Loet van Haperen: “Als je leerlingen laptops geeft moet je zorgen voor een goede mobiele printoplossing”

E-mailadres Afdrukken

Were Di Valkenswaard gebruikt EveryonePrint van Xafax
Alle nieuwe leerlingen in de onderbouw van Scholengemeenschap Were Di in Valkenswaard werken sinds vorig schooljaar met een laptop. Ze gebruiken het apparaat tijdens de les. Om dat goed te ondersteunen is in alle gebouwen en op het schoolterrein een draadloos netwerk beschikbaar. De printfaciliteiten zijn uitgebreid met mobiel printen. ICT-coördinator Loet van Haperen (foto rechts) en hoofd facilitaire zaken Henk van Gastel zijn hiervoor samen verantwoordelijk. “Dat mobiele devices hun intrede in het onderwijs doen zien wij al een paar jaren aankomen. Het onderwijs evolueert in de loop van enkele jaren naar een meer digitale onderwijsvorm. Wij zorgen ervoor dat we die ontwikkeling zo goed mogelijk ondersteunen en dat er geen technische belemmeringen zijn.”

Scholengemeenschap Were Di heeft vijf jaar geleden een nieuw onderkomen gekregen. De ± 2300 leerlingen zijn verdeeld over een campus met vier moderne gebouwen, die naast gewone lokalen een aantal grote leerpleinen hebben. Om docenten te stimuleren de leerlingen individueel of groepsgewijs aan opdrachten te laten werken waren de leerpleinen voorzien van 800 computerwerkplekken. Maar nu de leerlingen een eigen laptop hebben werken ze ook zelfstandig of in kleine groepjes. Door de laptops werden de computerwerkplekken overbodig en die zijn inmiddels bijna allemaal verdwenen. Daardoor kwam er veel ruimte vrij en werden de leerpleinen anders ingericht.

Betaald printen
Alle medewerkers en de leerlingen hebben een schoolpas met een mifarechip. Die dient hoofdzakelijk om prints en kopieën te kunnen afrekenen/registreren met het doel bewuster om te gaan met papier. Were Di gebruikt daarvoor al sinds de opening van de nieuwbouw het Xafax-betaalsysteem en het Follow Me printsysteem, in combinatie met een aantal multifunctionals verspreid over de gebouwen. Leerlingen kunnen hun netwerksaldo opwaarderen bij automaten die bij de receptie staan. Als ze iets afdrukken worden de kosten van het tegoed af gehaald. Loet van Haperen: "De pas is gekoppeld aan het account van de leerling. Er staat geen geld op. Dat is een bewuste keuze, want wij waren bang dat er anders een levendige handel in passen zou ontstaan. Immers, als er geld op staat krijgt die pas een waarde en dan kun je hem ook stelen. Als een leerling zijn pas nu kwijt is, is dat geen ramp. Hij is geen geld kwijt en wij kunnen het saldo op de nieuwe pas zetten."

Mobiel printen
Afdrukken en betalen met het Xafax-systeem werkte alleen binnen de school en alleen vanaf computerwerkplekken die op het bedrade netwerk waren aangesloten. Met de komst van de laptops moest er ook mobiel via het wifinetwerk geprint kunnen worden. Loet van Haperen heeft de verschillende oplossingen in de markt vergeleken en kwam tot de conclusie dat EveryonePrint, dat door Xafax wordt verkocht, het meest gunstig uit de bus kwam. De installatie van het systeem was eenvoudig en snel. "Wij hebben ervoor gekozen om het door Xafax te laten installeren. Zij gaven aan welke apparatuur we moesten aanschaffen. Daarna zijn hun monteurs een twee dagen bezig geweest en toen draaide het. Achteraf was er natuurlijk nog wel wat fijnafstemming nodig, maar in principe hadden we na twee dagen een systeem waarmee we mobiel konden printen en afrekenen."

Het afdrukken vanaf een mobiel apparaat is heel eenvoudig. Een leerling gaat naar een webportal, meldt zich aan met zijn educatief account en stuurt zijn printopdracht op. Daarna kan hij die opdracht bij elke willekeurige multifunctional in de school ophalen. "Zodra de leerling zich bij een printer identificeert met zijn pas komt zijn opdracht uit die printer rollen en worden de kosten van zijn tegoed gehaald." Were Di heeft ervoor gekozen om de webportal voor mobiel printen ook buiten de school toegankelijk te maken. Dat wordt vooral door docenten veel gebruikt. Die sturen in het weekeinde alvast proefwerken naar de printer en halen die maandagochtend op.

