Binnenkort: Label A of C-verplichting

E-mailadres Afdrukken

Voor kantoren geldt vanaf 2023 een label C-verplichting. Dat heeft geleid tot de vraag of ook bij ander maatschappelijk vastgoed, waaronder onderwijsgebouwen, zo’n verplichting een effectief beleidsinstrument zou zijn. ECN deed onderzoek en haar conclusie is ‘ja’. In haar onderzoek keek ze meteen ook naar de consequenties van een label A-verplichting.


Duurzaamheid in de gebouwde omgeving krijgt de laatste jaren steeds meer aandacht. Dat is niet zomaar: 30% van het totale besparingspotentieel van energie in Nederland zit namelijk in de gebouwde omgeving. Er valt dus nog veel winst te behalen op dit terrein.

Sectoren geselecteerd
In een eerste fase onderzocht ECN bij welke sectoren uit de dienstensector het meest te besparen viel. Ze kwam daarbij uit op horeca (café/restaurants), zorg (verpleeghuizen), winkels en het onderwijs (basisscholen). Deze werden in de tweede fase van het onderzoek verder onder de loep genomen. Daarbij zijn voor referentiegebouwen maatregelpakketten opgesteld en berekeningen gemaakt van besparingen, investeringskosten, opbrengsten en terugverdientijden.

Slechter dan C
De labelverdeling van het basisonderwijs is niet precies bekend. Daarom heeft het ECN op basis van de labeldatabase en bouwjaar van de schoolgebouwen een gerichte schatting gemaakt. Daaruit komt naar voren dat een eventuele label C verplichting het merendeel van de schoolgebouwen in het basisonderwijs zal raken. Van de ruim 50.000 gebouwen heeft meer dan de helft een slechtere label dan C. Van de schoolgebouwen heeft 31% label G, 7% label F, 11% label E en 10% label D. Slechts 41% van de huidige basisscholen hebben label C of hoger (10% C, 7% B en 24% A).

Lees hier het hele artikel.

Deel dit artikel op:

 

Trefwoorden

Advertentie

Advertentie

Maart uitgave

Partners