Paul van Gastel, GebouwBeleving: “Houd alle gebouwgebonden systemen onder controle met één universele managementtool”

E-mailadres Afdrukken

Schoolgebouwen zitten vol met technische voorzieningen om een comfortabel binnenklimaat te realiseren, een veilige omgeving te garanderen en om de onderwijsprocessen soepel te laten verlopen. Door die systemen voor verwarming en koeling, ventilatie, verlichting, beveiliging en bewaking, toegangscontrole, leerlingregistratie, etc. met één controller te bedienen kan veel worden bespaard op energie en mankracht. Dat vindt Paul van Gastel van adviesorganisatie GebouwBeleving, de Nederlandse importeur van het systeem: Concept 4000 van Inner Range.

Concept 4000 is een controller met managementsoftware, die geschikt is om te koppelen met alle bekende technische systemen die in schoolgebouwen worden gebruikt. Koppeling en aansturing gebeurt via het in de school aanwezige IP-computernetwerk. Extra bekabeling is daardoor overbodig. Na installatie wordt aangegeven welk type systeem de school gebruikt en vanaf dat moment kan de controller het systeem bedienen. De integratie van de systemen is volgens Van Gastel de sleutel tot het succes van het systeem. “De beperkingen van enkelvoudige systemen hebben in het verleden vaak geleid tot voortijdige vervanging en daarmee gepaard gaande hoge kosten, zowel in aanschaf als in onderhoud. Dat is nu verleden tijd.”

Samenwerken inplaats van samen werken

Door de integratie van de bediening van de systemen worden deze veel efficiënter gebruikt. Dat bespaart energie, bijvoorbeeld bij de regeling van het binnenklimaat. “Onze controller maakt gebruik van de sensoren die in het gebouw hangen. Als een sensor aangeeft dat er teveel CO2 in de lucht zit en een andere sensor aangeeft dat het te warm is, kan alleen de ventilatie worden ingeschakeld. De airco kan in eerste instantie uit blijven, want de verse lucht zorgt al voor verkoeling. Op deze manier hoeft niet elk systeem zijn eigen sensoren te hebben en is het eenvoudig om de systemen samen te laten werken.” Een ander voorbeeld is aanwezigheidsregistratie. Informatie van sensoren die in de school zitten om de aanwezigheid van leerlingen te monitoren kan ook worden gebruikt om de verlichting en het klimaatsysteem in- en uit te schakelen. Door eenmaal goed in te stellen hoe de systemen samen moeten werken kan veel worden bespaard op beheer en energieverbruik.

Pilotscholen gezocht

De importeur van de Inner Range producten in de Benelux, Gebouwbeleving BV, is in samenwerking met Bestdeal op zoek naar scholen die op basis van Concept 4000 van Inner Range een pilotproject op willen zetten. GebouwBeleving adviseert scholen over methoden en technieken op het gebied van beveiliging en data-infrastructuren.

Het bedrijf heeft de kennis en levert de producten om vanuit een absoluut integrale benadering ieder type schoolgebouw te optimaliseren op het gebied van comfort (klimaat, verlichting), toegang en veiligheid, en energiebeheer.

Het concept is er op gericht om alle techniek die te maken heeft met veiligheid, comfort, milieu- en energiemanagement onder één paraplu te brengen. De integratie gaat heel ver. Niet alleen wordt gebruik gemaakt van data uit sensoren, inbraakdetectoren, camera's en tokens (zoals chipcards), maar ook van algemene informatie, zoals binnen- en buitentemperatuur, vochtigheid en luchtkwaliteit.

Managementinformatie

De controller communiceert met de bijbehorende managementsoftware van Insight. Met deze managementsoftware is het eenvoudig om profielen in te stellen die de technische apparatuur in de school op een samenhangende manier aanstuurt. Maar de managementsoftware produceert ook waardevolle informatie, bijvoorbeeld over de aanwezigheid van de leerlingen. “Leerlingen dragen een token bij zich, waarmee hun bewegingen in de school worden gevolgd en vastgelegd. Daarmee krijgen we een beeld van de lessen die ze hebben gevolgd. Het managementsysteem kan hierover op allerlei manieren rapporteren: in rapporten voor de Onderwijsinspectie om verantwoording af te leggen over de gegeven lessen, maar ook in overzichten voor docenten in het geval leerlingen vooraf ingestelde verzuimnormen overschrijden.”

Ruim 2000 scholen

In de Benelux is de universele controller met bijbehorende managementsoftware pas een aantal maanden op de markt. Het bedrijf Inner Range, dat de oplossingen voor een geïntegreerde aanpak van gebouwgebonden systemen heeft ontwikkeld, komt uit Australië. Daar werken ruim 2000 onderwijsinstellingen, variërend van hele kleine schooltjes tot complexe multi-campus universiteiten, met het systeem.

Voor meer informatie over dit artikel of wanneer u meer wilt weten over deelname als pilotschool dan kunt u contact opnemen met GebouwBeleving BV, tel. 026-3265200, Dit e-mailadres is beschermd tegen spambots. U heeft Javascript nodig om het te kunnen zien.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

maart uitgave