Investeren in duurzaamheid

E-mailadres Afdrukken

Zonnepanelen, warmtepompen en slimme sensoren. Duurzame en energiebesparende schoolgebouwen willen we allemaal. Maar hoe pak je dat aan? En wat zijn de uitdagingen?


De ene school wil eigen energie opwekken, de andere heeft nieuwe plannen voor afvalinzameling. Aan goede wil om scholen te verduurzamen geen gebrek. Dat is ook nodig: verduurzaming staat hoog op de politieke agenda. Over drie jaar moet nieuwbouw van het gas af zijn, is het streven van het rijk, provincies en gemeenten. En in 2040 moet ook het bestaande vastgoed energieneutraal zijn.

Geen investeringsplannen
Maar wie heeft al complete investeringsplannen liggen? Geen enkele hand gaat de lucht in tijdens de bijeenkomst Investeren in Duurzaamheid, georganiseerd door Bouwstenen en de PO-raad. De vijftien aanwezige huisvestingsspecialisten gaan samen over ruim 300 verschillende scholen, verspreid door het land. De scholen moeten verduurzaamd worden, maar hoe?

Een uitgewerkt en betaalbaar duurzaamheidsplan maken is inderdaad geen sinecure, zeggen huisvestingsexperts Kees Beentjes en Michiel Steeneken (foto). Ze verzorgen de huisvesting van de vierentwintig scholen van Dunamare Onderwijsgroep, van praktijkonderwijs tot tweetalig gymnasium in en rond Haarlem. Aan de hand van de plannen van scholengemeenschap Dunamare laten ze zien hoe ze samen met de betrokken gemeenten hun gebouwen duurzamer proberen te maken.

Lees hier het hele artikel.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Agenda

04 november: Privacy in het onderwijs

Laatste uitgave