BIS voorziet ROC van Amsterdam van audiovisuele middelen

E-mailadres Afdrukken

Bij BIS kunt u terecht voor alle vragen op het gebied van audiovisuele en ICT totaaloplossingen. Zij adviseert, ontwerpt, realiseert en onderhoudt ruimtes waarin sprake is van audiovisuele presentatietechnieken. Voor het onderwijs betekent dit dat zij niet alleen leslokalen kan inrichten en onderhouden, maar ook aula’s, kantines, mediatheken, auditoria en theaterzalen. Daarnaast houdt BIS zich bezig met digitale roosters, planningen en bewegwijzering. “We verzorgen alle denkbare audiovisuele & ICT oplossingen in het onderwijs. Van roosters die digitaal worden weergegeven tot projectoren en digiborden. Iedere ruimte in school heeft wel raakvlakken met ons werk”, vertelt Arno Mulder, district manager regio Amsterdam bij BIS. Een mooi voorbeeld van alle mogelijkheden is het ROC van Amsterdam (ROCvA).

De medewerkers van BIS begeleiden scholen van begin tot eind. BIS heeft daarvoor een speciaal educatieteam. Daarbij wordt nauw gekeken naar de onderwijsvisie van de school. “Wat ons uniek maakt, is dat we vooral kijken naar de juiste oplossing voor de klant. We houden daarbij niet vast aan bepaalde merken of producten. We kijken naar de producten die beschikbaar zijn op de markt en wat het beste past bij de klant”, vertelt Mulder. Zo werd er voor het ROCvA vooral gekozen voor producten van SMART Technologies, Samsung en Hitachi. Deze producten sluiten namelijk goed aan op het bedrijfsleven waar de leerlingen komen te werken na hun opleiding.

Risico’s durven nemen

BIS werd gekozen voor het audiovisueel inrichten van drie nieuwbouwlocaties van het ROCvA door middel van een Europese aanbesteding. “In het eerste kwartaal van 2011 werd er een preselectie gehouden waar drie partijen uitkwamen, waaronder BIS”, vertelt Mulder. Voor ieder nieuwbouwpand vond er een minicompetitie plaats. BIS heeft drie van de vier minicompetities gewonnen. Ze gingen aan de slag op MBO College Amstelland in Amstelveen, MBO College Noord in Amsterdam-Noord en MBO College West in Amsterdam-West. Opvallend aan al deze projecten was de snelle doorlooptijd van zes weken. “Als je weet hoe uitgebreid de projecten waren, dan is dat heel bijzonder. En voor alle drie de panden is het gelukt”, zegt Mulder.

Om de snelle doorlooptijd te kunnen halen, is BIS ervan uitgegaan dat ze de minicompetities ook echt zouden winnen. Ze hadden van tevoren mensen gereserveerd voor de projecten, leveranciers erbij betrokken en producten ingekocht. Mulder: “Die producten waren misschien achteraf niet nodig, maar als onderneming moet je risico’s durven nemen. Natuurlijk hadden we die producten ook kunnen inzetten bij andere projecten, want we zijn een groot bedrijf dat honderden projecten per maand doet. Maar we waren ervan overtuigd dat we zouden winnen.”

Naast de drie bovengenoemde panden heeft BIS nog vijf panden van het ROC die niet binnen de competities vielen voorzien van audiovisuele middelen; één in Hoofddorp, één in Hilversum en drie locaties van ROC Flevoland, dat ook onderdeel uitmaakt van het ROCvA. In totaal heeft BIS voor zo’n 150 onderwijsruimtes oplossingen gerealiseerd.

Training in gebruik en onderhoud

Nadat alle lokalen, auditoria, mediatheken en andere ruimtes waren ingericht, was het aan BIS de taak om de leraren en facilitair medewerkers uitleg te geven over de apparatuur. “De docenten krijgen training in het gebruik van digitale lesmethoden”, vertelt Mulder. “Daarnaast trainen we de technische dienst, conciërges en facilitair medewerkers in het onderhouden van de producten en het oplossen van eerstelijns storingen. De bediening van de ruimtes is eenvoudig, maar het is van belang dat de docenten zo snel mogelijk weten hoe ze de materialen kunnen integreren in de les.” Mochten er vragen of storingen zijn, dan kunnen medewerkers van de scholen terecht bij de BIS Servicedesk.

Mengen met het bedrijfsleven

Binnen het ROCvA worden niet alle ruimtes continu gebruikt. Te denken valt aan trainingsruimten en auditoria. Omdat het zonde is om deze ruimtes voor het merendeel van de tijd leeg te laten staan, heeft het ROC besloten om deze ruimtes te gaan verhuren aan het bedrijfsleven. Mulder: “Op deze manier kan het MBO zich mengen met het bedrijfsleven, genereren ze omzet en besparen ze kosten.” Voor de verhuur van deze ruimtes had het ROCvA een reserveringssysteem nodig. “We hebben een heel handig Evoko systeem aangeboden dat gekoppeld is aan een agenda”, legt Mulder uit. “De ruimtes kunnen via Outlook gereserveerd worden waarna op de ruimtes zelf via displays zichtbaar is wanneer ze gereserveerd zijn en voor hoe lang. Dat zijn slimme oplossingen die laten zien dat BIS meedenkt. Je kunt gaan voor makkelijke oplossingen, maar je kunt ook innovatiever zijn. Op deze manier ben je voordeliger uit, je kunt er meer mee en het ziet er mooi uit.”

Dit artikel is geplaatst op aangeven van en met toestemming van BIS.

Bekijk ook de bedrijfspresentatie van BIS

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave