AndoBurg: "Duurzame ict-werkplekken met NComputing zijn efficiënter en zuiniger"

E-mailadres Afdrukken

In het onderwijs wordt vaak blindelings voor iedere ict-werkplek een nieuwe computer aangeschaft. Niemand staat erbij stil dat computers gemiddeld 150 Watt gebruiken en ware energieverslinders zijn, terwijl maar een fractie van de capaciteit wordt benut. NComputing heeft energiezuinige en efficiënte werkplekken ontwikkeld, die maximaal 5 Watt gebruiken. Volgens AndoBurg, partner van NComputing en het enige bedrijf in Nederland dat zich NComputing Professional Service Specialist mag noemen, kunnen scholen daarmee duizenden euro’s per jaar besparen op energie en werkplekbeheer.

ICT ontwikkelt zich in het onderwijs steeds meer tot een gezamenlijke verantwoordelijkheid van IT-ers en facilitair managers. De IT-ers houden zich vooral bezig met de technische aspecten van ICT; de facilitair managers zijn verantwoordelijk voor de exploitatie van de ICT. Bij de aanschaf van nieuwe apparatuur wordt veel meer dan vroeger gekeken naar duurzaamheidsaspecten zoals het energieverbruik, de levensduur en het onderhoud.

Capaciteit delen

De essentie van NComputing is dat de processorcapaciteit van computers beter wordt benut. Een werkplek bestaat uit een beeldscherm waarop aan de achterkant een kastje van NComputing is geschroefd. Dat kastje bevat alle gangbare computeraansluitingen en is via het netwerk verbonden met een of meer centrale computers. De werkplek ‘draait’ op de centrale computers. De winst is dat er met één gewone computer met NComputing twee tot dertig werkplekken gemaakt kunnen worden. Dat scheelt in energieverbruik en in onderhoud, want alleen die ene computer hoeft onderhouden te worden. De kastjes van NComputing bevatten geen bewegende onderdelen. Ze zijn dus niet aan slijtage onderhevig en doordat er geen ventilatoren in zitten vindt er ook geen stofophoping plaats. Vanwege de geringe afmetingen neemt een werkplek bovendien minder ruimte in.

Hoogwaardige oplossing

Doordat computers tegenwoordig zeer krachtige processoren hebben ervaren gebruikers hun werkplek als high-end en merken er niets van dat ze samen één computer delen. De werkplekken hebben dezelfde functionaliteit als standalone computers: een eigen bureaublad, eigen login en de beschikbaarheid van alle gangbare software. Zelfs multimediapresentaties, bijvoorbeeld streaming video, worden zonder kwaliteitsverlies of haperingen weergegeven zonder veel bandbreedte in het netwerk nodig te hebben.

NComputing is anders dan een thin-client. Een klassieke thin-client is begrensd in mogelijkheden door de beperkte prestaties van de thin-client. NComputing maakt gebruik van de krachtige CPU van de server/host-PC, waarbij de vSpace software zorgt voor de grafische weergave op de werkplek. NComputing heeft in tegenstelling tot een thin-client, zeer goede multimedia prestaties. Daarom wordt NComputing een hybrid-client genoemd.

Vele toepassingsgebieden

De toepassingsmogelijkheden van NComputing-werkplekken zijn groot. Het systeem werkt samen met alle gangbare besturingssystemen en kan zonder problemen in een bestaande omgeving worden geïntegreerd. En om het even of een school behoefte heeft aan één extra werkplek of er hele locaties mee wil inrichten: het is altijd voordeliger. Want een werkplek op basis van NComputing is in aanschaf goedkoper dan een PC, verbruikt minder energie en vraagt minder onderhoud.

Beheer op afstand

AndoBurg heeft het systeem de afgelopen jaren al bij vele kleinere en grotere projecten op scholen toegepast. Het bedrijf heeft de ervaring dat het systeem het best tot zijn recht komt in een grotere goed ingerichte IT-omgevingen. Door gebruik te maken van virtualisatie kan de processorcapaciteit van de servers optimaal worden ingezet. Een ander voordeel van grootschalig ingerichte omgevingen is dat de werkplekken volledig op afstand kunnen worden beheerd.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

September uitgave

Partners