Reële besparingen
EveryonePrint draait sinds januari 2012. Het eerste halfjaar konden de docenten er kennis mee maken. Loet van Haperen: "EveryonePrint bood ons een enorme kans. We hadden naast het follow me printen nog heel veel losse printertjes in de gebouwen staan. Die hebben we uitgefaseerd en de collega's mogen alleen nog printen via de multifunctionals. Daarmee is een enorme kostenpost weggevallen, al die cartridges. Ze werden wel centraal ingekocht, maar het ging toch om serieuze aantallen."

Het resultaat is dat alle afdrukken bij Were Di nu worden geregistreerd. Leerlingen betalen voor hun afdrukken en docenten hebben in principe een onbeperkt tegoed. Het verbruik wordt niet actief gemonitord, legt Loet van Haperen uit. "Ik kijk de logfiles wel na, maar ik zie geen excessen. Zolang het jaarverbruik stabiel blijft zie ik geen aanleiding om te gaan monitoren. Want ook dat kost tijd en geld."

Facilitaire consequenties
Een snel draadloos netwerk met goede dekking en een oplossing om mobiel te kunnen printen zijn voor de hand liggende voorzieningen die bijdragen aan het succes van laptop- of tabletprojecten. Maar er moet ook worden nagedacht over een storingsdienst en over de financiering van laptops en tablets. Bij Were Di moeten de ouders de laptop kopen, met het oog op vernielingen. Loet van Haperen: "Wij betalen wel mee aan de laptop, maar de ouders moeten hem kopen. We willen het eigenaarschap bij de ouders hebben, in de hoop dat ze dan zuinig met zo'n apparaat omgaan. Vandaar die gedeelde verantwoordelijkheid."

Henk van Gastel heeft een doeltreffende oplossing bedacht om de laptops op te laden: "De meeste leerlingen nemen de laptop mee naar huis, maar er zijn er ook die hem liever op school laten. Die leerlingen kunnen hem in een kluisje doen dat wij van 220 volt hebben voorzien. Via een tijdklok wordt de laptop 's nachts gedurende vier uur lang opgeladen. Dat doen we zo om de veiligheid overdag te waarborgen. Dus overdag kunnen leerlingen in die locker geen mobieltje opladen of op één of andere manier kortsluiting maken."
Loet van Haperen raadt VO-scholen aan om niet te lang te wachten met laptopprojecten. Behalve modernisering van onderwijs bieden dergelijke projecten ook interessante financiële mogelijkheden.

Aanrader
Scholengemeenschap Were Di is onderdeel van Vereniging Ons Middelbaar Onderwijs, het grootste schoolbestuur van Nederland. De andere OMO-scholen volgen het laptopproject van Were Di met belangstelling, maar er wordt niet samengewerkt. Henk van Gastel: "Wij zijn met het laptopproject en EveryonePrint een pilotschool. We krijgen regelmatig scholen op bezoek die willen weten hoe het werkt, hoe we het hebben opgezet en welke partijen ervoor ingeschakeld zijn. Maar daarmee houdt het op, want wij zijn allemaal individuele scholen. Sommige scholen lopen heel erg voorop en anderen zijn heel conservatief. Ieder heeft zijn eigen tempo."

Richting scholen die belangstelling hebben voor een mobiele printoplossing is Loet van Haperen is wel enthousiast over EveryonePrint in combinatie met de betaaloplossing van Xafax. "Leerlingen en medewerkers maken er honderden keren per week gebruik van en ik krijg eigenlijk nauwelijks klachten. Wij waren één van de eerste scholen in Nederland die ermee gingen werken. Dat verklaart dat we wat aanloopproblemen hebben gehad, maar nu draait het stabiel en – niet onbelangrijk – deze oplossing is verreweg het goedkoopst. Ik zou het andere scholen zeker aanraden."

Voordelen van EveryonePrint

  • Gebruikers kunnen eenvoudig verbinding maken met uw printer
  • Geen speciale printerdrivers nodig
  • Minimale beheerslasten
  • Meerdere printers binnen één systeem mogelijk
  • Printopdrachten versturen via tablet, laptop of smartphone

Probeer EveryonePrint nu 2 maanden gratis
Download de proefversie van EveryonePrint, installeer met of zonder hulp van Xafax en zie zelf hoe simpel mobiel printen kan zijn! De proefversie kunt u downloaden op www.xafax.nl

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van Xafax

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners