Variatie in scholen

E-mailadres Afdrukken

Nieuwbouw en leerpleinen zijn niet zaligmakend. Dat was één van de conclusies tijdens de eerste tourdag van Gebouwd voor de Toekomst op vrijdag 2 november 2018.

Variatie in scholen nodigDeze tour trekt in november 2018 vier dagen door Nederland om inspiratie op te doen voor scholen van de toekomst. Daarbij worden allerlei bijzondere PO-, VO- en SO-scholen bezocht.

Mee- en omdenken

De gemeente Rotterdam, initiatiefnemer van de tour, is van plan miljoenen in scholen te investeren, maar wil dat wel goed doen. Daarom gaat ze samen met Rotterdamse schoolbesturen, meedenkers en omdenkers op tour om een beeld te vormen van de school van de toekomst. Vragen die daarbij aan de orde komen zijn bijvoorbeeld:

  • Hoe ziet de relatie leerling-leerkracht er in 2030 uit?
  • Wordt er in 2030 nog wel op school geleerd of ergens anders?

Kindercoach

Met de tour reist ook een kindercoach mee die de ideeën en wensen van kinderen optekent. En er is speciaal voor deze tour een scholenkwartet ontwikkeld. Deelnemers maken allemaal een reisverhaal die samen met de verhalen van de kinderen in een 3D-video worden gevat en worden gepresenteerd tijdens de Jaarbijeenkomst van Bouwstenen.

Tour School van de Toekomst - kinderboerderijGepersonificeerd onderwijs

Tijdens de eerste tourdag zijn twee scholen in Eindhoven bezocht die het gepersonificeerd onderwijs sterk hebben doorgevoerd. De kinderen op beide scholen passen niet in het huidige systeem en hebben een verschillende achtergrond. De ene school is gevestigd in een oud en ruim gebouw met kinderboerderij, de andere in een modern kantoorgebouw.

Ontscholen

Omdat kinderen van beide scholen niet in het huidige systeem passen, is het woord 'ontscholen' vooral blijven hangen tijdens deze eerste tourdag. Een systeem voor iedereen is vrijwel voor niemand geschikt, in ieder geval niet voor de leerlingen van de scholen tijdens de eerste tourdag.

Meer weten?

Kom naar de Jaarbijeenkomst op 4 december 2018 om naar de reisverhalen te luisteren en u te laten inspireren. Programma en aanmelden kan via www.bouwstenen.nl/jaarbijeenkomst.

Meer informatie

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

september uitgave

Partners