Fokko Duijzer, Xafax: "Wij willen het onderwijs ook bij betaald printen en kopiëren ontzorgen"

E-mailadres Afdrukken

Xafax is in het onderwijs een bekende naam. Scholen weten dat het bedrijf te maken heeft met betalen, printen en met automatiseringsvraagstukken. Niet voor niets wordt in Europese aanbestedingen gesproken over een ‘Xafaxkoppeling’ op kopieermachines. Schoolfacilities sprak met commercieel directeur Fokko Duijzer (foto rechts) en marketing manager Ewout Vet over Xafax en de ontwikkeling van vijfentwintig jaar betaald printen en kopiëren in het onderwijs.

Het bedrijf is een van de pioniers in het ontwikkelen van oplossingen om de kosten van printen en kopiëren door te belasten. Ewout Vet: “Toen we ruim 20 jaar geleden begonnen was er op scholen een sterke behoefte om het contante geld uit de organisatie te weren. In de loop der jaren heeft het systeem met papieren kaartjes zich ontwikkeld tot hele geavanceerde ‘follow me’ oplossingen. Dat zijn systemen waarbij iemand een printopdracht geeft, die hij vervolgens bij iedere willekeurige printer of copier kan ophalen. De kosten van de afdruk worden automatisch afgerekend via netwerkfunctionaliteit of saldo op een chipkaart.”

Sterk door samenwerking

Fokko Duijzer: “Wij zijn groot geworden door samen te werken en ons in principe heel open op te stellen naar iedereen. Daarmee hebben we bereikt dat wij compatible zijn met elk merk en type printer en copier en een interface hebben met alle leveranciers van betaalsystemen. De Xafax-oplossing voor printen en kopiëren is dus onafhankelijk van merk en type copier en onafhankelijk van het type betaalsysteem.”

Verschil per onderwijssegment

Bij het ontwikkelen van oplossingen ziet Xafax een duidelijk onderscheid in de behoeften van de diverse segmenten in het onderwijs. HBOinstellingen en universiteiten willen contant geld uit de gebouwen weren en zijn op zoek naar betaaloplossingen die zo weinig mogelijk beheerslast met zich meebrengen. VO-scholen zijn vooral op zoek naar multifunctionele systemen. Ze willen graag een gepersonaliseerde pas hebben waarop alle leerlinggegevens geprint staan. Leerlingen kunnen zich ermee identificeren, toegang krijgen tot ruimtes, betalen in de kantines of bij snoepautomaten. Op de pas zit vaak ook een bibliotheekfunctie om de boeken op te halen en eventuele boetes te betalen. Roc's gebruiken een pas vooral om het muntgeld uit de school te krijgen en zijn vooral geïnteresseerd in functionaliteit als presentieregistratie.

Eigen producten

Xafax heeft zich ontwikkeld van een handelsonderneming tot producent/leverancier. Ewout Vet: “We gaan uit van de basisbehoefte van de school en maken daar in eigen beheer een oplossing voor. De assemblage en het programmeren van de terminals doen we hier in Alkmaar. De productie van de terminals is uitbesteed, maar wij zijn wel de eigenaar. We zijn dus niet meer afhankelijk van hoe het met onze leveranciers gaat, want de productie kan zonder probleem verplaatst worden naar andere partijen.”

Facilitair betaalsysteem

Naast de hard- en software voor het betaald printen en kopiëren, waarmee Xafax bekend is geworden, levert het bedrijf ook een facilitair betaalsysteem. Met zo'n systeem wordt de totale betaalfunctionaliteit (printen, kopiëren, kantine, snoepautomaten) in een school overgenomen. Daarnaast geeft de pas toegang bijvoorbeeld de fietsenstalling of lockers. “Voor het lockersysteem is momenteel veel belangstelling. Wij zijn voor meerdere leveranciers van lockers in Nederland de partij die de besturing ontwikkelt, dus de elektronica waarmee je een kluisje kunt openen en sluiten, natuurlijk op basis van de contactloze RFID chipkaart.” Het systeem sluit zowel aan op de behoeften in VO-scholen als in het HBO. Op het VO wordt eens per jaar een locker uitgegeven aan een leerling, die hij kan openen met zijn schoolpas. Op het HBO werkt men graag met flexibele lockers. Zodra iemand zijn spullen eruit heeft gehaald is die locker weer vrij. En in de meeste gevallen moet er in het HBO voor het gebruik van de locker betaald worden, ook via de pas.

Veiligheid en beveiliging

Bij de ontwikkeling van betaalsystemen wordt de chipknip langzamerhand vervangen door online betaalsystemen. Het saldo van de gebruikers wordt daarbij niet bewaard op het pasje maar op het netwerk en het pasje dient alleen ter identificatie. Bij Xafax vindt men dat een goede ontwikkeling. Fokko Duijzer: “De OV-chipcard is gekraakt, betaalkaarten worden massaal gekraakt. En dat kun je niet voorkomen. Sterker nog, dat moet je niet eens wíllen. Stap liever over naar een online betaalsysteem, want dan is misbruik heel eenvoudig en snel op te sporen. Je moet alleen zorgen dat je weet welke kaart bij welke persoon hoort.”

Xafax ondersteunt scholen bij de beveiliging van het betaalsysteem. Het bedrijf gaat zelfs zo ver dat het de verantwoordelijkheid voor die veiligheid bij de school weg wil nemen. “Op veel scholen zijn ze zich er niet van bewust dat het netwerk bepalend is voor de veiligheid van het betaalsysteem. Wij zijn daarin helemaal thuis en kunnen adviseren hoe je een veilig systeem moet inrichten. We willen zelfs wel verantwoordelijk zijn voor die veiligheid. Dat betekent dus dat wij het betaal- of managementsysteem voor de school gaan beheren.”

Draadloos printen

Onlangs heeft Xafax een oplossing gelanceerd voor draadloos printen op scholen. Die oplossing zorgt ervoor dat de ict-afdeling minder tijd kwijt is met beheer. “Als een student zijn laptop mee naar school neemt wil hij ook kunnen printen. Voorheen moesten systeembeheerders dan printersoftware op de laptops installeren. Met onze draadloze printoplossing is dat niet nodig, dus de beheerslast voor de systeembeheerders is veel lager geworden.”

Bekijk de bedrijfspresentatie van Xafax

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

maart uitgave