profiteren.” Google Apps past volgens Den Besten perfect binnen de visie van de school. “We bieden leerlingen en docenten alle functionaliteit die ze nodig hebben om flexibel te kunnen functioneren en samen te werken. Maar dan wel zonder grote inspanningen op het gebied van het onderhoud en zorgen over beveiliging en backup. Al die besparingen komen bovendien nog op het feit dat de inzet van Google Apps Education Edition voor onderwijsinstellingen slechts minimale investeringen vereist.”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave