Hans Deurloo, ROC Mondriaan: "Wij zijn verrast door de kwaliteit van onze tijdelijke huisvesting"

E-mailadres Afdrukken

ROC Mondriaan heeft onlangs de tijdelijke nieuwbouw in Den Haag locatie Leidschenveen in gebruik genomen. Ondanks de tijdelijkheid is de huisvesting goed geoutilleerd en van alle gemakken voorzien om goed onderwijs te kunnen verzorgen. Er zijn specifieke leervloeren per opleiding en een muzisch creatief centrum. Het ziet er bovendien heel kleurig uit door de verwerking van de Mondriaankleuren in de gevel. De tijdelijke huisvesting met een oppervlakte van 5.600 vierkante meter is in amper honderd dagen gerealiseerd door Jan Snel.

De tijdelijke huisvesting en nieuwbouw van Mondriaan in Leidschenveen is onderdeel van een omvangrijke (her)huisvestingsoperatie, waarbij oude gebouwen ingrijpend worden verbouwd of ingeruild voor nieuwbouw. Totdat de nieuwbouw in Leidschenveen klaar is zullen ongeveer 1.500 studenten en 150 personeelsleden het gebouw vier jaar lang gebruiken. En dat is beslist geen straf. Want het twee verdiepingen tellende gebouw, compleet met betonnen vloeren, luchtbehandelingsinstallatie en vrolijke kleuren doet in niets denken aan een noodvoorziening. Dat vindt ook hoofd Service Unit Hans Deurloo bij ROC Mondriaan. “De eerste ervaringen met het gebouw zijn erg goed. Zeker als je in aanmerking neemt dat het om tijdelijke huisvesting gaat en als je kijkt naar de functionaliteit van het gebouw zijn we erg tevreden. Iedereen is verbaasd dat je dit niveau met een dergelijke afwerking tijdelijk neerzet.”

Verrassende mogelijkheden

De realisatie van de tijdelijke huisvesting is heel snel gegaan. Begin 2009 heeft ROC Mondriaan een haalbaarheidsonderzoek gedaan naar tijdelijke huisvesting in Leidschenveen. Tijdens bezoeken aan referentieprojecten werd Hans Deurloo verrast door de mogelijkheden. “Je denkt al gauw aan containers, de standaard noodgebouwen. Maar er zijn ook mogelijkheden met semipermanente oplossingen.”

Op basis van de resultaten van het haalbaarheidsonderzoek is ROC Mondriaan met vier leveranciers een tweede offerteronde ingegaan. Hen werd gevraagd een concreet ontwerp te maken op basis van een pakket functionele eisen, zoals aantallen klassen, praktijkruimtes, afmetingen van het perceel. Volgens Rob Vlek, commercieel directeur bij Jan Snel (foto links), zorgde vooral de vorm en oppervlakte van het beschikbare perceel voor de nodige hoofdbrekens. “De behoefte die de school in vierkante meters had was moeilijk op dat stuk grond te krijgen. Samen met onze architect hebben we het zo ontworpen dat het een vierkant gebouw is geworden. Dat heeft als voordeel dat het goedkoop is, want er is zo weinig mogelijk buitenwand. Dat ontwerp is uitgewerkt en met een fraaie artist impression bij de school gepresenteerd.”

ROC Mondriaan heeft de ontwerpen technisch beoordeeld op functionaliteit, ‘wat zit er in’ en ‘wat zit er niet in’. Daarna zijn de concepten – zonder inzicht te geven in prijzen – voorgelegd aan de toekomstige gebruikers van het gebouw en aan het College van Bestuur. Volgens Hans Deurloo stak het ontwerp van Jan Snel met kop en schouders boven de rest uit: “De gebruikers zeiden ‘als we dan toch een tijdelijk pand krijgen zijn we hier wel heel erg van gecharmeerd’. Dat ontwerp kwam er qua prijs-kwaliteit verhouding ook goed uit. Daarom hebben we voor Jan Snel gekozen.”

100 dagen bouwen

Daarna brak een drukke periode aan. Het was inmiddels eind april en het roc wilde het gebouw na de zomervakantie in gebruik nemen. Rob Vlek: “Dan kun je dus niet heel lang meer over van alles en nog wat gaan nadenken. Omdat iedereen zijn eigen wensen had hebben we een middag rondgelopen met het onderwijzend personeel. Hans Deurloo heeft dat uitstekend gecoördineerd, dus over die wensen zijn we het heel snel eens geworden. En dat overleg met de gebruikers heeft ook gezorgd voor een stuk goodwill.”

Begin mei werd de opdracht gegeven om het pand te realiseren. ROC Mondriaan en Jan Snel hebben er samen alles aan gedaan om het gebouw na de zomervakantie af te hebben. Maar er was nog geen bouwvergunning. ROC Mondriaan moest bij de gemeente aantonen dat het om een tijdelijk project ging, een lastig traject. Om zo weinig mogelijk tijd te verliezen ging Jan Snel in de fabriek alvast van start met de productie. Ondanks alle inspanningen duurde het nog tot 11 juli voordat de gemeente een vergunning verleende en kon de bouw echt starten. Omdat oplevering na de zomervakantie toen niet meer haalbaar was is besloten het gebouw na de herfstvakantie in gebruik te nemen.

In een recordtijd van 100 dagen is de tijdelijke huisvesting verrezen. De oplevering was op 19 oktober. Zelfs voor Jan Snel was dat volgens Rob Vlek een knap staaltje werk. ROC Mondriaan heeft de herfstvakantie gebruikt in het gebouw te trekken en maakt er naar alle tevredenheid gebruik van. Hans Deurloo: “Ik sta er versteld van hoe goed het gegaan is. Je hebt altijd wel wat kleine dingetjes die na de oplevering moeten gebeuren, maar dat staat niet in verhouding tot wat we normaalgesproken met traditionele bouw hebben.”

Imago

Rob Vlek begrijpt wel waarom iedereen zo verrast is over de kwaliteit van de tijdelijke huisvesting in Leidschenveen. De meeste mensen denken immers bij tijdelijke bouw aan containers, die naast elkaar worden geplaatst en waaraan duidelijk te zien is dat het noodgebouwen zijn. Bij ROC Mondriaan is gebruik gemaakt van flexibele bouw en dat ziet er meteen heel anders uit. “Bij modulaire en elementenbouw ofwel flexibele bouw zijn er qua ontwerp veel meer mogelijkheden. Wij schakelen daarvoor een architect in en hakken het ontwerp in stukjes. Die stukjes maak je in de fabriek en zet je op de bouw in elkaar. En als het nodig is doen we dat inclusief de stoffering en meubilering. Als het moet kunnen we zelfs de financiering regelen. Dan praat je over iets heel anders dan de standaard noodgebouwen.”

Hij stoort zich aan berichten in de media dat tijdelijke (school)gebouwen vaak worden geassocieerd met weinig comfort, een slechte (geluids)-isolatie en een slecht binnenklimaat. “Dat heeft niks met die noodlokalen te maken, maar met de keuzes van degenen die de noodlokalen aanschaffen. Want in die units kunnen we operatiekamers maken, dus dan kan je er ook een klasklimaat realiseren. Maar als degene die hem aanschaft zegt ‘laat de luchtbehandeling maar zitten want dat is veel te duur’, dan is er dus een slecht binnenklimaat.”

Het comfort van de gebruikers is bij ROC Mondriaan prima in orde. Het gebouw in Leidschenveen voldoet in alles minimaal aan het Bouwbesluit. Qua inrichting is het licht en vrolijk ingericht, de vloeren zijn van beton voorzien van marmoleum, overal is ruim voldoende verlichting en er is een WTW-klimaatsysteem aanwezig, net als in een permanent gebouw zou zitten.

Duurzaam

Ook aan de buitenkant van het gebouw in Leidschenveen is niet te zien dat het om tijdelijke bouw gaat. Het heeft zelfs wel een beetje design. De buitenwanden zijn afgewerkt met golfplaat en op sommige plaatsen is het Mondriaanlogo aangebracht. De ramen zijn op een speelse manier verdeeld over de gebouw. Alleen aan de details binnen is zichtbaar dat het een tijdelijk gebouw is. Rob Vlek: “Vanwege de snelheid waarmee het gebouwd moest worden zijn hier en daar keuzes gemaakt waardoor je kunt zien dat het een tijdelijk gebouw is. Alle data en elektriciteitsleidingen zitten in de buitenwanden, die hier in de fabriek zijn gemaakt. Vanwege de snelheid waarmee de binnenwanden zijn opgebouwd hebben we het leidingwerk dat daar nog nodig was met opbouw gedaan. Dat maakt het wat minder afgewerkt.”

Rob Vlek denkt dat deze manier van bouwen de komende jaren een grote vlucht gaat nemen, niet alleen om tijdelijke scholen te maken, maar ook bij de realisatie van permanente schoolgebouwen. “Met deze manier van bouwen kunnen we een gemiddelde school van 2.000 vierkante meter in een zomervakantie neerzetten. Zo’n gebouw is kwalitatief gelijkwaardig aan een traditioneel gebouw. En heel duurzaam, want als het na een aantal jaren niet meer op de juiste plek staat kun je het gebouw of delen daarvan hergebruiken. Als een traditionele school na tien jaar niet meer voldoet moet je hem slopen.”

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

laatste uitgave