Verduurzaming Atlas gebouw werpt vruchten af

E-mailadres Afdrukken

Sloop en vervangende nieuwbouw bleek voor het markante Atlas gebouw geen issue. Het meest markante gebouw van de TU/e moest overeind blijven. Maar dat het hoofdgebouw van de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e) aan vernieuwing toe was, werd door alle betrokkenen erkend. Uiteindelijk koos het College van Bestuur voor ingrijpende verbouwing en verduurzaming. Met succes: het Gebouw Atlas heeft als eerste gerenoveerde onderwijsgebouw van Nederland de hoogste BREEAM score Outstanding behaald.


Aan de basis van de vernieuwing van het Atlas gebouw stond de Bestuurlijke agenda duurzaamheid van de TU/e, zo vertelde Thijs Meulen, adviseur Gebouwautomatisering & Energiemanagement van de Dienst Huisvesting, tijdens een bezoek van Bouwstenen voor Sociaal.

Living Lab
In die agenda staat onder andere als hoofddoelstelling vermeld dat de TU/e Campus in 2030 voor 50% energieneutraal moet zijn. De maatregelen die nodig zijn om dat te bereiken genereren niet alleen meer aandacht voor duurzaamheid in het technisch onderwijs, maar maken het ook mogelijk om de TU/e te positioneren en te profileren als duurzame universiteit. Daarbij kan de ontwikkeling van de TU/e Campus als geheel fungeren als Living Lab voor innovatieve duurzaamheidsconcepten, zo was het idee.

Desondanks was er nog wel wat discussie met het college nodig om tot overeenstemming te komen over de te volgen aanpak. Want de Dienst Huisvesting wilde vooral ook veel innovatieve technieken toepassen. “De voornaamste opgave in die beginperiode was om samen met diverse gremia het college mee te nemen in de beslissing om hier verder te gaan dan met bewezen technieken mogelijk zou zijn.  Ook wanneer dat zou betekenen dat sommige dingen minder zullen gaan dan verwacht. Duurzaamheid draait voor een belangrijk deel om innoveren en accepteren.”

Lees hier het hele artikel.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Advertentie

Maart uitgave

Partners