Overijssel helpt scholen vooruit

E-mailadres Afdrukken

Overijssel helpt alle basisscholen in haar provincie vooruit als het gaat om energiebesparing. Naast de aanpak van gebouwen en installaties wordt ingezet op bewustwording, gedrag en educatie.

 

Het doel van het provinciale project ‘Duurzame Scholen’ is om voor eind 2019 alle 600 basisscholen kennis te laten maken met de mogelijkheden om energie te besparen en te stimuleren hierin zelf ook stappen te nemen. Afgelopen twee jaar zijn hiervoor al 400 scholen bereikt. Dit jaar komen daar nog eens 200 bij.

Actieve provincie

Officieel hoort de verduurzaming van scholen niet bij het takenpakket van een provincie. Toch besloot Overijssel er in 2017 mee aan de slag te gaan. Overijssel is de eerste Nederlandse provincie dit dit zo actief oppakt.

Scholen én gemeenten

Judith Siebring, van de provincie Overijssel: 'We proberen met het project de opgave beter in beeld te krijgen, expertise en kennisdeling te faciliteren en scholen én gemeenten te ondersteunen bij het nemen van energiemaatregelen.'

Coachen

Overijssel is flink aan de slag gegaan met dit project. Op scholen waar nog weinig inzicht is voert de provincie energiescans uit. Daarnaast biedt de provincie ondersteuning aan door middel van onafhankelijke energiecoaches. Zo wordt duidelijk waar scholen staan en waar bespaard kan worden.

Expertmeetings

Om scholen te inspireren deelt de provincie duurzame voorbeelden en worden expertmeetings georganiseerd. Daarbij krijgen scholen en gemeenten informatie over hoe de provincie, het Rijk en andere organisaties hen kunnen ondersteunen bij het nemen van energiemaatregelen.

Curriculum

Verder helpt de provincie scholen die duurzaamheid in hun curriculum willen verwerken. Judith: 'Onze Alliantie-partner Natuur en Milieu Overijssel (NMO) heeft een goed overzicht van het aanbod van educatieve projecten en ondersteunt vanuit ons project scholen bij het maken van de keuze voor het lesmateriaal dat het beste bij de school past.'

Behapbaar

Voor andere provincies die zelf aan de slag willen heeft Judith nog een tip: 'Probeer niet alle scholen in één keer te bereiken, maar doe eerst een deel. In Overijssel zijn we van start gegaan met alleen de basisscholen, zo hou je het overzichtelijk en behapbaar.'

Verder vooruit

Om haar kennis en ervaring met dit project verder te delen en gebruik te kunnen maken van de expertise elders in het land, is de provincie Overijssel partner van Bouwstenen geworden. We hopen dat meer provincies en scholen aansluiten. De verduurzaming van het vastgoed staat hoog op de agenda van het werkveld.  

 

 

 

Meedoen?

Heel graag. Samen staan we sterker en komen we beter vooruit. Wordt net als de provincie Overijssel, scholen en gemeenten partner van Bouwstenen en meld u aan voor één van onze kennis (ontwikkelende) netwerken.

 

Ook kunt u meedoen:

 

 


Meer informatie

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave