Geert-Jan van der Aa: "Met de bouwmodules van De Meeuw hebben we een volwaardig schoolgebouw"

E-mailadres Afdrukken

Op 1 september 2010 heeft het Koning Willem I College een nieuw schoolgebouw in gebruik genomen. Gebouw X, vanwege het eigentijdse uiterlijk inmiddels omgedoopt tot de X-box, heeft drie bouwlagen met een oppervlak van 4.000 vierkante meter. Het is onder regie van De Meeuw in slechts 7 weken neergezet. Voor Geert-Jan van der Aa, manager Bouwzaken en centraal aanspreekpunt voor alle partijen, was dat een geweldige ervaring. “Het werken met een bouwteam is zo anders dan ik gewend ben. Er wordt goed en veel gecommuniceerd, de vorderingen heel goed gemonitord, met als enige doel het halen van de planning.”

Door herstructureringswerkzaamheden van de gemeente Den Bosch zijn op het terrein van het Koning Willem I College aan de Vlijmenseweg twee gebouwen gesloopt. Tegelijkertijd groeien de onderwijsafdelingen uit hun jasje. Om dat ruimtegebrek op te vangen was het roc gedwongen om nieuw te bouwen. Maar de vooruitzichten voor het middelbaar beroepsonderwijs zijn onzeker. Er is minder geld voor educatie en volgens de prognoses gaan roc's leerlingen verliezen. Met die ontwikkelingen in het achterhoofd heeft het CvB besloten tijdelijke huisvesting neer te zetten. Geert-Jan van der Aa benadrukt dat het beslist niet gaat om een pand ter overbrugging naar nieuwbouw. “Over vijf jaar kijken we of we het gebouw langer willen laten staan of dat De Meeuw het terug koopt. Tegen die tijd weten we ook een beetje welke kant het met de leerlingenaantallen op gaat. Maar wat er ook wordt besloten; qua materiaalkeuze kan dit gebouw wel veertig jaar mee.”

V.l.n.r. Jeanette Veenstra, Geert- Jan van der Aa, Freek de Kort en Els van Genugten in een van de leskeukens in het nieuwe gebouw.
Gebouw X is toegankelijk via twee robuuste draaideuren.
De prettige lichte lokalen bieden een goede werkomgeving. Docenten en leerlingen zijn heel tevreden over hun nieuwe onderkomen.
De locatie aan de rand van Den Bosch biedt vanaf de bovenste etages een prachtig uitzicht op de omgeving.

Freek de Kort, accountmanager overheid en onderwijs van De Meeuw, vindt dat het CvB een verstandige beslissing heeft genomen. “Ik zou als schoolbestuur niet meer investeren in traditionele gebouwen. Met de huidige ontwikkelingen in leerlingenaantallen zit je over tien jaar met leegstand. Dit gebouw is veel goedkoper, flexibeler en het voordeel is dat je het kan verplaatsen als je het niet meer nodig hebt. Dan ben je ook nogeens heel duurzaam bezig.”

Tijdsdruk

Een jaar geleden is het Koning Willem I College zich gaan oriënteren. Het roc wilde wel tijdelijke huisvesting, maar die moest voldoen aan de eisen van permanente huisvesting. Nadat een aantal gebouwen is bekeken, is in februari van dit jaar voor De Meeuw gekozen. Het project stond toen al behoorlijk onder tijdsdruk, want het gebouw moest op 1 september in gebruik worden genomen. Geert-Jan van der Aa: “Eind februari werden de beslissingen genomen welke onderwijsafdelingen in het nieuwe gebouw zouden komen. Ook móesten we het vergunningtraject met de gemeente op dat moment starten, want anders kwam dat niet rond. Spannend is dat soms wel geweest, met name voor het grondwerk. De vergunning daarvoor kwam één werkdag voordat we werkelijk aan de slag gingen.”

Projectmanagement

De regie over het projectmanagement lag bij De Meeuw. Freek de Kort ziet daarin een belangrijk verschil met een traditioneel bouwproces. “In onze bedrijfstak wordt op een niet-traditionele manier gewerkt. Dat levert een groot voordeel in snelheid op. Door heel veel aandacht te besteden aan de planning heb je weinig verliesuren en weinig faalkosten. Bovendien betrekken wij alle partijen zo vroeg mogelijk bij het ontwerpproces. Daarmee voorkom je dat bijvoorbeeld een installateur in situaties terechtkomt dat hij een bepaalde leiding niet kan doortrekken omdat er een balk in de weg zit.”

Het bouwproces is dus bij De Meeuw vooral een logistiek proces waarbij alles tot in het kleinste detail is uitgewerkt. “Onze fabriek is net een autofabriek, waarbij alle materialen op het juiste moment bij de band komen bij degene die dat onderdeel moet monteren. En eenmaal op locatie zorgen we ervoor dat mensen elkaar niet in de weg staan. Dus wij zorgen ervoor dat de man van de vloerbedekking niet op dezelfde dag in een ruimte moet als er iemand met het plafond bezig is, want dat zijn werkzaamheden die elkaar bijten.”

Planningssessie

Het voorbereiden van het bouwproces gebeurt in een planningssessie van een halve of een hele dag, waarbij iedereen die bij het project betrokken is aanwezig moet zijn. Geert-Jan van der Aa was er als centraal aanspreekpunt van het Koning Willem I College. “Het is onvoorstelbaar. Wij werden in mei uitgenodigd bij De Meeuw in Oirschot. Daar kwamen we in een vergaderkamer met een enorm planbord, met daarop elke dag benoemd, evenals iedereen die maar iets met het bouwproces te maken had. En met een dikke rode streep stond daar 1 september als einddatum. In die halve dag is de volledige planning voor de bouw van het pand geregeld.”

Na de planningssessie hebben de participanten drie à vier weken gebruikt om hun deel van de werkzaamheden voor te bereiden. Tijdens de bouw werd elke twee dagen in een bouwteamvergadering gecontroleerd of alles nog op schema lag. Freek de Kort: “Het mooie is dat je alles vooraf inzichtelijk hebt. Wie in welke ruimte met hoeveel mensen aanwezig is en welke klussen hij die dag af moet krijgen. Zolang iedereen zich aan de afspraken houdt die vijf weken eerder tijdens die planningssessie zijn gemaakt is er geen probleem. In die bouwteamvergaderingen wordt dat heel goed gemonitord.”

Vast budget

Factsheet

  • Het gebouw is 4000 m2 groot in 3 bouwlagen

  • Ingericht voor praktijk en theoretisch onderwijs

  • Realisatieperiode op bouwplaats in 6 weken middels LEAN planning

  • Voorzien van lift

  • Fundatie op boorpalen

  • Tijdelijk met een permanent karakter

  • Onder architectuur ontworpen

  • Gebouw is ruim van opzet, heeft veel daglicht, voorzien van betonvloer over alle bouwlagen

  • Data installatie afgestemd op onderwijskundige vernieuwingen

Geert-Jan van der Aa heeft vooral het werken naar een einddatum ervaren als een groot leermoment. “Bij een traditioneel bouwproces begin je met bouwen en gedurende dat proces worden allerlei dingen veranderd. Al die veranderingen leiden er alleen maar toe dat de opleverdatum opschuift. Hier gebeurde dat niet. Die einddatum van 1 september was heilig, dus veranderingen waren alleen mogelijk als we zeker wisten dat die einddatum bleef staan.” Bij traditionele bouwprocessen heeft elke wijziging ook meteen consequenties voor de prijs. Gedurende dit bouwproces is er nooit over prijzen gesproken. Freek de Kort. “Tijdens de eerste presentatie hebben we alleen een buitenschil getoond en is een bedrag per vierkante meter afgesproken, onafhankelijk van de binnenoplossing. Dat kan doordat wij veel ervaring hebben uit eerdere projecten in het onderwijs. We weten dat er lesruimtes zijn, nevenruimtes, sanitair, een lift, trapopgangen, brandmeldsystemen. Dus wij kunnen wel heel goed inschatten wat een gebouw moet kosten. En op verzoek van de gebruikers kunnen we dingen aanpassen. Maar dat gebeurt allemaal tijdens de voorbereidingen.”

Tevreden gebruikers

Nu het klaar is, doet niets aan het nieuwe schoolgebouw vermoeden dat het gaat om tijdelijke huisvesting. Van buiten ziet het er modern en eigentijds uit en van binnen is het met de grote hal, ruime gangen en lichte lesruimtes prettig om in te werken. De directeuren Els van Genugten en Jeanette Veenstra van de afdelingen Sociaal Maatschappelijke Studies en Thema's en Projecten, die met bijna 1.000 leerlingen in gebouw X zijn gehuisvest, zijn heel tevreden over hun nieuwe onderkomen.

“Vooraf was de scepsis onder het personeel behoorlijk groot. Voor de zomervakantie zagen we tientallen trucks met units het terrein op rijden. Iedereen was bang dat er van die containers zouden worden neergezet. Maar vergeleken met de oude huisvesting zijn we er enorm op vooruit gegaan. Het is licht, ruim, en met een prettig binnenklimaat. En bijna alle wensen die wij hadden zijn gerealiseerd, dankzij de goede communicatie die we met Geert-Jan van der Aa hebben.”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave