Digitaal intelligent

E-mailadres Afdrukken

Het boek ‘Digitale intelligentie’ van Hans Hoornstra en Wijnand van Lieshout is gericht op het onderwijs, maar een aanrader voor iedereen. Het gaat over de benodigde skills voor de juiste beslissingen in een moderne organisatie.

Het boek is ingedeeld rond de thema’s wat je moet weten, leren en doen in een digitaal verbonden samenleving. 

Waterdamp
Het eerste deel is het leukst en spreekt het meest tot de verbeelding. Hoornstra en Van Lieshout schetsen daarin een beeld van de ontwikkelingen in de samenleving aan de hand van de metafoor ijs, water en waterdamp.

Boeken zijn informatiedragers in vaste vorm en vinden hun weg in een analoog proces van hand tot hand, en face to face. Tegenwoordig bevindt de informatie zich in de cloud en kunnen we digitaal met iedereen in contact komen. Wat dat betekent kunnen we nog nauwelijks overzien, schrijven Hoornstra en Van Lieshout.

Ontdekkingstocht
In deel twee geven ze een model voor de 21e-eeuwse vaardigheden. Ze noemen het het 'Columbusmodel’, omdat het een ontdekkingstocht is, al doet die titel wel ouderwets aan. Al lezend kom je erachter of je wel vaardig genoeg bent.

Afvinken
In deel drie wordt het praktisch. Zelfs zo praktisch dat het op afvinklijstjes begint te lijken. Als je de eerste twee delen een beetje op je hebt laten inwerken begint het daar ook te wringen. Desalniettemin een goede basis om met elkaar in gesprek te gaan over de vraag hoe de eigen organisatie zelf ook wijzer kan worden in de digitale samenleving.

 

Het boek van een kleine 200 pagina’s is te koop voor € 24,99 bij de uitgever of uw lokale boekhandel.   
 

 

Ook digitaal wijzer worden? 

 

Kom naar bijeenkomst over Handige informatie rond huisvesting en vastgoedmanagement op 23 september 2019; speciaal voor gemeenten, scholen en corporaties.

 

En/of word partner en doe mee met één van onze ontwikkelactiviteiten, waaronder In Control over informatiemananagement voor vastgoed- en facilitiemanagers. 

 

 

 

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Laatste uitgave