APK legt aandachtspunten van het schoolgebouw bloot

E-mailadres Afdrukken

Een beetje opruimen, een ander kleurtje en wat meer aandacht voor het gedrag zorgen ervoor dat veel scholen beter voldoen als leeromgeving. Dat zegt Ferdie van de Winkel van OPTI-school. “Als conciërge, gebouwbeheerder of docent kun je met een paar simpele ingrepen een wereld van verschil maken.”


De meeste schoolgebouwen in Nederland zijn aardig op leeftijd. Ze zijn ooit gebouwd op basis van een inmiddels achterhaalde visie op onderwijs. In de loop der jaren zijn ze verbouwd en misschien is er wat achterstallig onderhoud. Maar dat zegt niets over de kwaliteit van het gebouw als leeromgeving, want in talloze oudere scholen wordt met veel plezier lesgegeven. Toch is het goed om te weten hoe het gebouw er kwalitatief voor staat. Daarom heeft OPTI-school een APK voor schoolgebouwen bedacht.

Onderzoek
De APK voor schoolgebouwen is een methode om het presteren van een school op een snelle professionele manier in kaart te brengen. Aspecten die worden bekeken zijn de beleving van het gebouw, de functionaliteit en de technische staat. De kwaliteit wordt afgezet tegen de richtlijnen in het Kwaliteitskader Huisvesting PO/VO van Ruimte-OK.

Het onderzoek bestaat uit drie onderdelen. Als eerste wordt een gebouwprestatiemeting gedaan. Dat is een onderzoek waarbij het binnenmilieu wordt gemeten door een bouwkundig ingenieur. Als daar aanleiding voor is kan dit onderzoek worden uitgebreid met een analyse van het energiegebruik en het functioneren van de klimaatinstallaties. Een online gebruikerstevredenheidsmeting onder de directie, leerkrachten en het ondersteunend personeel geeft inzicht in hoeverre zij tevreden zijn over de diverse gebouwaspecten. Deze meting helpt om de oorzaak te vinden van eventuele problemen. Een gebouwinspectie door een bouwkundig ingenieur geeft tenslotte inzicht in de bouwkundige staat van het gebouw.

Bij de APK staat het belang van de gebruikers centraal. Het onderzoeksresultaat wordt uitgebreid met hen besproken en bestaat uit een rapportage met de resultaten van de metingen plus een advies met oplossingsrichtingen.

Lees hier het hele artikel.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Agenda

Geen evenementen

mei uitgave

Partners