Voorsorteren op informatieplicht

E-mailadres Afdrukken

De informatieplicht over de getroffen energiemaatregelen, die naar verwachting in 2019 in werking treedt, vraagt flink wat voorbereiding van de onderwijsinstellingen. In de nieuwste Schoolfacilities leest u meer hierover.

In Schoolfacilities gaat Stef Strik, coördinator energiebesparing bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat, in op de achtergrond en plannen met betrekking tot de informatieplicht rond energiebesparing. De verplichting vloeit voort uit de Wet Milieubeheer en de afspraken in het kader van het Energieakkoord.

Vijfjaarsmaatregelen

De informatieplicht geldt voor middelgrootverbruikers van energie - inrichtingen die meer dan 50.000 kWh en/of meer dan 25.000 m3 gas per jaar verbruiken - en heeft betrekking op de erkende maatregelen die zich in vijf jaar of minder terugverdienen. Denk aan slimme meters, ledverlichting, tijdschakelaars en aanwezigheidsdetectors.

Stef StrikVerschillende lijsten

De lijsten met erkende maatregelen zijn op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) te vinden. Er is ook een aparte lijst voor onderwijsinstellingen.

Actualisatie

Momenteel worden deze lijsten geactualiseerd. Oude en nieuwe maatregelen zijn opnieuw op hun rendabiliteit beoordeeld. Medio oktober 2019 is er een internetconsultatie over de maatregelen.

Gemotiveerd afwijken

Gemotiveerd afwijken van de maatregelen kan. Dat is beter te doen als er een plan of onderzoek achter ligt, waarmee kan worden aangetoond dat de erkende maatregel in dit specifieke geval niet de meest wenselijke is.

Tijdig starten

Juli 2019 lijkt nog ver weg, maar het treffen van nog niet genomen maatregelen en verzamelen van informatie vragen de nodige aandacht. Daar valt voor veel organisaties nog wat te doen.

Meer weten over de informatieplicht?

Lees hier het hele artikel over de Informatieplicht rond energiebesparing.

En kom op 4 december naar de Jaarbijeenkomst van Bouwstenen voor Sociaal om met elkaar en Stef Strik in gesprek te gaan over de infomatieplicht. 

Meer informatie

Schoolfacilities LinkedInWilt u reageren op dit bericht? Dat kan via de LinkedIn-groep van Schoolfacilities. U kunt ook onderaan dit bericht een reactie achterlaten.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave