Duurzame IT-infrastructuur van APC verwarmt het Koning Willem I College

E-mailadres Afdrukken

Bij het Koning Willem I College in Den Bosch wordt IT beschouwd als een cruciale voorwaarde voor het onderwijs. Het regionaal opleidingscentrum is in Nederland technologisch dan ook een van de voorlopers en heeft tal van innovatieve concepten gerealiseerd. Naast kwaliteit wordt veel belang gehecht aan duurzaamheid. De overtollige warmte die de computers in de serverruimtes produceren wordt bijvoorbeeld niet naar buiten afgevoerd, maar gebruikt om de gebouwen te verwarmen. Om dat te kunnen realiseren is de infrastructuur van de serverruimtes ingericht met systemen van APC.

Het Koning Willem I College is geen educatief eiland, maar een echt community college en dus een bruisend middelpunt van binnenen buitenschoolse activiteiten. Interactieve, krachtige leeromgevingen worden ingezet voor de ontwikkeling en ondersteuning van de 12.000 studenten en 1.200 medewerkers. Een vrij beschikbare draadloze internetverbinding op de hele campus en een netwerk dat werd gemoderniseerd om aan de behoefte van meer bandbreedte te kunnen voldoen, maken deze leeromgevingen toegankelijk. Daarnaast is er de onlangs gemoderniseerde School voor de Toekomst, een opleidings-, trainings, en ontwikkelcentrum voor de medewerkers, waarin de drie ruimtes van het digitale tijdperk, de fysieke, de mentale en de digitale ruimte op inspirerende wijze worden samengevoegd.

Voor de ondersteuning van die eigentijdse concepten zijn onlangs twee hoogwaardige computerruimten in gebruik genomen. Deze zijn ingericht op basis van APC’s InfraStruXure, met geïntegreerde koeling, temperatuur- en luchtvochtigheidsmonitoring, stroomverdeling en noodstroomvoorziening.

Virtualisatie biedt speelruimte

Gion Raaijmakers, teamcoördinator bij de dienst IT Force van het Koning Willem I College (foto), licht toe: “Er werd zoveel van onze eerste computerruimte gevraagd dat we tegen een capaciteitsprobleem opliepen. We hadden simpelweg ruimte tekort om uit te breiden, waardoor we projecten zelfs on hold moesten zetten. Door bladeservers van HP aan te schaffen en op grote schaal te virtualiseren, kon dit tijdelijk worden opgelost, maar een tweede serverruimte bleef noodzakelijk.”

De aanschaf van bladeservers had gevolgen voor de complete inrichting van de serverruimte, zelfs voor de koeling. Bladetechnologie werkt op basis van een chassis waar servers ingeschoven worden. Die fysieke servers bevatten de virtuele servers. Dat kost veel minder ruimte dan conventionele servers. Maar doordat het allemaal in een kleiner volume wordt geplaatst genereert dat veel meer warmte per kubieke meter. Zoveel zelfs dat een traditionele airco niet volstaat.

Raaijmakers: “We gingen op zoek naar een passende oplossing. Onze IT-leverancier Scholten Awater bracht ons in contact met APC, een bedrijf dat technologisch voorop loopt en goed bekend staat in de markt. Dat vinden wij belangrijk in verband met de continuïteit. Daarom werken we over het algemeen met partijen die zowel qua naam als qua reputatie hoog staan aangeschreven. We hebben zodoende eigenlijk alleen maar topmerken in huis, op elk gebied.”

Voorspoedige implementatie

Uiteindelijk kreeg X-ICT, partner van APC, de opdracht om de implementatie te verzorgen. Raaijmakers: “De communicatie tussen X-ICT en ons verliep prettig. Het hele daadwerkelijke implementatietraject heeft een goede drie maanden geduurd. Als je ziet wat er allemaal is gebeurd, is dat erg voorspoedig.”

Nu beschikt het Koning Willem 1 College over twee volwaardige computerruimten die ongeveer 140 traditionele en 70 virtuele servers herbergen. Het aantal virtuele servers zal echter snel groeien. De totale opgeslagen data heeft een omvang van ongeveer 3,5 TB. Een van de computerruimten wordt gebruikt voor de aansturing van de dagelijkse IT-toepassingen. De andere dient als uitwijklocatie voor cruciale applicaties, en als productieomgeving om op die manier optimaal gebruik te maken van de beschikbare capaciteit. Deze wordt mede mogelijk gemaakt door het gebruik van Vmware.

Duurzaam en schaalbaar

De schaalbaarheid van APC’s InfraStruXure is een ander belangrijk keuzecriterium. Beide computerruimten beschikken over een schaalbare, redundante UPS-oplossing met een vermogen van respectievelijk 40kW en 80kW. Raaijmakers: “We hebben nu alles op orde en het loopt prima. Maar verdere groei is onontbeerlijk. Het voordeel van APC’s oplossing is dat we heel eenvoudig, stapsgewijs kunnen uitbreiden. Zo kunnen we nauwkeurig inspelen op de bestaande behoefte van het moment, en springen we efficiënt om met zowel energie als investeringsmiddelen.”

Naast de eigenschappen op IT-gebied kenmerkt het inrichtingsconcept van APC zich ook in energiezuinigheid en duurzaamheid. Gion Raaijmakers: “Doordat we bladeservers aanschaften werden we min of meer gedwongen om op een andere manier te koelen. Wij koelen nu met een systeem dat de warmte afvoert met water. De koeling is gekoppeld aan het systeem voor warmte-koude-opslag dat wij hebben voor de klimaatbeheersing van de gebouwen. De afgevoerde warmte van de serverruimtes wordt dus uiteindelijk gebruikt om de gebouwen te verwarmen.”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Advertentie

Advertentie

Advertentie

September uitgave

Partners