Marty Kruller: "Het ontbreken van een beamer is de kracht van dit zwarte digitale schoolbord"

E-mailadres Afdrukken

Tijdens de vakbeurs Facilitair in Den Bosch in2010 presenteerde het bedrijf Display-On het zwarte digitale schoolbord. Het meest in het oog springende verschil met de gangbare digitale borden is dat er geen beamer nodig is. Marty Kruller: “Ons bedrijf levert veel digitale schoolborden aan het onderwijs, dus wij worden regelmatig geconfronteerd met klachten over de beamers. Het ontbreken van een beamer is volgens ons de grote kracht van dit zwarte digitale schoolbord. Vooral daarom zijn wij er heel enthousiast over.”

Display-On uit Zaandam is een leverancier van audiovisuele apparatuur. De afgelopen jaren heeft het bedrijf talloze digitale schoolborden aan het onderwijs geleverd en onderhouden. Marty Kruller: “Wij ervaren bijna dagelijks dat beamers de meest kwetsbare onderdelen in de opstelling zijn. Onder invloed van fijnstof – en dat is er veel in klaslokalen – gaan ze veel minder lang mee dan het digitale bord. De lampen vormen bovendien een grote kostenpost. Ze hebben een maximum levensduur van slechts 2.000 uren. Dat betekent dat je al gauw elke twee jaar een nieuwe lamp à ruim 300 euro nodig hebt, en dat je het bord soms een aantal dagen niet kunt gebruiken.”

Ongevoelig voor stof

Het zwarte digitale schoolbord van nLighten heeft deze nadelen niet. Het apparaat bestaat uit één gesloten kast waarin alle techniek is ondergebracht. Het beeld wordt in full HD-kwaliteit van binnenuit op het scherm geprojecteerd, dus de docent staat nooit in de schaduw te werken. Dat beeld wordt gemaakt met behulp van DLP-techniek (Digital Light Processing). Dat betekent dat het beeld digitaal wordt geprojecteerd door een lamp in combinatie met een chip. Stof heeft geen effect op het bord. Doordat de kast helemaal gesloten is komt er nagenoeg geen stof bij het systeem. Het kleine beetje stof dat wel doordringt heeft geen effect op het beeld, omdat het helemaal met digitale technieken wordt geprojecteerd.

Degelijk

Het schoolbord van nLighten heeft een gehard glazen schermoppervlak, dat krasbestendig is. Als er toch een krasje ontstaat of als het vuil wordt door vette vingers heeft dat geen gevolgen voor de werking of de leesbaarheid van het bord. “Onze ervaring is dat het heel sterk materiaal is. Uiteindelijk kan natuurlijk alles kapot, maar als je er een pen of een krijtje tegenaan gooit veroorzaakt dat geen schade.”

Om het bord te bedienen zijn er drie uitvoeringen. Bij de touchscreen uitvoering, die met de vinger te bedienen is, zit de sensor die de bewegingen registreert in de rand van het bord. De Multitouch uitvoering (32 punten) werkt met dezelfde techniek. Bij de uitvoering die werkt met een infrarood pen zit de sensor die met de pen communiceert achter het scherm. Er wordt besturingssoftware bij het bord geleverd. Maar het scherm werkt ook goed met de software die bij de verschillende merken digibord wordt geleverd. Docenten die al met een digibord werken hoeven dus niet een cursus volgen om met het nLighten scherm te kunnen werken.

Verrijdbaar

Het zwarte schoolbord biedt allerlei nieuwe mogelijkheden. Door het ontbreken van een beamer kan het plat worden gelegd. Daardoor ontstaat een tafel, waar een groep kinderen met zijn allen aan een digitaal project kan werken. In de conventionele toepassing als schoolbord komt het bord best tot zijn recht als het op een rijdende console wordt gezet. “Het nLighten bord is 164 centimeter lang en laag genoeg om door een deur te kunnen. Ook dat is een voordeel ten opzichte van de mobiele digibords. Die staan wel op een verrijdbare constructie, maar zijn vaak niet zo mobiel. Door de beamer kunnen ze niet ver genoeg omlaag zakken om door een deuropening te passen. Terwijl dat nou juist de reden was waarom een school een mobiel bord heeft aangeschaft.”

Positieve reacties

Het zwarte schoolbord is over de totale levensduur in prijs vergelijkbaar met de meeste gangbare digiborden. In aanschaf zijn ze wat duurder, maar dat wordt tijdens het gebruik terugverdiend omdat de lamp 8.000 uren meegaat en er minder onderhoud nodig is.

Marty Kruller verwacht dat veel scholen het zwarte schoolbord zullen omarmen. De eerste reacties die hij uit het onderwijs krijgt zijn heel positief. “Vooral het ontbreken van een beamer terwijl je toch een groot formaat scherm hebt spreekt mensen aan. Het beeld is bovendien veel helderder en scherper dan van een digibord. Een prettige eigenschap is ook dat het wat minder fel oogt als je dichtbij staat, terwijl het scherper wordt naarmate je verder af staat. Docenten, die er dichtbij staan, hebben dus geen last van fel licht. Maar de meeste reacties zijn toch dat het mobieler is dan een digibord en dat er geen onderhoud nodig is.” .

Meer informatie

Voor informatie over deze of andere digitale schoolborden kunt u kijken op www.xltouchscreens.nl. Ook kunt u contact opnemen met Marty Kruller van Display-On via telefoonnummer 075 - 655 55 80.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave