Ton Janssens, Varendonck-College: "Service Glasherstel heeft een topprestatie geleverd"

E-mailadres Afdrukken

Het Varendonck-College in Asten is op donderdag 14 februari het slachtoffer geworden van vandalisme. In totaal werden 42 ruiten vernield en de vloeren van twee gymzalen blank gezet. Toch is de school maar één dag gesloten geweest. Want door de inzet van de schade-expert, het schoonmaakbedrijf en Service Glasherstel werden alle kapotte ruiten nog dezelfde dag vervangen. Ton Janssens, hoofd ondersteunende diensten van het Varendonck-College is vol lof over de afhandeling. “Vrijdags konden we alweer lesgeven. En zondag, tijdens de open dag, was er niets meer van te merken. De vloeren waren droog, de glasscherven in de tuin opgeruimd en alle nieuwe ramen gewassen. Het is allemaal supersnel gegaan.”

De glasverzekering van de schoolgebouwen is centraal geregeld via de gemeente Asten. Een school die een kapotte ruit heeft kan bellen naar het 0800-nummer van Service Glasherstel en dan wordt die ruit dezelfde dag nog hersteld. De financiële afhandeling wordt door de gemeente geregeld. Ton Janssens vertelt dat de conciërge ook op de ochtend van 14 februari met dat 0800- nummer heeft gebeld. “De conciërge kwam 's ochtends om half acht op school en die zag dat op achttien plaatsen alle ruiten van de lokalen waren ingegooid. Toen er wat meer mensen van de school aanwezig waren zijn ze naar binnen gegaan. Het alarm moest nog worden afgezet, dat was niet afgegaan en er zijn ook geen mensen in de school geweest. De conciërge heeft vervolgens meteen de rector, het glasbedrijf en de politie gebeld. Het glasbedrijf zei 'we sturen wel een mannetje'. Toen zei zij 'een mannetje? Stuur er maar twintig'.”

Puur vandalisme

De vandalen zijn in de vroege ochtend van 14 februari met een buis langs de school gelopen en hebben daarmee een groot aantal vaste ramen ingetikt. Volgens Ton Janssens moeten het mensen zijn geweest die goed op de hoogte waren van de situatie in en om de school, want alle draairamen, waar sensoren van het alarm op zaten, zijn ongemoeid gelaten. Ook is er niets ontvreemd. “Ze hadden zonder probleem computers kunnen meenemen. Maar het ging hen er kennelijk alleen om zoveel mogelijk schade te veroorzaken.” De daders waren ook op de hoogte dat de toegang tot de gymzalen, die 's avonds door sportverenigingen worden gebruikt, niet is voorzien van bewaking. “Ze hebben de ramen van de toegangsdeuren van de sporthallen vernield en daardoor zijn ze naar binnen gegaan. Binnen hebben ze de brandslangen uitgerold, de kranen opengedraaid en zijn vervolgens weer weggegaan.”

Prestigekwestie

De 1.100 leerlingen van het Varendonck- College zijn die dag naar huis gestuurd, want er was bijna geen enkel klaslokaal waar les kon worden gegeven. Ton Janssens probeerde vanuit de school de herstelwerkzaamheden zo snel mogelijk te laten beginnen. Maar er kwam pas echt schot in de zaak toen de schade-expert was gearriveerd. “Wij wilden alleen maar zo snel mogelijk weer les kunnen geven. En omdat we dit gelukkig nooit meemaken wisten we niet goed waar we moesten beginnen. Die schadeexpert nam meteen de touwtjes in handen. Hij overlegde met de gemeente, belde met Service Glasherstel en zorgde ervoor dat er een gespecialiseerd schoonmaakbedrijf werd ingeschakeld. Zo'n man denkt overal aan, zelfs dat het glas in de tuin wordt opgeruimd. En hij zorgde ervoor dat het voor die bedrijven een prestigekwestie werd dat de schade nog dezelfde dag hersteld werd.”

Ton Janssens laat zien welke ruiten allemaal waren vernield.

30 glaszetters aan het werk

Service Glasherstel was verantwoordelijk voor het vervangen van de 42 ingegooide ruiten in de school. Ton Janssens snapt achteraf nog steeds niet dat het zo snel is gegaan. “Toen het hele circus op gang was gekomen waren hier wel dertig glaszetters tegelijk aan het werk. Het glas werd geleverd door bedrijven uit de hele regio. Afijn, ze zijn aan het snijden gegaan en tegen half zeven was alles al klaar. En binnen was alles ook al schoongemaakt.”

Extra beveiliging

De reden voor het vandalisme is tot op heden een raadsel voor Ton Janssens. Voor de zekerheid is de school de eerste dagen na het vandalisme extra beveiligd, vooral met het oog op de open dag. “De schade-expert heeft geregeld dat er 's nachts en zaterdag overdag een mannetje van het beveiligingsbedrijf in de school aanwezig was. Omdat wij niet wisten wat de reden is voor de vernielingen waren we bang dat de vandalen weer terug zouden komen.” Achteraf is hij zeer tevreden over de snelheid en de wijze waarop de problemen zijn opgelost. “Bij dit soort schades heb je extra deskundigheid nodig. Dan weet je zeker dat de schade snel en goed wordt hersteld.”

Bekijk voor meer informatie de bedrijfspresentatie van Service Glasherstel

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Laatste uitgave